SVEB10408U Besætnings- og folkesundhed
Herd Health and Public Health
Kurset indeholder fire overordnede emneområder:
• Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter
i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder
risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens,
globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt
affaldshåndtering (1,5 ECTS)
• Produktions- og sundhedsstyring herunder basal besætningsanalyse,
økonomi og repro-duktionsanalyse med særlig fokus på kvæg (herunder
AMS og sundhedsindikatorer), fjerkræ og i mindre grad mink (2.0
ECTS)
• Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi,
patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter
i relation til svin (2.0 ECTS)
• Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi,
-patogenese, -diagnose, -terapi, – profylakse og miljøforhold i
relation til fisk (2.0 ECTS)
Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, svin, fisk, fjerkræ og mink. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor svin og fisk.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
• Beskrive de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
• Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
• Redegøre for de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk
Færdigheder:
• Anvende simple kvantitative og kvalitative metoder til analyse af besætningers produktion og sundhed
• Tolke simple analyser af besætningsdata
• Vurdere problemstillinger indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og –profylakse hos svin og fisk.
Kompetencer:
• Forholde sig til de komplekse afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger
• Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed
• Kunne anvise diagnostik, terapi og profylakse i relation til sygdomme hos svin og fisk
Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia,
Frederiksberg, Denmark
D.J. Taylor (2006) Pig Diseases
SVEB13003U Basal statistik og epidemiologi
SVEB13006U Mikrobiel fødevaresikkerhed
SVEB10403U Speciel patologi og fjerkræsygdomme
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 3
- E-læring
- 8
- Forberedelse
- 120
- Forelæsninger
- 64
- Teoretiske øvelser
- 11
- I alt
- 206
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.Eksamen afholdes på Peter Bangsvej og består af multiple choice (MC) opgaver:
• Opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, svin, fisk og fjerkræ og i mindre grad mink
• Opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed
• Opgaver i sygdomme hos svin
• Opgaver i sygdomme hos fisk
Vægtning: Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige. For at et opgavesæt er tilfredsstillende besvaret skal to krav være opfyldt: 1. Mindst 60% af opgaverne i det samlede opgavesæt skal være korrekt besvaret 2. Mindst 50% af opgaverne i hver af de 4 MC-kategorier skal være korrekt besvaret. - Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
På Peter Bangsvej vil der være mulighed for at medbringe USB-stik med noter.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Viden:
• Identificere de vigtigste metoder til og principper for
sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
• Identificere relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og
fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og
folkesundhed
• Identificere for de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme
hos svin og fisk
Færdigheder:
• Anvende korrekte simple kvantitative og kvalitative metoder
til analyse af produktion og sundhed på populationsniveau
• Tolke simple analyser af besætningsdata
• Vurdere problemstillinger indenfor sygdomsætiologi, -patogenese,
-diagnose, -terapi og –profylakse hos svin og fisk
Kompetencer:
• Forholde sig til afvejninger af sundhed, velfærd og
produktionsøkonomi i husdyrbesætninger
• Forholde sig til dyrlægens opgaver og ansvar indenfor
fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed
• Kunne anvise diagnostik, terapi og profylakse i relation til
sygdomme hos svin og fisk
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SVEB10408U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
Tidsplan offentliggøres på Absalon senest 14 dage før kursusstart
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)
- Kursuskapacitet
- Forbeholdt veterinærstuderende.
- Studienævn
- Veterinærstudienævnet
Udbydende institutter
- Institut for Produktionsdyr og Heste
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Kursusansvarlige
- Jens Peter Nielsen (4-7b817f7a5184867f753f7c863f757c)
Undervisere
Anders Miki Bojesen, Kurt Buchmann, Anders Dalsgaard, Ilka Christine Klaas, Liza Rosenbaum Nielsen