HDAK00161U DAN; Magt og magi i moderne islandsk litteratur

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Power and Magic in Modern Islandic literature

Uddannelse

Dansk

 

Kursusindhold

Islandsk litteratur har i de seneste to-tre årtier oplevet en storslået blomstring, der bl.a. manifesterede sig på bogmessen i Frankfurt i 2011, hvor Island var hædersgæsten. Alene det år udkom der, bare på tysk, over 200 islandske eller Islandsrelaterede titler. Her i Danmark har forfattere som Sjón (modtager af Nordisk Råds Litteraturpris 2005), Einar Már Guðmundsson (modtager af prisen 1995) og Gyrðir Elíasson (prismodtager 2011) ramt publikum bredt. Samtidig har de banet vejen for en række yngre og nyere spændende navne, senest bl.a. Guðrún Eva Minervudóttir med en skrækroman (!) fra verdens ende.

 

Kurset giver ved grundige værklæsninger og ved forfatterskabsintroduktioner en indføring i den nyeste islandske litteratur og perspektiverer denne teoretisk såvel som historisk. Som fokusdannende stikord har vi valgt magt og magi, der dog skal opfattes i bredeste betydning: Magt som politisk magt, men også som beherskelse af diskurser. Magt som fortællekunstens fascinationskraft og dens evne til at fremstille nye sider af virkeligheden. Og magi selvfølgelig som den magiske realismes evne til at forene flere virkelighedsdimensioner, men også som det, digtekunsten demonstrerer, når den opretter zoner af uafgørlighed og mangetydighed, sådan som det så ofte sker i nyere islandsk litteratur. Kursets fokus gør det oplagt at trække på teorier om fiktionalitet og narrativitet (bl.a. Richard Walsh, James Phelan og Brian Richardson), men derudover må der også sættes fokus på transtekstuelle relationer, især mellem moderne (trykt) litteratur og traditionel (mundtlig) fortællekunst, en dialog, der tit inddrager islandske folkeeventyr og sagn. Udover de forfattere, som allerede er nævnt, kommer deltagerne til at møde Auður Ava Ólafsdóttir, Jón Kalman Stefánsson m.fl. Desuden giver kursets tematiske ramme plads til at læse skæve og sære hovedværker af Halldór Laxness og Guðbergur Bergsson. Undervisningen varetages ligeligt af Gottskálk Jensson, professor i litteraturvidenskab ved Institut for Islandsk og Sammenlignende Kulturstudier, Islands Universitet og Erik Skyum-Nielsen, lektor ved INSS. I kursets løb vil vi også få besøg af en række af de forfattere, hvis værker vi læser.

Holdundervsining
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 160,5
  • Holdundervisning
  • 42
  • Undervisningsforberedelse
  • 210
  • I alt
  • 412,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Fri skriftlig hjemmeopgave (15-18 sider) baseret på forudgående individuel vejledning samt på fælles drøftelser af indhold i tilknytning til undervisningen.
Bedømmelsesform
7-trins skala