TTEAPT025U Praktisk Teologi: Specialisering: Homiletik II (kompaktkursus i august 2014): Prædiken som liturgisk-æstetisk begivenhed

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Preaching as a liturgic-aesthetical Event

Uddannelse
Teologi
Kursusindhold

På dette kursus vil vi undersøge forholdet mellem prædiken og liturgi med særligt henblik på luthersk homiletik og gudstjeneste. Til at belyse dette område får vi bidrag fra:

 

  •  Alexander Deeg, Professor i Praktisk Teologi, Universität Leipzig.

 

Deeg har, som leder af Zentrums für evangelische Predigtkultur, Wittenberg, været med til at udvikle fænomenet ’Atelier Sprache’ i en homiletisk kontekst. Dette arbejde har givet anledning til udviklingen af en ’dramaturgisk homiletik’ med fokus på iscenesættelse af teologiske ’forstyrrelser’ og bibelske tekster i liturgiske kontekster. På kurset vil vi først og fremmest beskæftige os med Deegs seneste værk: Das äußere Wort und seine liturgische Gestalt: Überlegungen zu einer evangelischen Fundamentalliturgik (2011). I Das äußere Wort fører Deegs analyse af aktuelle kulturstudier, historiske indsigter, jødiske fortolkninger og katolsk liturgi til en beskrivelse af den evangeliske gudstjeneste som en ’Ord-Kult’ dybt indfældet i et liturgisk ritual. Ritualet beskrives som ordets permanente skikkelse samtidig med at ordet fungerer som en kontinuerlig kritik af ritualet. De teoretiske refleksioner fører til både nytænkning og kritik af aktuelle protestantiske prædikenpraksisser og gudstjenesteformer.

 

  •  Bent Flemming Nielsen, Professor i dogmatik, KU, 

 

Nielsens homiletiske tilgang er udviklet i en kritisk konstruktiv dialog med Karl Barths teologi, ritualteori, systemisk kommunikationsteori og teaterantropologi. Hans praksisteoretiske analyser understreger væsentligheden af prædikenens liturgiske kontekst herunder betydningen af kroppens rolle i religiøse praksisser. Centralt i hans undersøgelser står opfattelsen af prædikenen som en opførelse eller performance snarere end som en tekst. På kurset vil vi læse Bent Flemming Nielsens nyeste bog som pt. er under udarbejdelse: Liturgik. En historisk og systematisk fremstilling af gudstje-nestens historie og teologi.

 

  •  Marianne Gaarden, Ph.d. stip., Århus Universitet samt Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse

 

Gaarden har foretaget en kvalitativ empirisk undersøgelse af, hvordan kirkegængere lytter til prædikenen. Undersøgelsen peger blandt andet på, hvilken betydning kirkegængernes relation til og indtryk af præsten har for deres indre dialogiske interaktion med prædikenen. Disse indsigter udfordrer på den ene side traditionelle teologiske opfattelser af prædikenen som Guds ord og prædikanten som neutral formidler. På den anden side giver de empiriske indsigter anledning til en teologisk antropologisk nytænkning af mellemmenneskelige relationer, dialog, menneskelig situerethed og gudsforståelse. På kurset vil Gaarden fremlægge disse indsigter og diskutere de teologiske implikationer forbundet hermed. Baseret på hendes forskning vil der blive afholdt homiletisk masterclass og øvelser med henblik på tilhørerreception og dialogisk interaktion.


Arbejdsmetode: Kurset består af forelæsninger, som følges op af gruppearbejde, fælles tematiske diskussioner samt fremlæggelse fra de enkelte kursister efter aftale. Undervisningen foregår primært på dansk, dog på engelsk og evt. tysk v. Alexander Deeg.


Foreløbig litteraturliste:

Cilliers, Johan, “Fides Quaerens corporalitatem: Perspectives on Liturgical Embodiment”. Online adgang på:

http://academic.sun.ac.za/theology/Profiles/Profile_documents/Johan_Cilliers_FIDES_QUAERES_INCORPOREM.pdf

Deeg, Alexander, Das äußere Wort und seine liturgische Gestalt: Überlegungen zu einer evangelischen Fundamentalliturgik, Göttingen, Vandenhoeck & Ruprecht, 2011.

Gaarden, Marianne, "Den skjulte kirkegænger" Under udgivelse i: Kritisk Forum for Praktisk Teologi.Tema: Homiletik, 09.2014, "Den empiriske fordring til homiletikken" I: Halvårsskrift for praktisk teologi, vol. 30, Nr. 2, 12.2013, s.3-20, "Prædikenen som subjektiv meningsproduktion: Forholdet mellem prædikant og kirkegænger", I: En gudstjeneste - mange perspektiver. Red. Kirstine Helboe Johansen & Jette Bendixen Rønkilde. Frederiksberg: Forlaget Anis, 2013.

Lorensen, Marlene Ringgaard, Dialogical Preaching. Bakhtin, Otherness and Homiletics, Göttingen, Vandenhoeck & Ruprecht, 2014.

Nielsen, Bent Flemming, Liturgik. En historisk og systematisk fremstilling af gudstjenestens historie og teologi (under udarbejdelse)

For yderligere information om kurset se: http://www.teol.ku.dk/uddannelser/masteruddannelse/

Se studieordning
Se studieordning
Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 120
  • Holdundervisning
  • 28
  • Undervisningsforberedelse
  • 272
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Eksamensperiode
Vinter 2014/2015