ASOK15401U Dynamikker mellem arkitektur og socialt liv i urbane byrum

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Dynamics between architecture and social life in urban spaces.

Uddannelse

KA Teori og Tema (2015 studieordningen)
Fagpakke (2015 studieordningen): Kultur, livsstil og hverdagsliv
KA Temafag (2005 studieordningen)

Kursusindhold

I dette kursus vil vi beskæftige os med den socio-spatiale tilgang til byrumsanalyser, hvor det dynamiske element mellem det sociale liv og arkitekturen er i fokus. Kurset fokuserer på brugerperspektivet i byrum i form af det enkelte individs oplevelse og brug af byrum. Det er et bysociologisk kursus, der indeholder både et teoretisk og empirisk element.

Kurset vil indledningsvis introducere den studerende for centrale teorier indenfor henholdsvis individets oplevelse af arkitekturen i byrum, og individets oplevelse af det sociale liv i byrum. Hvilke teoretiske perspektiver er der på betydningen af arkitektoniske karakteriska såsom skala, tæthed, niveauforskelle og materialer for oplevelsen af et byrum? Og hvordan kan vi ud fra teori belyse, hvordan det enkelte individ oplever tilstedeværelsen af andre mennesker, herunder forskellige typer mennesker, i byrum?

Derefter vil størstedelen af kurset omhandle teori og begreber, der behandler den gensidige påvirkning mellem det sociale og spatiale i byrum. Hvad betyder tilstedeværelsen af andre mennesker i byrum for det enkelte individs eget brug af selve byrummet? Og hvordan kan det enkelte individ påvirke det fysiske udtryk af et byrum ved sin egen tilstedeværelse i byrummet? Da det er et tværdisciplinært emne, vil vi behandle relevant teori fra forskellige discipliner, herunder særligt bysociologisk teori og arkitekturteori. Endelig vil en del af kurset være mere empirisk orienteret, hvor centrale empiriske studier vil blive inddraget til at illustrere, hvordan den socio-spatiale tilgang til forståelsen af byrum kan anvendes ved empiriske undersøgelser i praksis. Samtidig vil disse fungere som afsæt for gruppediskussioner.  

Målbeskrivelser

Efter endt kursusdeltagelse vil den studerende:

- være i stand til at identificere og analysere dynamikker mellem arkitekturen og det sociale liv i urbane byrum ud fra relevante teoretiske perspektiver.

- kunne anvende centrale teoretiske begreber til kritisk at diskutere problemstillinger i spændingsfeltet mellem arkitekturen og det sociale liv i byrum.

- være i stand til at diskutere hvordan den tillærte teori kan anvendes i empiriske byrumsanalyser.

Kompendium. Det samlede pensum er på:

800 sider (KA 2005) 

600 sider (KA 2015)

Holdundervisning med gruppediskussioner.
Dette kursus har adgangsbegrænsninger. Kurset vil som udgangspunkt ikke blive udbudt igen. Du kan således ikke planlægge efter, at det udbydes i senere semestre, end hvad der fremgår af denne kursusbeskrivelse.

ARBEJDSBELASTNING
Antallet af undervisningstimer er ens for både 7,5 og 10 ECTS

7,5 ECTS
Forelæsninger: 28
Undervisningsforberedelse: 90
Projektarbejde: 44
Eksamensforberedelse: 44
I alt: 206

10 ECTS
Forelæsninger: 28
Undervisningsforberedelse: 123,50
Eksamensforberedelse: 123,50
I alt: 275
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 44
  • Forelæsninger
  • 28
  • Projektarbejde
  • 44
  • Undervisningsforberedelse
  • 90
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Portfolio
Individuelt eller i gruppe. Eksamen består af et antal skriftlige opgaver som stilles undervejs i forløbet med mulighed for feedback. Opgaverne afleveres samlet samlet ved kursets afslutning. De samlede porteføljeopgaver må maximalt fylde 15 sider. Ved gruppebesvarelser tillægges 7½ sider pr. ekstra studerende. Se detaljer for prøveformen i studieordningen og den generelle eksamensvejledning på KUnet.
Krav til indstilling til eksamen

Sociologistuderende skal være indskrevet på KA-studieordningen af 2015 for at kunne tage denne eksamen.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode

Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på KUnet, www.kunet.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside: http://www.soc.ku.dk/uddannelser/meritstuderende/eksamen/ og http://www.soc.ku.dk/english/education/exams/

Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen

Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Individuel/gruppe. Ved afløsningsopgave forstås en opgave, hvor den studerende selvstændigt udformer og afgrænser en problemstilling/​problemformulering inden for fagets rammer på baggrund af et petitum. Afløsningsopgaven må maximalt fylde 15 sider. Ved gruppebesvarelser tillægges 7½ sider pr. ekstra studerende. Se detaljer for prøveform i studieordningen og den generelle eksamensvejledning på KUnet.
Krav til indstilling til eksamen

Sociologistuderende skal være indskrevet på KA-studieordningen af 2005 for at kunne tage denne ekamen.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen