CSU2016116 Bæredygtig Bioenergi – produktion og anvendelse af biomasse

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Sustainable Bioenergy

Kursusindhold

Se kursusbeskrivelsen på kampagnesiden for Copenhagen Summer University

Forbruget af biomasse til energi er stigende både i Danmark og globalt. Omstilling fra fossil til vedvarende energi vil formentlig i lang tid fremover kræve store mængder biomasse, men hvordan sikres en bæredygtig produktion og anvendelse heraf? Bioenergi skal være bæredygtig på både kort og langt sigt. Det kræver at alle led i forsyningskæden forstår de vilkår biomassen produceres under, hvordan bæredygtighed omsættes til handling og implementeres via bæredygtighedskriterier og indikatorer, samt hvordan biomassen anvendes i energisystemet. Dette kursus tilstræber at tilvejebringe denne afgørende forståelse og henvender sig til aktører langs hele forsyningskæden.

I bestræbelserne på at forhindre global opvarmning er der stærkt fokus på omstilling af energiforsyningen fra den nuværende fossile dominans til mere vedvarende energi. Biomasse er udpeget som en central ressource i den omstilling, fordi den kan lagres og erstatte fossile brændsler i alle dele af energiforsyningen, dvs. varme, el og transport. Biomasse er tilgængelig over det meste af jordkloden, og har været anvendt til energi i årtusinder. Selvom biomasse er en vedvarende ressource, er dens produktion og anvendelse ikke nødvendigvis bæredygtig. Det hænger sammen med, at samfundet og dets individer har mange forskellige forventninger til de økosystemer, der aktuelt og potentielt leverer biomasse til energisektoren. Ud over energi skal vores økosystemer bl.a. levere mad, foder, biodiversitet, rent vand og rekreation. Desuden kan konverteringen til energi være mere eller mindre effektiv og miljørigtig. 

Kursusudbytte
Efter deltagelse i kurset vil du:

  • Være opdateret omkring den nyeste forskning inden for opgørelse af biomasseressourcer, samt have forståelse for muligheder og begrænsninger i forskellige opgørelsesformer. Hvor er biomassen, og hvor sikre er vi på at ressourceopgørelserne er rigtige?
  • Have indsigt i økologiske og økonomiske rammevilkår for biomasseproduktion i Danmark; primært med fokus på skovproduktion. Hvordan og hvor meget vil produktionen af biomasse kunne øges?
  • Have overblik over hvordan produktion af biomasse og bioenergi påvirker kulstof-, næringsstof og vandkredsløb på lokalt og globalt niveau. Hvordan kan disse kredsløb og biologiske værdier forvaltes på en bæredygtig måde?
  • Have kendskab til forskellige nationale og internationale initiativer (lovgivning, certificering m.m.) til sikring af, at biomasse og bioenergi produceres på en bæredygtig måde. Hvordan kan man arbejde konstruktivt med bæredygtighedskriterier og –indikatorer for bioenergi?

Det er helt centralt, at kurset giver deltagerne en værktøjskasse til brug for arbejdet med bæredygtig bioenergi i egne organisationer.

Kursusindhold
Kurset består af en blanding af teori og praktisk case-orienteret arbejde. Teoretiske præsentationer bygger på undervisernes egen forskning med perspektiver til den internationale forskning på området. Arbejdet med forskellige cases vil fokusere på konkrete problemstillinger i forhold til beskrivelse, analyse og dokumentation af bæredygtig bioenergi i en dansk sammenhæng.

Derudover vil der være en heldagsekskursion, hvor vi vil se konkrete og praktiske eksempler på håndtering af aktuelle udfordringer i forbindelse med bæredygtig produktion af bioenergi.

Kurset sigter på at understøtte og udbygge netværket mellem biomasseproducenter og – forbrugere samt andre interessenter. Målet er at skabe et fælles sprog og en fælles forståelse for de muligheder og udfordringer, der er langs hele forsyningskæden i forbindelse med produktion af bæredygtig bioenergi i fremtiden.

Deltagere
Kurset er målrettet fagprofessionelle, der arbejder med bioenergi og bæredygtighed fx i forbindelse med biomasseproduktion, indkøb og anvendelse, samt i forbindelse med udvikling og evaluering af strategier og politikker på virksomheds- eller nationalt niveau.

Datoer
5 dage, 15. – 19. august 2016, kl. 9:00 – 16:30, Københavns Universitet, Frederiksberg Campus

Kursusleder
Niclas Scott Bentsen, lektor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.
Niclas arbejder blandt andet med ressource- og kulstofopgørelser i skov- og landbrug. 

Andre undervisere
Morten Ingerslev, lektor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.
Morten arbejder med næringsstofkredsløb og recirkulering af næringsstoffer i skov, inkl. anvendelse af bioaske i skoven. 
Inge Stupak, lektor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.
Inge har en omfattende viden om bæredygtig produktion af biomasse, samt regulering og certificering af bæredygtig skovdrift, biomasse og bioenergi. 
Claus Felby, professor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.
Claus forsker i avanceret konvertering af biomasse til flydende biomaterialer og biobrændstoffer. 
Palle Madsen, professor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.
Palle er tilknyttet Skovskolen i Nødebo og hans speciale er dyrkning og forvaltning af skove. 
Lars Vesterdal, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.
Lars forsker i driftsmæssige påvirkninger af kulstofkredsløbet, med særlig fokus på skovøkosystemer og arealanvendelsesændringer.

Pris
19.000 kr. ekskl. moms. Prisen inkluderer undervisning, kursusmateriale og fuld forplejning under kurset.

Målbeskrivelser

Se "Dit Kursusudbytte"

Se "Kursusindhold"
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 10
  • Holdundervisning
  • 35
  • I alt
  • 45
Point
0 ECTS
Prøveform
Kursusdeltagelse
Ingen
Bedømmelsesform
Ingen bedømmelse
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse

Ingen