AØKB08016U Mikroøkonomi II (tidligere Mikro B)

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Microeconomics II (former Micro B)

Uddannelse

Obligatorisk på Bacheloruddannelsen i økonomi

Kursusindhold

Som på Mikro I anvendes der i Mikro II formelle, matematiske analyser af de mikroøkonomiske spørgsmål. Faget lægger vægt på at træne selvstændig anvendelse af mikroøkonomisk teori i analysen af økonomiske problemer.

Men hvor Mikro I gav en grundlæggende beskrivelse af økonomier med perfekt konkurrence, supplerer og nuancerer Mikro II denne beskrivelse ved at afdække nogle af de fænomener, som findes i virkelige økonomier, men som pr. forudsætning ikke indgår i standardbeskrivelsen af perfekt-konkurrence-økonomier og deres efficiente funktionsmåde.

For det første skatters og afgifters forvridende effekter. For det andet virksomheders optræden, når de har ”market power” og selv kan påvirke priserne, de sælger til – som monopol, evt. prisdiskriminerende, eller som oligopolist. For det tredje fænomenet kollektive goder (forsvar, undervisningssystemer mv.). For det fjerde eksternaliteter (miljøpåvirkninger mv.). For det femte situationer med asymmetrisk information, hvor der opstår principal-agent-problemer. Endelig berøres spørgsmålet emnerne beslutninger under usikkerhed, samfundsvelfærd samt den behavioristiske tilgang til at forstå forbrugeradfærd.

Målet med faget er at give de studerende det teoretiske grundlag for økonomisk politik og sigter mod at gøre de studerende i stand til at vurdere og analysere situationer hvor markedsimperfektioner er afgørende for økonomiens virkemåde.


Mikro II udgør således det metodiske grundlag for områder som industriøkonomi, skattepolitik og offentlig økonomi, miljøøkonomi, sundhedsøkonomi m.v.

Målbeskrivelser

Mikro-fagene skal give den studerende evnen til at arbejde med grundlæggende mikroøkonomiske begreber og værktøjer.

Mikro II skal føre til, at den studerende er i stand til at arbejde med en række økonomiske problemstillinger, som præger virkelige økonomier og ofte har stor politisk-økonomisk relevans.

Faget skal gøre, at den dygtige studerende uden væsentlige fejl er i stand til følgende: (rettet 7-12-15)

  • At kunne analysere og beregne en virksomheds adfærd, hvis denne har et monopol eller kan foretage forskellige former for prisdiskrimination over for kunderne
  • At kunne analysere og beregne virksomheders adfærd, hvis der er oligopolistisk konkurrence á la Cournot eller Bertrand
  • At kunne forstår analysere og beregne, hvordan man på samfundsniveau bør træffe valg ud fra forskellige fordelingsmæssige eller social-choice-orienterede betragtninger
  • At kunne analysere, forstå og beregne, hvordan eksternaliteter i forbrug såvel som produktion påvirker virksomheders og forbrugeres adfærd, samt hvordan man gennem forskellige politikindgreb kan opnå velfærdsmæssige forbedringer
  • At kunne forstå og analysere, hvordan der bør træffes beslutninger, når der er tale om kollektive goder
  • At kunne forstå, analysere og beregne simple Principal-Agent-problemstillinger, hvor eksistensen af asymmetrisk information kan skabe dels efficiensmæssige og dels fordelingsmæssige problemer
  • At kunne forstå grundlæggende begreber i adfærdsøkonomi (behavioral economics)
  • At forstå basale spilteoretiske begreber som Nash-ligevægt og reaktionsfunktioner

  • At kunne analysere spil i ekstensiv form og identificere underspilsperfekte ligevægt

  • At fremstille fagets emner i klart og korrekt sprog.

Pensum:

Thomas Nechyba: Microeconomics with Calculus, International Edition, 1. Edition. Chapters 19, 21-23, 24A, 25, 27-29.

Birgitte Sloth: "Kontrakter med moralfare", i Grønne Undervisningsnoter nr. 85, Institute of Economics, August, 17 sider.

Birgitte Sloth: "Kontrakter med ugunstig udvælgelse", i Grønne Undervisningsnoter nr. 85, Institute of Economics, August, 19 sider.

 

Økonomiske Principper A og B, Matematik A og B.
At Mikroøkonomi I (Mikroøkonomi A) eller tilsvarende er læst.
2 timers forelæsninger 1-2 gange pr uge og 2 timers holdundervisning pr uge i 14 uger.

Forelæsninger, hvor pensum bliver gennemgået og perspektiveret - så vidt muligt i forhold til empiriske analyser og aktuelle økonomisk-politiske problemstillinger, samt holdundervisning, hvor emner i pensummet studeres og der regnes opgaver.

I tilknytning til holdundervisningen stilles der ca 12-13 mindre, skriftlige hjemmeopgaver, som skal afleveres, Dermed er der typisk en obligatorisk aflevering hver uge. Opgaverne vil blive gennemgået og diskuteret på holdene, når besvarelserne er afleveret. For disse opgavers vedkommende vil gennemgangen i særlig høj grad foregå med involvering af de studerende.

Gæsteforelæsninger: Eksterne foredragsholdere med praktisk viden om de mikroøkonomiske emner eller interne, der forelæser inden for deres særlige område, ligesom der vil blive anvendt økonomiske eksperimenter o.l. til at understøtte indlæringen.

Tid og sted:
Tid og sted for forelæsninger og holdundervisning kan ses ved at trykke på et af linkene til holdene under "Se skema". Forelæsningens tider vises under hvert link (15E står for Efterår 2015, 16F står for Forår 2016)
Holdundervisningen starter i 2. uge af semesteret.

Hvis linket ikke virker, kan det samme ses her:
https:/​/​skema.ku.dk/​ku1516/​dk/​module.htm
-Vælg: “2200-Økonomisk Institut” (og vent for svar)
-Vælg: “2200-F16;Mikroøkonomi I”
-Vælg “Forår/Spring – Weeks 4-29”
-Tryk: “Se skema”

Bemærk venligst:
- At holdændring ikke er muligt efter tilmeldingsperioden er afsluttet og efter studieadministrationen har holdplaceret de studerende.
- At det ikke er tilladt at deltage på et hold, man ikke er tilmeldt.
- At et hold kan blive lagt sammen med et andet ved for lidt tilmeldte studerende eller ved manglende undervisningsressourcer.
- At hold kan ændre dag og tid op til studiestart uden accept af de tilmeldte. Hvis dette sker vil det blive meldt ud samt vil kunne ses i det personlige skema.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 3
  • Forberedelse
  • 133
  • Forelæsninger
  • 42
  • Øvelseshold
  • 28
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.
Skriftlig eksamen af 3 timers varighed uden hjælpemidler.
Krav til indstilling til eksamen

Ti af hjemmeopgaverne skal være godkendt af holdunderviser, for at man kan indstille sig til eksamen.

Hjælpemidler
Uden hjælpemidler
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
100 % ekstern censur
Eksamensperiode

Efterår 2016: Den skriftlige eksamen foregår d 19. januar 2016 på Peter Bangs Vej 36. 2000 Frederiksberg http://pc-eksamen.ku.dk/

Forår 2016: Den skriftlige eksamen foregår d 21. juni 2016 på Peter Bangs Vej. Tidspunktet for eksamen bliver oplyst primo/midt april i Selvbetjeningen på KUnet.

Indskrevne studerende kan læse mere om eksamen, regler, re-eksamen mm på bachelorsiderne for eksamen på KUnet.

Reeksamen

Efterår 2015: Samme som den ordinære eksamen.

Forår 2016: Den skriftlige re-eksamen foregår d 23. august 2016 på Peter Bangs Vej. Tidspunktet for eksamen bliver oplyst midt juli/primo august i Selvbetjeningen på KUnet.

Ved få tilmeldte kan eksamen ændres til en mundtlig eksamination inklusiv ændring af datoen, hvilket vil blive oplyst af Eksamenskontoret.

Kriterier for bedømmelse

Den studerende skal på tilfredsstillende måde godtgøre at han/hun lever op til fagets målbeskrivelse.