TTEAKH029U Kirke- og Teologihistorie: KH-specialisering: Kristendom og krig - legitimeringer af krig og vold i et religiøst perspektiv

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

History of Church and Dogma: Christianity and War in a religious Perspective

Uddannelse
Teologi
Kursusindhold

Kan man tillade sig at slå ihjel i retfærdighedens og måske endda i Guds navn? Kan nogen krige kaldes retfærdige eller ligefrem hellige? Det er spørgsmål som har optaget teologer og lægfolk lige siden kristendommens allerførste tid, og som endnu den dag i dag ægger til diskussion her i Vesten. Vi lader os således provokere når stærke sekulariseringstraditioner i vores samfund bliver udfordret af tilsvarende stærke religiøse forestillinger og tilværelsesfortolkninger, der både sætter spørgsmålstegn ved etablerede vestlige værdier, så som demokrati og menneskerettigheder, og tilmed i sine mest ekstreme former fører til terror og andre former for voldelige konflikter. Der spiller religion tydeligvis en helt afgørende rolle både i de bagvedliggende motiver og i hele italesættelsen af voldsudøvelsen. I disse sammenhænge ser det ud til, at vesterlandske politikere og meningsdannere ofte glemmer, eller ikke har øje for den dybe forbindelse imellem religion og krig, der også ligger i den kristne tradition, og eksempelvis kommer til udtryk i de forskellige nationale narrativer, som sætter rammerne for vores respektive identiteter og har lagt grunden til selve samfundsudviklingen.

Dette kursus vil se nærmere på denne tætte forbindelse imellem krig og religion (i særdeleshed imellem kristendom og krig) som dels har præget og formet Europas historie igennem de sidste par årtusinder, dels igen sætter dagordenen i diverse aktuelle militære konflikter og krige rundt om på kloden. Gennem læsninger af kilder og sekundærlitteratur vil vi i løbet af kurset forsøge at danne os et billede af de mest centrale teologiske og alment menneskelige overvejelser om krig og voldsudøvelse, der har præget kristendommen og dermed et vesterlandske samfund fra antikken frem til i dag. Vi vil også se nærmere på hvorledes relationen imellem religion og vold/krig har formet sig i andre af de store verdensreligioner igennem diverse historiske og aktuelle kulturmøder rundt omkring i verden.

Kurset strækker sig over 14 uger med i alt ni undervisningslektioner af hver tre timers varighed, foruden indlagte læse- og skriveuger. Kurset består foruden introduktionen og afslutningen af nogle tematiske blokke, der endnu ikke er fastlagt i alle detaljer. Vi forestiller os dog på nuværende tidspunkt en indledende historisk gennemgang af hovedforestillingerne om krigens legitimitet i kristendommens historie fra antikken til i dag (første blok). Dernæst følger en refleksion over (hellig) krig i den moderne sekulære stat (anden blok). Så undersøges relationen imellem krig og vold i Islam (tredje blok). Dernæst undersøges de aktuelle og principielle forestillinger om krigens legitimitet og retfærdighed i en geopolitisk kontekst og deres mulige religiøse arvegods (fjerde blok), og endelig vil der blive reflekteret over krigens legitimitet i en bibelsk kontekst (femte blok).

 En foreløbig plan kunne se således ud:


Introduktion

 I: Forestillinger om hellige og retfærdige krige fra antikken til i dag i en vestlig kristen tradition

  • 16. september kl. 14-17: Hellig og retfærdig krig i Bibelen og de ældste menigheder, v. Carsten Selch Jensen, Det Teologiske Fakultet.
  • 23. september kl. 14-17: Europa bliver til igennem hellige krige og korstog fra 500 til 1700, v. Carsten Selch Jensen, Det Teologiske Fakultet.
  • 30. september kl. 14-17: En verdens uden krig? Oplysningstid, nationalisme, verdenskrige og globalisering, v. Carsten Selch Jensen, Det Teologiske Fakultet.

 

 II: Hellig krig i den sekulære stat?

  • 7. oktober kl. 14-17: Historiebrug, civilreligion og national identitet, v. Phd.-studerende Michael Perlt, Det Teologiske Fakultet.
  • 21. oktober kl 14-17: Casestudier - danske soldaterbreve og danske feltpræster i konflikter og kriser, v. Phd.-studerende Michael Perlt, Det Teologiske Fakultet.

 

 III: Legitimeringer af krig og vold i klassisk og moderne Islam

  • 28. oktober kl. 14-17: Islam og forestillingerne om hellig krig v. Thomas Hoffman, Det Teologiske Fakultet.

 

 IV: For meget krig eller for lidt krig? Generelle og principielle forestillinger om den retfærdige krig en moderne globaliseret verden

  • 4. november kl. 14-17: Krig imod terror - en krig uden grænser eller den retfærdige krigs genkomst v. Lars Erslev Andersen, Seniorforsker, DIIS.
  • 11. november kl. 14-17: Krig og religion i Afrika, v. Lektor Niels Kastfelt, Det Teologiske Fakultet.

 

 V: Legitimeringen af krig i de bibelske skrifter

  • 18. november kl. 14-17: Krig i Det Gamle Testamente mellem slagmark og brændofferalter - Idealer og virkelighed, v. Anne Gudme, Det Teologiske Fakultet

 

 Afslutning.

  • 25. november kl. 14-17: Opsamling og afrunding på undervisningsdelen og planlægning af skrivefasen for de af kursusdeltagerne der afslutter forløbet med en større skriftlig opgave, v. Carsten Selch Jensen, Det Teologiske Fakultet.
  • 5.-12. januar 2015: Internatophold med opgaveskrivning i Løgumkloster for ansatte sognepræster.
Se studieordningen
Se studieordningen
Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 120
  • Holdundervisning
  • 28
  • Undervisningsforberedelse
  • 272
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Eksamensperiode
Vinter 2014/2015