AØKB08018U Makroøkonomi II (tidligere Makro B)

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Macroeconomics II (former Macro B)

Uddannelse

Obligatorisk på Bacheloruddannelsen i økonomi

Kursusindhold

Faget sætter fokus på de konjunkturbevægelser, der kendetegner den makroøkonomiske udvikling på kort og mellemlangt sigt. Med udgangspunkt i teorier om det private forbrug, de private investeringer samt løn- og prisdannelsen forklares det, hvordan konjunkturbevægelser kan fremkomme som et resultat af forskellige typer af "chok" til økonomien. Der gives også en grundig indføring i empiriske forhold vedrørende konjunkturbevægelser.

I faget rejses bl.a. spørgsmål som: Hvordan bevæger de forskellige makroøkonomiske størrelser sig under en "typisk" konjunkturcykel? Hvorfor er den økonomiske vækst så ujævn, dvs. hvorfor er der til stadighed cykliske udsving i den samlede økonomiske aktivitet? Hvilken rolle spiller aktiemarkedet og boligmarkedet for konjunkturbevægelserne? Hvilke forhold bestemmer udsvingene i arbejdsløsheden i det korte løb? Hvad er velfærdstabet ved konjunkturudsving, og hvordan kan penge- og finanspolitikken eventuelt udjævne svingningerne? Bør der overhovedet føres en aktiv stabiliseringspolitik? Hvilken rolle spiller udenrigshandelen og de internationale kapitalbevægelser for konjunktursvingningerne? Bør der være faste eller flydende valutakurser? Hvad er fordele og ulemper ved en monetær union?

Målbeskrivelser

Dette fag på fjerde semester bygger videre på den del af makrostoffet i Økonomiske Principper, der vedrører økonomien på kort sigt, samt på nogle af de analysemetoder, de studerende har indlært i Makro A.

Der fokuseres på at beskrive og forklare de makroøkonomiske udsving på det korte sigt, dvs. konjunkturudsvingene omkring den langsigtede væksttrend. Der lægges dog også vægt på at beskrive de tilpasningsmekanismer, som tenderer at trække økonomien tilbage mod den langsigtede væksttrend, der beskrives og analyseres i faget Makro A. De studerende skal i kurset lære de vigtigste stiliserede empiriske fakta om konjunkturcykler, som søges forklaret ved hjælp af de opstillede teoretiske modeller.

Målet er endvidere, at de studerende i Makro B skal lære at benytte simple dynamiske modeller, der kan beskrive et konjunkturforløb over tid. De studerende skal i den forbindelse gøres fortrolige med sondringen mellem deterministiske og stokastiske modeller. De skal endvidere opnå forståelse for sondringen mellem de impulser, der igangsætter konjunkturbevægelser, og de økonomiske spredningsmekanismer, der giver konjunkturbevægelserne en systematisk karakter. Som led i arbejdet med opstillingen af modellerne skal de studerende gøres fortrolige med de vigtigste makroteorier om bestemmelsen af privatforbruget og de private investeringer samt grundlæggende makroteori om inflationsprocessen og arbejdsmarkedets rolle heri. Endelig skal de lære at benytte de opstillede modeller til at analysere virkningerne af makroøkonomisk stabiliseringspolitik under alternative antagelser om det valutapolitiske regime.

Topkarakteren 12 opnås, når den studerende dokumenterer fuld beherskelse af fagets analyseteknikker kombineret med en fuld forståelse for mekanismerne i de anvendte konjunkturmodeller for lukkede og åbne økonomier, herunder evne til at benytte relevante varianter af modellerne til at forklare effekterne af forskellige former for stød, samt effekterne af makroøkonomisk stabiliseringspolitik under alternative penge- og valutapolitiske regimer.

Pensum:

  • Teorihistorie baseret på kap. 25, "The Story of Macroeconomics", i Olivier Blanchard og David R. Johnson: Macroeconomics, 6th ed, Pearson International Edition.
  • Peter Birch Sørensen og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen: "Introducing Advanced Macroeconomics - Growth and Business Cycles". McGraw-Hill Education, 2nd Edition, 2010. Følgende er pensum: Kapitlerne 13-20 samt 23-25. Undtaget er dog følgende afsnit og passager:
    • Afsnit 17.3 (”The importance of nominal rigidities for the short-run trade-off between inflation and unemployment”).
    • Fra og med ”Allowing for demand shocks”, s. 564, til og med boksen på s. 574.
  1.  

Makroøkonomi I (Makroøkonomi A) eller tilsvarende
2 timers forelæsninger 1-2 gange pr uge og 2 timers holdundervisning pr uge i 14 uger.

I forelæsningstimerne fokuseres der på teorigennemgang, og i de to ugentlige holdundervisningstimer fokuseres der på opgaveregning, herunder gennemgang af obligatoriske hjemmeopgaver. Holdundervisningen tager overvejende form af lærerstyret gennemgang, men de studerende søges aktiveret ved lejlighedsvis studentergennemgang, gruppearbejde og "regn-selv-pauser".

I tilknytning til holdundervisningen stilles der en række mindre og to større, skriftlige hjemmeopgaver, som skal afleveres. Opgaverne vil blive gennemgået og diskuteret på holdene. Besvarelser af de to større opgaver og mindst tre af de mindre afleveringer skal være godkendt af holdunderviser, for at man kan indstille sig til eksamen.

Tid og sted:
Tid og sted for forelæsninger og holdundervisning kan ses ved at trykke på et af linkene til holdene under "Se skema". Forelæsningens tider vises under hvert link (15E står for Efterår 2015, 16F står for Forår 2016)
Holdundervisningen starter i 2. uge af semesteret.

Hvis linket ikke virker, kan det samme ses her:
https:/​/​skema.ku.dk/​ku1516/​dk/​module.htm
-Vælg: “2200-Økonomisk Institut” (og vent for svar)
-Vælg: “2200-F16;Makroøkonomi II”
-Vælg “Forår/Spring – Weeks 4-29”
-Tryk: “Se skema”

Bemærk venligst:
- At holdændring ikke er muligt efter tilmeldingsperioden er afsluttet og efter studieadministrationen har holdplaceret de studerende.
- At det ikke er tilladt at deltage på et hold, man ikke er tilmeldt.
- At et hold kan blive lagt sammen med et andet ved for lidt tilmeldte studerende eller ved manglende undervisningsressourcer.
- At hold kan ændre dag og tid op til studiestart uden accept af de tilmeldte. Hvis dette sker vil det blive meldt ud samt vil kunne ses i det personlige skema.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 3
  • Forberedelse
  • 133
  • Forelæsninger
  • 42
  • Øvelseshold
  • 28
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.
Skriftlig eksamen af 3 timers varighed uden hjælpemidler. Opgavesættet stilles på dansk og der kan kun besvares på dansk.
Krav til indstilling til eksamen

Besvarelser af de to store obligatoriske opgaver og mindst 3 af 4 mindre afleveringer skal være godkendt.

Hjælpemidler
Uden hjælpemidler
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
20 % ekstern censur
Eksamensperiode

Efterår 2015: Den skriftlige eksamen foregår d. 13. januar 2016 på Peter Bangs Vej 36. 2000 Frederiksberg http://pc-eksamen.ku.dk/

Forår 2016: Den skriftlige eksamen foregår d. 13. juni 2016 på Peter Bangs Vej 36. Tidspunktet for eksamen bliver oplyst primo/midt april i Selvbetjeningen på KUnet.

Indskrevne studerende kan læse mere om eksamen, regler, re-eksamen mm på bachelorsiderne for eksamen på KUnet.

 

Reeksamen

Efterår 2015: Samme som den ordinære eksamen.

Forår 2016: Den skriftlige eksamen foregår d. 17. august 2016 på Peter Bangs Vej 36. Tidspunktet for eksamen bliver oplyst midt juli i Selvbetjeningen på KUnet.

Ved få tilmeldte kan eksamen ændres til en mundtlig eksamination inklusiv ændring af datoen, hvilket vil blive oplyst af Eksamenskontoret.

Kriterier for bedømmelse

Den studerende skal på tilfredsstillende måde godtgøre at han/hun lever op til fagets målbeskrivelse.