SFKM10217U Mikrobiologisk og kemisk fødevaresikkerhed
Microbial and Chemical Food Safety
Der vil på kurset være to samlinger på Frederiksberg
Campus. I den første samling (tre dage) undervises i
fødevarebårne patogene bakterier og vira med fokus på at opnå en
detaljeret biologisk indsigt i disse organismer. Med baggrund i
biologien forklares forekomst, spredning og transmission af de
patogene bakterier i fødekæden fra jord til bord. Ved gennemgang af
cases vil det blive illustreret, hvordan forarbejdning, opbevaring
(producent/detaille/forbruger) influerer på den mikribiologiske
flora, og hvordan nye nicher for patogene baktereier opstår, når
produktionsforhold ændres. Den nyeste viden omkring hvilke
virulensfaktorer de patogene bakterer anvender til at fremkalde
sygdom hos forbrugeren vil blive præsenteret.
I anden samling (to dage) vil vi dikutere de udfordringer
globaliseringen medfører for fødevaresikkerheden. Her ligger den
kemiske del af kurset også og vil behandle, kemisk forurening af
fødevarer, toksikologiske testmetoder, lovgivning, vedr.
tilsætnings-stoffer og restkoncentrationer; riskoanalyse og
–håndtering.
Der vil blive taget udgangspunkt i den Europæiske
Fødevaresikkerhedsorganisation EFSA’s aktiviteter med enkelte udsyn
til bl.a. forholdene i USA som udmøntet af FDA. Der vil efter anden
samling blive lejlighed til at deltage i en e-lærings aktivitet på
nettet med fokus på den kemiske del af kurset.
Formålet med kurset er at give de studerende en grundig indsigt
i fødevare-bårne patogene bakeriers biologi samt indsigt i kemisk
forurening af fødevarer med henblik på at kunne forstå og opstille
principper for forebyggelse og kontrol af mikrobiologisk og kemisk
forårsagede trusler mod fødevaresikkerheden.
Viden
• Udvise overblik over biologiske karakteristika for
betydningsfulde fødevarebårne patogene bakterier og vira
• Beskrive de mekanismer fødevarebårne bakterier anvender til at
forårsage sygdom
• Udvise overblik over hvilke grupper af stoffer der er af generel
betydning for vores kemiske fødevaresikkerhed
• Beskrive de generelle mekanismer bag optag, fordeling,
metabolisme og udskillelse samt en række vigtige
virkningsmekanismer
• Reflektere over hvilke udfordringer globaliseringen vil have for
den kemiske og mikrobiologisk føevaresikkerhed
Færdigheder
• Forklare over hvordan fødevarer forurenes med patogene bakterier
eller potentielt giftige kemiske stoffer i et ”fra jord til bord”
perspektiv
• Analysere konkrete tilfælde af fødevarebåren sygdom af
mikrobiologisk eller kemisk oprindelse med henblik på at opstille
kriterier der kan forbedre fødevaresikkerheden
Kompetencer
• Evaluere tiltag der kan influere på den mikrobiologiske og
kemiske fødevaresikkerhed.
Der udleveres kompendium indeholdende relevant skriftligt materiale inden for kursets fagområde.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 0
- Forberedelse
- 92,5
- Forelæsninger
- 40
- Projektarbejde
- 100
- Teoretiske øvelser
- 15
- I alt
- 247,5
- Point
- 9 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig afleveringBedømmelse af projektrapport.
- Krav til indstilling til eksamen
- Godkendelse af projektbeskrivelse.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Helhedsvurdering, hvor det af projektrapporten skal fremgå at den studerende på tilfredsstillendevis har opnået ovenstående viden, færdigheder og kompetancer.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SFKM10217U
- Point
- 9 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- Tre + to dage
- Placering
- Efterår
Kurset afholdes næste gang 1. september – 30. november 2014. Undervisningsformen er forelæsninger, diskussioner og case-arbejde ved to samlinger og selv-studie af udleveret materiale og lærebog (kemisk del) samt projektarbejde udenfor samlingerne.
- Skemagruppe
- Master kursus
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
16.250 kr.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Kursusansvarlige
- Dorte Frees (2-73754f82847d733d7a843d737a)