ASOK15403U Madens kultursociologi

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

The Cultural Sociology of Food

Uddannelse

KA Teori og Tema (2015 studieordningen)
Fagpakke (2015 studieordningen): Kultur, livsstil og hverdagsliv
KA Temafag (2005 studieordningen)
Specialiseringslinje: Kultursociologi

Kursusindhold

Kurset giver et overblik de mangeartede (kultur)sociologiske studier af mad og relaterede emner. Væsentlige sundhedsproblemer, miljøproblemer og fordelingsmæssige problemer er knyttet mad og spisevaner. Derfor kalder produktionen, distributionen og konsumtionen af mad på sociologisk analyse. Hertil kommer, at hvad vi spiser, og hvordan vi spiser, er reguleret af kulturelle regler, hvad enten vi gør os det klart eller ej. Og at mad indgår mange sociale relationer - såvel de store som de små.

Kurset giver et overblik over de (kultur)sociologiske perspektiver på mad, fødevarer, ernæring og måltider - såvel de teoretiske perspektiver som de perspektiver som gode empiriske studier giver. Vi ser på maden i makroperspektiv - det globale fødevaresystem - og mikroperspektiv: hvordan vælger mennesker mad i hverdagen. Vi ser på maden som noget ærke-kulturelt og som noget ærke-socialt.

I løbet af kurset vil vi analysere en række specifikke fænomener, der knytter sig til mad så som værdsættelsen af kød, madspild og smagen for sukker. Flere socio-kulturelle perspektiver vil blive lagt på hvert fænomen og give de studerende blik for kompleksiteten af fænomenerne. Med reference til Mauss kunne man sige, at mad er et totalt socialt fænomen.

Målbeskrivelser

Målet er, at den studerende kan identificere,  analysere og diskutere centrale problemstillinger i menneskers sociale og kulturelle forholden sig til mad - herunder måltider, indkøb, ernæring og hvad de opfatter som mad. I analysen af sådanne problemstillinger skal den studerende kunne

- forstå dem på baggrund af den madkulturelle kontekst

- bruge metodiske greb fra andre studier

- anvende relevante teorier på kompetent vis.

Grundbog: Søren Tange Kristensen & Lotte Holm (red.) (2012) Mad, Mennesker og Måltider, 2. udgave. Desuden læser vi kapitler/artikler af Pierre Bourdieu, Christian Coff, Runar Døving, Claude Fischler, Michel Foucault, Bente Halkier, Jean-Claude Kaufmann, Daniel Miller,  samt nyere empiriske analyser af madkulturelle fænomener.

Som 7,5 ects-kursus udgør pensum ca. 700 sider.

Som 10 ects-kursus udgør pensum ca. 800 sider.

Holdundervisning, hvor underviseren giver en præsentation hver gang, og hvor de studerende forventes at bidrage aktivt til konversation om dagens tema. Konversationerne foregår pba. spørgsmål/​oplæg udarbejdet af 2-3 studerende. En undervisningsgang er et synopsis-seminar, hvor de studerende præsenterer og får feedback på deres eksamensemne.
Dette kursus har adgangsbegrænsninger. Kurset vil som udgangspunkt ikke blive udbudt igen. Du kan således ikke planlægge efter, at det udbydes i senere semestre, end hvad der fremgår af denne kursusbeskrivelse.

ARBEJDSBELASTNING
Antallet af undervisningstimer er ens for både 7,5 og 10 ECTS

7,5 ECTS
Forelæsninger: 28
Undervisningsforberedelse: 97
Øvelser: 11
Eksamensforberedelse: 70
I alt: 206

10 ECTS
Forelæsninger: 28
Undervisningsforberedelse: 140
Øvelser: 17
Eksamensforberedelse: 90
I alt: 275
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 70
  • Forelæsninger
  • 28
  • Undervisningsforberedelse
  • 97
  • Øvelser
  • 11
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Individuel/gruppe. Ved afløsningsopgave forstås en opgave, hvor den studerende selvstændigt udformer og afgrænser en problemstilling/​problemformulering inden for fagets rammer på baggrund af et petitum. Afløsningsopgaven må maximalt fylde 15 sider. Ved gruppebesvarelser tillægges 7½ sider pr. ekstra studerende. Se detaljer for prøveform i studieordningen og den generelle eksamensvejledning på KUnet.
Krav til indstilling til eksamen

Sociologistuderende skal være indskrevet på KA-studieordningen af 2015 for at kunne tage denne eksamen.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode

Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på KUnet, www.kunet.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside: http://www.soc.ku.dk/uddannelser/meritstuderende/eksamen/ og http://www.soc.ku.dk/english/education/exams/

Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen

Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Individuel/gruppe. Ved afløsningsopgave forstås en opgave, hvor den studerende selvstændigt udformer og afgrænser en problemstilling/​problemformulering inden for fagets rammer på baggrund af et petitum. Afløsningsopgaven må maximalt fylde 15 sider. Ved gruppebesvarelser tillægges 7½ sider pr. ekstra studerende. Se detaljer for prøveform i studieordningen og den generelle eksamensvejledning på KUnet.
Krav til indstilling til eksamen

Sociologistuderende skal være indskrevet på KA-studieordningen af 2005 for at kunne tage denne ekamen.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode

Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på KUnet, www.kunet.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside: http://www.soc.ku.dk/uddannelser/meritstuderende/eksamen/ og http://www.soc.ku.dk/english/education/exams/

Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen

Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve
Individuel/gruppe. Se detaljer for prøveform i studieordningen
Krav til indstilling til eksamen

Sociologistuderende skal være indskrevet på KA-studieordningen af 2005 for at kunne tage denne ekamen.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode

Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på KUnet, www.kunet.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside: http://www.soc.ku.dk/uddannelser/meritstuderende/eksamen/ og http://www.soc.ku.dk/english/education/exams/

Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen