HANK00001U ETN Aktuel Kulturforskning - Humanistisk Sundhedsforskning

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

ETN Current Themes and Issues in Ethnology

Uddannelse

Europæisk Etnologi

Kursusindhold

Humanistisk sundhedsforskning er et voksende felt, der beskæftiger sig med kulturelle og sociale aspekter af sundhed og sygdom. Kurset vil give forskellige perspektiver på sundhed- og sygdomsopfattelser samt indsigt i betydningen af institutionelle rammer og magtforhold for individer og gruppers praksisser, handlemuligheder og de forestillinger og værdier som mennesker bruger til at give mening til sundhed og sygdom.

Nogle af de spørgsmål som kurset rejser, er blandt andet: hvordan håndterer mennesker sundhed, sygdom og aldring i deres hverdagsliv? Hvordan er menneskers erfaringer af kroppen og specifikke kropspraksisser med til at forme forskellige forståelser af det gode liv? Hvilke kulturelle forståelser og definitioner af kroppen bliver formende for fx biomedicinens blik på kroppen, den kønnede krop, den ”optimerede” krop og den normale krop.

Kurset er delt op i fire blokke, hvoraf den første er en introduktion til forskellige teoretiske perspektiver på sundhed og sygdom, og derpå følger tre blokke, hvor vi præsenterer aktuel etnologisk og kulturanalytisk sundhedsforskning med udgangspunkt i temaerne aldring, fedme, fysisk aktivitet, mad og måltider.

Kurset vil forløbe som en blanding af forelæsninger og studiekreds med udvalgt litteratur og eksempler på empirisk materiale.
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 0
  • I alt
  • 0
Point
15 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve med opsyn.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse