NFOB14010U Bryggeripraktik

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Internship in the brewing industry

Uddannelse

Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring

Kursusindhold

Arbejdet på et bryggeri er typisk inddelt i flg. 6 områder
-Maltning (råvarer)
-Bryghus (urtproduktion)
-Gæring (gærbehandling, primær gæring, stabilisering, filtrering)
-Emballering (flasker, dåser, fustager)
-Sodavand(mineralvand, sodavand)
-Forsyning (damp, køling, CO2 , vandbehandling, trykluft)

I praktikforløbet skal der arbejdes indenfor alle seks områder, og der skal arbejdes indenfor hvert udvalgt område i mindst 2 uger.Hvis bryggeriet er af en mindre størrelse, er det ønskeligt at arbejde på mere end et praktiksted. 

Indenfor hvert område skal den studerende efter en grundig introduktion, arbejde i produktionsområdet, og derefter kunne beskrive arbejdsgange med et flowsheet.
Dette flowsheet skal indeholde:
- Indtag (råmaterialer, urt, etc.)
- Transportbånd
- Maskineri og tanke (inspektioner, CIP-cykler mm)
- Bemanding på centrale områder/maskiner
- Antal produktlinjer
Alt udstyr skal beskrives med kapacitet, producent og alder.

Den studerende skal også beskrive kontrolprocedurer, herunder
- Råvarekontrol
- Processtyring
- QC
- Færdigvarekontrol

Den studerende skal også undersøge forbrug af energi og vandforbrug, ligesom potentielle tab i udbytte skal undersøges.
Derudover skal ded studerende løse en konkret mindre opgave udpeget af praktikstedet.

Målbeskrivelser

Den studerende skal opnå kendskab til arbejdsgange og processer på et bryggeri. 

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: 

Viden: 
Beskrive arbejdsgange med et flowsheet 
Beskrive kontrolprocedurer

Færdigheder: 
Beregne udbytte og tab i processer

Kompetencer: 
Løse og dokumentere en konkret opgave på bryggeriet
Indgå i et samarbejde med personer med forskellig uddannelsesmæssig baggrund

Bryggeripraktik kan kun vælges af bachelorstuderende i fødevarer og ernæring, der følger fagpakken i kvalitet og teknologi. Tidligst mulige placering er 3. år af bacheloruddannelsen.
Bryggeripraktikken er på 22-24 uger. Praktikken foregår på bryggerier i Danmark, men kan efter aftale med den studerende også foregå helt eller delvist på bryggerier i nabolande.
  • Kategori
  • Timer
  • Projektarbejde
  • 824
  • I alt
  • 824
Point
30 ECTS
Prøveform
Portfolio
---
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Reeksamen

Genaflevering af ikke-godkendte opgaver. Disse skal godkendes inden udgangen af den efterfølgende blok.

 

Kriterier for bedømmelse

For hvert hovedområde attesterer praktikstedet at forløbet er gennemført tilfredsstillende. Alle attester skal indsendes til SCIENCE´s kursusansvarlige koordinator. Godkendelse af bryggeripraktik sker såfremt forløbet er gennemført på tilfredsstillende vis.