ASOK15411U Madsociologi og samfundsmæssige udfordringer

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Food in society: Sociological persepctives

Uddannelse

KA Temafag (KA 2005)

KA Teori og Tema (KA 2015)

Specialiseringslinje: Kultursociologi (KA 2005)

KA Fagpakke: Kultur, livsstil og hverdagsliv; Viden, organisation og politik; Velfærd, ulighed og mobilitet (KA 2015)

Kursusindhold

Hvordan kan sociologer bidrage til håndteringen af centrale samfundsmæssige udfordringer på madfeltet? Formålet med kurset er at invitere til kritisk refleksion over hvordan sociologien anvendes i et omstridt og modsætningsfyldt politisk felt: Vores mad.

 

I kurset gives et overblik over aktuelle samfundsmæssige problemstillinger på madfeltet, opdelt i en række temaer,  der er genstand for politisk regulering. Empiriske studier og perspektiver diskuteres i sammenhæng med centale teorier som er i spil i forhold til temaerne.  I den forbindelse introduceres teorier der kan bruges til at forstå forbrugeradfærd, herunder ’klassiske’ sociologiske perspektiver og teoretikere (f.eks. praksisteori, Bourdieu, Weber) og social-psykologiske perspektiver, der er alment anvendt på forbrugsområdet (f.eks. theory of planned behavior og nudging). Temaerne vil også løbende berøre det institutionelle niveau, idet der redegøres for relevante aktører og institutioner samt centrale politiske diskurser.

 

Følgende temaer vil blive taget op i kurset:

- Fødevareproduktion: teknologi og dyrevelfærd

- Fødevarerisici: GMO, Funktionelle fødevarer mm

- Politisk fødevareforbrug: Bæredygtighed og klimaforandring

- Madkultur: Fremme og højnelse af dansk og nordisk madkultur

- Institutionsmåltider: Sociale, sundhedsmæssige og dannelsesmæssige problemstillinger

- Sundhed: sundhedsformidling, mad som ernæring, ernæringsrelaterede sygdomme og sygdomsrisici

- Ulighed og fattigdom: Klasse-, køns- og minoritets- forskelle, sociale distinktioner, fødevare usikkerhed     

Målbeskrivelser

Formålet er,

- at de studerende opnår viden om og kendskab til vigtige politikker, aktører og institutioner i forhold til centrale samfundsmæssige udfordringer på madfeltet

- at de opnår evnen til identificere relevante sociologiske perspektiver på samfundsmæsige udfordringer på madfeltet;

- og til at skitsere og kritisk reflektere over mulige sociologiske bidrag til håndtering af disse udfordringer. 

     

Videnskabelige artikler, policy papers, kompendium.

Forelæsninger, studenteroplæg, diskussioner
VEJLEDENDE ARBEJDSBELASTNING

7,5 ECTS
Forelæsninger: 28
Undervisningsforberedelse:
Øvelser:
Projektarbejde:
Eksamensforberedelse:
I alt: 206

10 ECTS
Forelæsninger: 28
Undervisningsforberedelse:
Øvelser:
Projektarbejde:
Eksamensforberedelse:
I alt: 275
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 52
  • Forelæsninger
  • 28
  • Projektarbejde
  • 0
  • Undervisningsforberedelse
  • 106
  • Øvelser
  • 20
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Individuel/gruppe. Ved en skriftlig opgave forstås en opgave, der besvarer et eller flere stillede spørgsmål. Der eksamineres her på baggrund af fagets pensum, dvs. den litteratur, der er fastlagt af underviseren. Den skriftlige opgave må maximalt fylde 15 sider. Ved gruppebesvarelser tillægges 7,5 sider pr. ekstra studerende. Se detaljer for prøveform i studieordningen og den generelle eksamensvejledning på KUnet.
Krav til indstilling til eksamen

Sociologistuderende skal være indskrevet på KA-studieordningen af 2015 for at kunne tage denne eksamen.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode

Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på KUnet, www.kunet.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside: http://www.soc.ku.dk/uddannelser/meritstuderende/eksamen/ og http://www.soc.ku.dk/english/education/exams/

Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelse

Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Individuel/gruppe. Ved en skriftlig opgave forstås en opgave, der besvarer et eller flere stillede spørgsmål. Der eksamineres her på baggrund af fagets pensum, dvs. den litteratur, der er fastlagt af underviseren. Den skriftlige opgave må maximalt fylde 15 sider. Ved gruppebesvarelser tillægges 7,5 sider pr. ekstra studerende. Se detaljer for prøveform i studieordningen og den generelle eksamensvejledning på KUnet.
Krav til indstilling til eksamen

Sociologistuderende skal være indskrevet på KA-studieordningen af 2005 for at kunne tage denne ekamen.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode

Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på KUnet, www.kunet.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside: http://www.soc.ku.dk/uddannelser/meritstuderende/eksamen/ og http://www.soc.ku.dk/english/education/exams/

Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelse