LKEB10077U Biokemi 1
Biochemistry 1
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Bacheloruddannelsen i fødevarevidenskab
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
Bacheloruddannelsen i naturressourcer
Bacheloruddannelsen i kemi
Følgende emner behandles teoretisk:
Kemisk opbygning af proteiner, kulhydrater, lipider og RNA/DNA
(kort), ved repetition og overbygning på viden fra de grundlæggende
kemikurser.
Introduktion til struktur og funktionalitet af proteiner, herunder
enzymer.
Funktionalitet af membraner, herunder membrantransport.
Energiforhold, energirige forbindelser, cofaktorer.
Universelle metaboliske reaktioner af betydning for omsætning af
næringsstoffer:
Glycolyse, citronsyrecyklus, oxidativ phosphorylering,
pentosephosphatvejen, gluconeogenese, lipidstofskiftet incl.
betaoxidation, aminosyrestofskiftet incl. ureacyklus.
Af ikke-universelle reaktioner gennemgås glyoxylatcyklus, som
kendes fra planter og bakterier. For relevant differentiering
mellem studieretninger gennemgås desuden muskelproteiners biokemi
(studerende på Fødevarer og Ernæring samt Husdyrvidenskab)
henholdsvis fotosyntese og Calvins cyklus (øvrige studieretninger)
Udvalgte organers biokemi hos højere dyr, herunder eksempler på
regulering af metabolisme og integration af stofskiftet.
Kurset indeholder desuden en eksperimentel introduktion til simple
biokemiske teknikker og problemstillinger: Analytiske og
præparative separationsteknikker (kromatografi og elektroforese),
introduktion til funktionel karakterisering af enzymer (kinetik,
specificitet), samt enzymbaseret bestemmelse af udvalgte
metabolitter.
Kursets hovedmålsætning er at give en teoretisk indføring i
biokemiens hovedområder, med vægt på generel metabolisme samt
struktur og funktion af de væsentligste makromolekyler.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
-Beskrive proteiners, kulhydraters, lipiders og tildels
nucleinsyrers grundlæggende kemiske opbygning samt overordnede
funktion og egenskaber
-Beskrive væsentlige biokemiske teknikker til oprensning og
karakterisering af proteiner, herunder basale enzymkinetiske
undersøgelser
-Klassificere enzymer og beskrive disses generelle
virkningsmekanismer og regulering
-Klassificere udvalgte biokemisk relevante reaktionstyper på basis
af grundlæggende kemisk viden
-Beskrive centrale metabolismeveje og deres regulering
-Udvise overblik over centrale metabolitter og cofaktorer
-Reflektere over tilpasning af organismer til forskellige
livsbetingelser i en biokemisk kontekst
Færdigheder:
-Anvende teoretisk funderede redskaber til løsning af enkle
biokemiske problemstillinger med grænseflade til relaterede
fagområder
-Arbejde i laboratorium med udvalgte eksperimentelle teknikker og
metoder, der anvendes ved biokemiske undersøgelser
-formidle viden skriftligt om enkle problemstillinger inden for
biokemiske delområder
Kompetencer:
-Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og afrapportering af
laboratorieforsøg
-Udføre simple biokemiske undersøgelser inden for andre
fagområder
Berg, Tymoczko & Stryer: “Biochemistry”, nyeste udgave
Bjergegaard: "Opgavesamling Biokemi 1", nyeste udgave
Agerbirk og Bjergegaard: "Biokemi 1 Øvelsesvejledning",
nyeste udgave
De aktuelle udgaver af lærebog og kompendier offentliggøres på
Absalon forud for kursusstart
Eksterne studerende (f.eks. CVU'ere) bør som minimum opfriske kemiske færdigheder inden kurset påbegyndes. Ligeledes er et overordnet kendskab til celler (opbygning, vigtigste organeller etc) væsentligt
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 126
- Forelæsninger
- 32
- Praktiske øvelser
- 24
- Projektarbejde
- 4
- Teoretiske øvelser
- 16
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Eksamenssættet består typisk af 3-5 opgaver med underspørgsmål. Den indbyrdes vægtning, der kan variere, angives ud for de enkelte opgaver.
- Krav til indstilling til eksamen
- Godkendelse af mindst 5 ud af i alt 7 rapporter over laboratorieøvelser/case
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Kriterier for bedømmelse
Opfyldelse af målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LKEB10077U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)Laboratorieøvelserne vil (bortset fra ét øvelseshold) være placeret udenfor den valgte ugestruktur. Det tilstræbes, at øvelserne placeres i modul B, idet hovedparten har Statistisk Dataanalyse 1 som parallelkursus (modul C). Desuden kan fredag eftermiddag indgå, hvis antallet af tilmeldte kræver dette.
- Kursuskapacitet
- Max. 240, forudsat at der er plads til alle med Biokemi 1 som obligatorisk kursus
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Kursusansvarlige
- Charlotte Bjergegaard (3-67666e446a737368326f7932686f)
Undervisere
Kursets undervisere omfatter forelæsere, øvelseslærere (teoretiske øvelser, rapportværksted og praktiske øvelser) samt tilknyttede laboranter. Der er typisk omkring 10-12 undervisere på kurset.