SFABIL101U Farmaceutisk mikrobiologi II

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Pharmaceutical Microbiology II

Uddannelse
Bacheloruddannelsen i farmaci
Kursusindhold
Kurset omfatter en gennemgang af mikrobiologi med speciel fokus på farmaceutiske elementer. Mikroorganismernes syntese af makromolekyler gennemgås bl.a. i forbindelse med forståelse af de forskellige kemoterapeutikas virkningsmekanismer samt som baggrund for genteknologi. Bakterie- og pattedyrvirus struktur og livscyklus gennemgås og i den forbindelse virkningsmekanismer af antivirale stoffer. Bakteriegenetikkens forskellige aspekter, mutation, isolering af mutanter, rekombination, transformation, transduktion, plasmider, selektion og kunstig rekombination af DNA (genetisk manipulation) gennemgås med henblik på genetisk toksikologi og genetisk teknologi. Ved principperne bag genteknologi gennemgås specielt: vært-vektorsystemer, isolation og analyse af gener, anvendelse af enzymer, indføring af DNA i celler og dannelse af genprodukter i celler. Den til bakterie- og virusinfektionen knyttede immunologi gennemgås herunder: udvikling af immunforsvaret, antigen-antistofreaktioner, immunitet og hypersensitivitet. I forlængelse af undervisningen i mikrobiologi, øvelser gennemgås og diskuteres mikrobiologiske renhedskrav til lægemidler og utensilier. Under en udførlig gennemgang af sterilisationslæren omtales forskellige metoder til dokumentation af sterilisationsmetoders effektivitet, og der gøres rede for forskellige sterilisationsprocedurers krav til proceskontrol
Målbeskrivelser

Formål

Kursets formål er at give de studerende kendskab til den almene mikrobiologi og molekylærbiologi med henblik på forståelsen af specifikke problemstillinger indenfor den farmaceutiske mikrobiologi. Kurset i mikrobiologi skal give de studerende det nødvendige grundlag for:
  1. at forstå genetiske problemstillinger som mutationer, naturlig overførsel af gener mellem mikroorganismer.
  2. at forstå den molekylære og biologiske baggrund for genteknologi og de muligheder det giver dels for at flytte gener, således at lægemidler kan dannes i andre organismer, og dels for at forbedre diagnostiske metoder.
  3. at vurdere anvendelsen af kemoterapeutika ud fra deres virkningsmekanisme, virkningsspektrum og mulige resistensudvikling i forbindelse med behandling af infektionssygdomme.
  4. at forstå immunologiske metoder som vaccination og serumbehandling, immunforsvarets funktioner i forbindelse med infektionssygdomme og udvikling af allergi og hypersensivitet overfor lægemidler m.m. samt at forstå antigen-antistofreaktioner anvendt i analyse.
  5. at vurdere anvendelsen af forskellige sterilisations-, desinfektions- og konserveringsmetoder i forbindelse med produktion og anvendelse af lægemidler.

Målbeskrivelse

Det tilstræbes, at den studerende efter deltagelse i undervisningen mikrobiologi skal have kendskab til:

  1. Det teoretiske grundlag for de i farmakopéerne optagne mikrobiologiske prøver.
  2. Hvorledes mikroorganismer vil reagere under forskellige ydre omstændigheder, f.eks. hvorledes forskellige miljøfaktorer påvirker bakterievækst og bakteriedrab.
  3. Forskellige antibiotikas virkningsmekanismer og mulighederne for resistensudvikling.
  4. Det teoretiske grundlag for den mikrobiologiske genetik, og de metoder der ligger til grund for anvendelsen af mikroorganismer til genetisk toksikologi og genetisk teknologi.
  5. De vigtigste immunologiske reaktioner herunder antigen-antistof-reaktioner.
  6. Det tilstræbes endvidere, at den studerende efter deltagelse i undervisningen mikrobiologi skal kunne planlægge og kontrollere den produktionshygiejne, der er forudsat i farmakopéerne og tilrettelægge den nødvendige kontrol af sterilisations- og desinfektionsprocedurer.

”Brock biology of Microorganisms” 2015, af Madigan, Martinko, Bender, Buckley & Stahl. Pearson, global edition, 14. udgave. 


“Hugo og Russell’s Pharmaceutical Microbiology” 2011 af Denyer, Hodges, Gorman Gilmore. Wiley-Blackwell, 8. Udgave.

“Noter til Mikrobiologi” 2014, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, KU. På fagets hjemmeside

“Øvelser i Farmaceutisk Mikrobiologi” 2014/2015, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, KU. På hjemmesiden for Farmaceutisk Mikrobiologi, Øvelser.

 

Undervisningen er tilrettelagt under den forudsætning, at de studerende har bestået kurset Farmaceutisk Mikrobiologi I.
22 forelæsninger á 45 min.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 2
  • Forberedelse
  • 77
  • Forelæsninger
  • 22
  • I alt
  • 101
Point
3,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 2 timer med opsyn.
Skriftlig prøve
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt

Ud over de standardprogrammer/værktøjer som er beskrevet under eksamener fra det sundhedsvidenskabelige fakultet på http://pc-eksamen.ku.dk/ er der ved denne eksamen tilgang til MathType og USB adgang (til USBstik med noter mm.)

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse

Karakterbeskrivelse

12 - Fremragende
Besvarelsen er velstruktureret og formidlingen er klar og præcis. Eksaminanden demonstrerer omfattende overblik og inddrager med indgående faglig indsigt relevante faglige elementer i givne problemstillinger. Eksaminanden kan med få uvæsentlige mangler:

Eksaminanden demonstrerer ud fra en helhedsbetragtning:
  • Sikker beherskelse af den biologiske nomenklatur i relation til de stillede opgaver.
  • Overbevisende sikker evne til at anvende alle de for mikrobiologien relevante begreber, metoder og sammenhænge i relation til de stillede opgaver.
  • Evne til - på baggrund af eksperimentelle data – klart og præcist at gennemføre beregninger, analysere og foretage vurderinger af parametre der indgår i generel og farmaceutisk mikrobiologiske problemstillinger.
  • Evne til at vurdere procedurer og metoder i relation til kontrol og udvikling af nye lægemidler.
7 - God
Besvarelsen er sammenhængende og formidlingen er nogenlunde klar og præcis. Eksaminanden demonstrerer overblik og inddrager med faglig indsigt relevante faglige elementer i givne problemstillinger. Eksaminanden kan med nogle mangler:

Eksaminanden demonstrerer ud fra en helhedsbetragtning:
  • Beherskelse af den mikrobiologiske nomenklatur i relation til de stillede opgaver.'
  • Rimelig sikker evne til at anvende de for mikrologien væsentligste begreber, metoder og sammenhænge i relation til de stillede opgaver.
  • Evne til – på baggrund af eksperimentelle data – nogenlunde klart og præcist at gennemføre beregninger, analysere og foretage vurderinger af parametre der indgår i generel og farmaceutisk mikrobiologiske problemstillinger.
  • Evne til at redegøre for procedurer og metoder til kontrol og udvikling af nye lægemidler.
02 - Tilstrækkelig
Besvarelsen er noget usammenhængende og formidlingen er noget uklar og mangler præcision. Eksaminanden demonstrerer mindre overblik og inddrager kun i et vist omfang relevante faglige elementer i givne problemstillinger. Eksaminanden kan kun i begrænset omfang og med flere væsentlige mangler:

Eksaminanden demonstrerer ud fra en helhedsbetragtning:
  • Acceptabel beherskelse af den mikrobiologiske nomenklatur i relation til de stillede opgaver.
  • Acceptabel evne til at anvende de for imikrobiologien væsentligste begreber, metoder og sammenhænge i relation til de stillede opgaver.
  • Evne til – på baggrund af eksperimentelle data – på acceptabel måde at gennemføre beregninger, analysere og foretage vurderinger af parametre der indgår i generel og farmaceutisk mikrobiologiske problemstillinger.
  • Acceptabel evne til at redegøre for procedurer og metoder til kontrol og udvikling af nye lægemidler.