TTEABADO1U BA-5. semester: Dogmatik med Økumenisk Teologi 1

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Dogmatics and Ecumenical Theology 1

Uddannelse
Teologi
Kursusindhold

Emne:

Dogmatikken behandler den kristne lære i et historisk og systematisk perspektiv. Til faget hører den økumeniske teologi, der omhandler forholdet mellem de kristne kirkeretninger, og religionernes teologi, der drøfter forholdet mellem kristendommen og de andre religioner.

I DO 1 indføres i dogmatikkens grundproblemer, begreber og arbejdsformer i forbindelse med en læsning af en sammenhængende fremstilling af dogmatikken, af Folkekirkens bekendelsesskrifter med kommentar.

Læringsmål:

Det tilstræbes, at den studerende opnår følgende kvalifikationer:

  • fortrolighed med fagets bærende terminologi og grundproblemer

Ved undervisningens gennemgås dogmatikkens grundproblemer med fokus på terminologi, historisk kontekst og aktuelsammenhæng.

  • kendskab til folkekirkens bekendelsesskrifters oprindelse og brug samt færdighed i fortolkning af dem

Folkekirkens bekendelsesskrifter gennemgås med fokus på deres historiske kontekst, erfaringsmæssige aktualitet og mulige betydning. Færdighed i fortolkning øves gennem nærstudium af teksterne i deres historiske og aktuelle sammenhæng.

  • evne til reflekteret sammenligning og vurdering af forskellige dogmatiske positioner

Der lægges vægt på kendskab til forskellige grundpositioner. Dette udvikles og nuanceres yderligere i det efterfølgende semester. Der skelnes mellem oldkirkelige, reformatoriske og moderne grundpositioner.

  • forståelse af sammenhænge og brudflader i den dogmatiske tradition

Der lægges vægt på forståelse af grundproblemernes indre sammenhæng og ydre foranderlighed med fokus på oldkirkelige, reformatoriske og moderne sammenhænge. Således forberedes det efterfølgende semesters fokus på en nuanceret forståelse af sammenhænge og brudflader i den dogmatiske tradition.

  • evne til fremstilling af dogmatiske problemstillinger

Gennem oplæg, samtale og diskussion øves evnen til selvstændig fremstilling af dogmatiske problemstillinger.

Forberedelse:

Undervisningen forløber over 1 semester á 3 ugentlige timer og tilrettelægges som holdundervisning med arbejdsformer, der forudsætter 6 ugentlige timers selvstændig forberedelse samt den studerendes aktive deltagelse i form af refleksioner og oplæg samt engagement ved gruppearbejde og evaluering.

Ved tilfredsstillende besvarelse af en skriftlig opgave af et omfang af 6-8 sider inden for

150 sider tekstpensum samt ved aktiv deltagelse i undervisningen (mindst 75 % af afholdte

timer dokumenteret ved protokol) i det semester, hvor de pågældende tekster studeres, udgår disse af eksamenspensum. Opgaven stilles og bedømmes af læreren (Bestået/Ikke bestået).

Pensum:

Pensum omfatter en sammenhængende fremstilling af dogmatikken samt enkelte andre indføringstekster (i alt ca 250 sider), folkekirkens bekendelsesskrifter læst på originalsproget (ca. 75 sider) og med kommentar (ca. 225 sider) samt en tekst til indføring i den økumeniske teologi. De fremstillings og indføringstekster, inden for hvilke der på tilfredsstillende vis er skrevet opgave i forbindelse med undervisningen, udgår af eksamenspensum.

Litteratur:

Barth, K. 1959. Dogmatics in Outline. New York: Harper, 9-35 (26 sider)

Clayton, P. 2010. Transforming Christian Theology for Church and Society. Minneapolis: Fortress Press, 69-78 (9 sider)

Nørgaard-Højen, P. 2000/2001. Den danske folkekirkes bekendelsesskrifter 1-2. København: Anis, 73-175, 181-195,197-222, 225-245, 247-351, 359-366, 375-396 (i alt 283 sider)

-2013. Økumenisk teologi. En introduktion. København: Anis, 112-153 (41 sider)

Pannenberg, W. 1994. Den apostolske trosbekendelse. Oversat af Aage Schiøler [1972]. København: Anis, 24-179 (155 sider)

I alt: 514 (hvoraf ca. 150 kan afløses)

 

Se Studieordningen
Se Studieordningen
Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 42
  • Undervisningsforberedelse
  • 78
  • I alt
  • 120
Point
0 ECTS
Prøveform
Andet
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode
Januar 2015 hhv. juni 2015