SFABIL100U Farmaceutisk mikrobiologi I

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Pharmaceutical Microbiology I

Uddannelse
Bacheloruddannelsen i farmaci
Kursusindhold

Kurset omfatter en gennemgang af den almene mikrobiologi. Der lægges vægt på bakteriecellens strukturelle og biokemiske egenskaber og sammenhængen mellem disse og bakteriernes stilling i det økologiske system. De for bakterier karakteristiske stofskifteprocesser gennemgås bl.a. med henblik på bakteriers vækstmuligheder i lægemidler og deres anvendelse i forbindelse med biosyntese og biotransformering af kemiske stoffer, herunder lægemidler. Mikroorganismers vækstforhold gennemgås, idet der lægges vægt på forskellige faktorers indflydelse på mikroorganismers væksthastighed og stofskifte. Metoder til bestemmelse af bakteriemængde og antal gennemgås. Forskellige former for dyrkningsteknik gennemgås. Mikroorganismernes regulering og syntese af makromolekyler gennemgås. Infektionssygdomme gennemgås med henblik på mikroorganismerne,  smittevejene og sygdomsudviklingen.

Målbeskrivelser

Formål

Kursets formål er at give de studerende kendskab til den almene mikrobiologi og molekylærbiologi med henblik på forståelsen af specifikke problemstillinger indenfor den farmaceutiske mikrobiologi. Kurset i mikrobiologi skal give de studerende det nødvendige grundlag for:
  1. at vurdere forskellige miljøfaktorers indflydelse på mikroorganismers vækstforhold og stofskifte i forbindelse med anvendelse af mikroorganismer i lægemiddelfremstil- lingen og kontrol med produktionshygiejnen.
  2. at forstå udviklingen af infektionssygdomme; hvorledes mikroorganismer både naturligt og via lægemidler overføres til mennesket, hvorledes de trænger ind i kroppen og hvorledes de anretter skade.
  3. at forstå mikrobiologisk diagnostik og systematik, der er en forudsætning for vurdering af hygiejnisk-bakteriologiske aspekter ved fremstilling og håndtering af lægemidler.

Målbeskrivelse

Det tilstræbes, at den studerende efter deltagelse i undervisningen mikrobiologi skal have kendskab til:

  1. Hvorledes mikroorganismer vil reagere under forskellige ydre omstændigheder, f.eks. hvorledes forskellige miljøfaktorer påvirker bakterievækst og bakteriedrab.
  2. Almindelige infektionssygdomme og mekanismerne bag patogenesen.

”Brock biology of Microorganisms” 2015, af Madigan, Martinko, Bender, Buckley & Stahl. Pearson, global edition, 14. udgave.

“Noter til Mikrobiologi” 2014, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, KU. På fagets hjemmeside

“Øvelser i Farmaceutisk Mikrobiologi” 2014/2015, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, KU. På hjemmesiden for Farmaceutisk Mikrobiologi, Øvelser.

Undervisningen er tilrettelagt under den forudsætning, at de studerende har opnået en viden svarende til indholdet i kurserne organisk kemi I og II samt følger dynamisk biokemi og fysisk kemi.
14 forelæsninger á 45 min.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 2
  • Forberedelse
  • 48
  • Forelæsninger
  • 14
  • I alt
  • 64
Point
2,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 2 timer med opsyn.
Skriftlig prøve
Hjælpemidler
Uden hjælpemidler

Ud over de standardprogrammer/værktøjer som er beskrevet under eksamener fra det sundhedsvidenskabelige fakultet på http://pc-eksamen.ku.dk/ er der ved denne eksamen tilgang til MathType.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse

Karakterbeskrivelse

12 - Fremragende
Besvarelsen er velstruktureret og formidlingen er klar og præcis. Eksaminanden demonstrerer omfattende overblik og inddrager med indgående faglig indsigt relevante faglige elementer i givne problemstillinger. Eksaminanden kan med få uvæsentlige mangler:

Eksaminanden demonstrerer ud fra en helhedsbetragtning:
  • Sikker beherskelse af den biologiske nomenklatur i relation til de stillede opgaver.
  • Overbevisende sikker evne til at anvende alle de for mikrobiologien relevante begreber, metoder og sammenhænge i relation til de stillede opgaver.
  • Evne til - på baggrund af eksperimentelle data – klart og præcist at gennemføre beregninger, analysere og foretage vurderinger af parametre der indgår i generel og farmaceutisk mikrobiologiske problemstillinger.
  • Evne til at vurdere procedurer og metoder i relation til kontrol og udvikling af nye lægemidler.
7 - God
Besvarelsen er sammenhængende og formidlingen er nogenlunde klar og præcis. Eksaminanden demonstrerer overblik og inddrager med faglig indsigt relevante faglige elementer i givne problemstillinger. Eksaminanden kan med nogle mangler:

Eksaminanden demonstrerer ud fra en helhedsbetragtning:
  • Beherskelse af den mikrobiologiske nomenklatur i relation til de stillede opgaver.
  • Rimelig sikker evne til at anvende de for mikrologien væsentligste begreber, metoder og sammenhænge i relation til de stillede opgaver.
  • Evne til – på baggrund af eksperimentelle data – nogenlunde klart og præcist at gennemføre beregninger, analysere og foretage vurderinger af parametre der indgår i generel og farmaceutisk mikrobiologiske problemstillinger.
  • Evne til at redegøre for procedurer og metoder til kontrol og udvikling af nye lægemidler.
02 - Tilstrækkelig
Besvarelsen er noget usammenhængende og formidlingen er noget uklar og mangler præcision. Eksaminanden demonstrerer mindre overblik og inddrager kun i et vist omfang relevante faglige elementer i givne problemstillinger. Eksaminanden kan kun i begrænset omfang og med flere væsentlige mangler:

Eksaminanden demonstrerer ud fra en helhedsbetragtning:
  • Acceptabel beherskelse af den mikrobiologiske nomenklatur i relation til de stillede opgaver.
  • Acceptabel evne til at anvende de for imikrobiologien væsentligste begreber, metoder og sammenhænge i relation til de stillede opgaver.
  • Evne til – på baggrund af eksperimentelle data – på acceptabel måde at gennemføre beregninger, analysere og foretage vurderinger af parametre der indgår i generel og farmaceutisk mikrobiologiske problemstillinger.
  • Acceptabel evne til at redegøre for procedurer og metoder til kontrol og udvikling af nye lægemidler.