NKEB11002U Nanobio 1

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Nanobio 1

Uddannelse
Bacheloruddannelsen i nanoscience
Kursusindhold

Emnerne i kurset omfatter grundlæggende nanoteknologiske forståelse af vigtige biomolekylære komponenter: Lipider og membraner, der definerer cellens ydre grænse, og proteiner, hvis funktion styrer cellulære processer.

For proteiner vil vi fokusere på de parametre, der ligger til grund deres foldning fra aminosyrer til polypeptider, deres dynamik og funktion. Mekanismen bag enzymatisk katalyse og regulering af denne vil så blive diskuteret. Vi vil derefter introducere lipider og diskutere de grundlæggende begreber, der ligger til grund for deres samling til membraner og disses egenskaber. Endelig vil vi se på samspillet mellem membran egenskaber og proteiners funktion.

I alle tilfælde vil vi diskutere, hvordan biologiske systemer er en inspiration for produktionen af syntetiske nanoskala systemer, og hvordan disse systemer giver os mulighed for at forstå biologi på det molekylære niveau ved hjælp af nanoteknologiske værktøjer.

Laboratorieøvelser vil blive fokuseret på anvendelsen af nanoteknologiske værktøjer til at undersøge egenskaberne ved biologiske nanosystemer.

Nano-applikationer: samling og karakterisering af biologiske inspirerede makromolekylære systemer

Nanomethods: principper og eksempler på anvendelser af for eksempel: lysabsorption og emission; nanoteknologiske teknikker så som DLS, fluorescens spektrometer og fluorescens mikroskopi.

 

Laboratorie-og computer-øvelser og selvstudier: brug af nanoteknologiske metoder til studier af processer af biologisk / biokemisk relevans; anvendelse af protein struktur databaser, PyMOL, ChemDraw

Kritisk literature søgning, læsning af literatur. Indsæt literatur referencer i Word-filer ved hjælp af Endnote

Målbeskrivelser

Viden. Efter den teoretiske del af kurset forventes de studerende at:

- Identificere de biomolekylære elementer på nanostørrelse, der styrer cellens liv.

- Forklar nanoskala mekanismer, der ligger til grund for funktionen og reguleringen af biomolekyler.

- Forklar mekanisme, der ligger til grund for samlinger af lipider til membraner og forstå samspil mellem membran og protein egenskaber.

- Tilstrækkeligt kendskab til de grundlæggende nanoteknologiske termer til at læse originale artikler om nano-biologiske emner, og være i stand til at sætte sig ind i og forklare de anvendte metoder og opnåede resultater.

 

Færdigheder. Efter den praktiske del af kurset forventes de studerende at kunne:

- Brug analytiske vægte, flakoner, pipetter, sprøjter

- Anvende nanoteknologiske teknikker til at karakterisere biomolekylære interaktioner på nanoskala

- Bearbejde og analysere forsøgsdata vedrørende biomolekylære interaktioner og udvikle modeller

- Søge, kritisk læse og vurdere relevant videnskabelig litteratur


Kompetencer. Den studerende skal efter kurset:

-

- Forudsige, formulere og evaluere model systemer til at studere biomolekyler.

- Fortolke eksperimentelle analytiske data til analyse af udvalgte prøver.

- Mulighed for at bruge IT i form af: regneark til dataanalyse og behandling, biokemisk software som ChemDraw, PyMOL og Endnote til litteratur indsættelse.

- Søg, evaluere, opsummere og udnytte den viden til gennemførelse af videnskabelig forskning på området bionanoteknologien

fremgår på Absalon siden

Indholdet af KemiO eller KemiOnat, NanoF1 og NanoF2 forudsættes bekendt.
Forelæsninger, regneøvelser, læsning af originalartikler, laboratorieøvelser, databehandling, problemløsning og rapportskrivning.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 4
  • Forberedelse
  • 150
  • Forelæsninger
  • 20
  • Praktiske øvelser
  • 12
  • Teoretiske øvelser
  • 20
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.
Skriftlig aflevering
Den skriftlige eksamen udgør 70% af den samlede karakter. Karakteren for de afleverede 2 lab rapporter udgør 30 % af den samlede karakter.
Krav til indstilling til eksamen
At have deltaget i obligatoriske laboratorieøvelser og hjemopgaver. Studerende skal have levereret godkendte ugeopgaver.
Hjælpemidler
Kun visse hjælpemidler tilladt

De studerende må bruge alle de bøger og noter de ønsker og alle andre normale hjælpemidler, såsom lommeregner. Brug af computer, internet o.lign. er dog ikke tiladt.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Reeksamen
Reeksamen er mundtlig hvis der er tilmeldt 10 eller færre studerende.
Kravene til instilling til re-eksamen er de samme som den ordinære eksamen, dvs 3 godkendte lab rapporter. Lab øvelser for rapporter der ikke er godkendt kan først gentages næste gang kurset er udbudt
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen