HDAK00092U DAN; Eksistenstænkningen i Danmark – Kierkegaard, Løgstrup, Sørensen

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Existentialism in Denmark – Kierkegaard, Løgstrup, Sørensen

Kursusindhold

Eksistenstænkningen – også kaldet eksistentialismen – er en af de centrale idé- og kulturhistoriske strømninger i det 20. århundrede. Og hvad mere er: Den kan bryste sig af nogle endog meget vigtige danske bidragydere. Eksistenstænkningen har således sit afsæt i Søren Kierkegaards banebrydende filosofiske skrifter fra første halvdel af 1800-tallet. I det 20. århundrede blev han fulgt op af teologen K.E. Løgstrup, som både forsøgte at tænke videre i kølvandet på Kierkegaard, men også leverede nogle afgørende korrektioner til Kierkegaards filosofi, i og med Løgstrup ikke kun tog udgangspunkt i det enkeltstående jeg, men også i dette jegs interaktion med og etiske forpligtelse i forhold til omverdenen. Siden bidrog forfatteren og filosoffen Villy Sørensen i 60’erne og 70’erne yderligere til denne korrektion med en politisk og socialhistorisk perspektivering, der bl.a. byggede på den unge Marx’ skrifter. Disse tre danske eksistenstænkere danner krumtap for kurset, der vil koncentrere sig om læsning af hovedværker som Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift (Kierkegaard), Den etiske fordring (Løgstrup) samt Mellem Fortid og Fremtid (Villy Sørensen). Et andet hovedfokus på kurset vil være det tætte samspil mellem eksistenstænkning og litteratur.

Efter 1960’erne kom eksistenstænkningen flere steder i miskredit, og inden for humaniora blev den med tiden decideret overhalet af strukturalismen, poststrukturalismen samt andre teorier, der tager udgangspunkt i det strukturelt-diskursive og det socialhistorisk-magtpolitiske frem for i det eksistentielle og singulære. Imidlertid har eksistenstænkningen stadig nogle væsentlige indsigter at byde på, når det gælder de enkeltmenneskelige og indremenneskelige spørgsmål, som de strukturalistiske og poststrukturalistiske – for ikke at tale om de socialkonstruktivistiske og kønskritiske – metoder ikke synes at have så meget at sige om. Derfor er det afgørende, hvis man vil være klædt ordentligt på som humanist i dag, også at kende til denne retning og vide, hvilke begreber og forståelsesmodeller den kan bidrage med til afdækning af de hvide pletter og blinde vinkler, som de strukturelt og kollektivistisk baserede tankesæt efterlader i det humanistiske landskab.

Vores grundbog på kurset vil være At tænke eksistensen. Studier i eksistenstænkningens historie og betydning (2009), red. Paw Hedegaard Amdisen, Jonas Holst og Jens Viggo Nielsen. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. En komplet liste over de værker, deltagerne skal anskaffe, vil blive lagt ud på Absalon i god tid inden kursusstart.

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 160,5
  • Holdundervisning
  • 42
  • Undervisningsforberedelse
  • 210
  • I alt
  • 412,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Fri skriftlig hjemmeopgave