JJUB55077U Staten, kommunerne og konkurrencen

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

The State, municipalities and competition on the market

Kursusindhold

Staten og kommunerne kan ved sine aktiviteter skævvride konkurrencen, idet de selv kan udøve virksomhedsaktivitet, de kan yde støtte til private virksomheder, eller de kan sikre forsyningen af samfundsmæssigt væsentlige ydelser som fx bredbånd, sundhedsydelser, post mv. EU og Danmark har derfor opstillet en række regler, som forsøger at sikre lige konkurrencevilkår for private virksomheder i forhold til sådanne aktiviteter. I faget analyserer vi lovgivningens og kommunalfuldmagtens rammer for statens og kommunernes aktiviteter, EU’s og de danske regler om udbudspligt for offentlige kontrakter, og EU's og danske regler om økonomisk støtte til virksomheder.

Faget er opdelt i fem dele: 
Del 1 Introduktion til problemstillingerne. I denne del bliver der givet et overblik over de EU regler og danske regler, som henholdsvis danner grundlaget for offentlige aktiviteter og søger at sikre konkurrencen.
Del 2 Statens og kommunernes aktiviteter og erhvervsaktiviteter. I denne del analyserer vi hjemlen til og grænserne for offentlige aktiviteter. Endvidere analyser vi mulighederne for, at staten og kommunerne kan udføre egne opgaver, eller de kan indgå i et samarbejde med andre offentlige myndigheder herom.
Del 3 Udbudspligt. I denne del analyserer vi, hvornår der foreligger en offentlig kontrakt, som af hensyn til konkurrencen skal udbydes i henhold til EU’s udbudsregler. Endvidere analyserer vi, om der foreligger pligt til udlicitering af opgaverne, og om en kommune mv. kan udføre opgaver for andre offentlige myndigheder.
Del 4 Offentlig støtte til virksomheders aktiviteter. I denne del analyserer vi hjemmelsgrundlaget for at yde støtte til virksomhederne, og begrænsninger på at yde støtte af hensyn til konkurrencen på EU’s indre marked og i Danmark. Det vil blive analyseret, hvornår der foreligger støtte ved køb og salg til private virksomheder, og om afholdelse af udbud kan skabe en formodning for, at der ikke foreligger støtte.
Del 5 Tjenesteydelser af almen økonomisk interesse. I denne del analyserer vi grundlaget for, at staten og kommunerne kan sikre borgerne et udvalg af kvalitetstjenesteydelser, til alle og til en overkommelig pris, fx ydelser vedrørende transport, sundhed, post mv. Vi analyserer de EU-retlige og danske retlige rammer for, at staten kan sikre sådanne ydelser for borgerne, herunder især hvornår der foreligger økonomisk aktivitet, forskellige muligheder for finansiering, udbudspligt og støtte.

Målbeskrivelser
• Faget retter sig mod studerende, som har interesse for som bachelorer eller kandidater at arbejde med statslig eller kommunal virksomhedsaktivitet, arbejde for konkurrenter til sådanne aktiviteter, eller som skal regulere og føre tilsyn med statslig eller kommunal virksomhedsaktivitet.

Deltagerne skal kunne identificere og analysere:
• Hvad der udgør økonomisk aktivitet og i hvilke situationer det offentlige er berettiget til at udøve økonomisk aktivitet samt kravene hertil.
• Hvornår der foreligger udbudspligt.
• Hvornår der foreligger støtte omfattet af EUF-traktaten, konkurrenceloven eller kommunalfuldmagten.
• Hvilke retlige muligheder staten har for at udføre eller lade udføre tjenesteydelser af almen økonomisk interesse, samt de virkemidler staten kan tage i anvendelse hertil.
Deltagerne skal kunne identificere og analysere, hvornår staten og kommunerne er berettigede udføre eller lade udføre markedsrettede aktiviteter i form af offentlig virksomhedsdrift, forsyning med tjenesteydelser af almen økonomisk interesse, eller yde støtte til virksomheders aktiviteter, og identificere og analysere de konkurrencehensyn, - regler og begrænsninger, som staten og kommunerne skal påse i denne forbindelse. Faget giver deltagerne en grundlæggende viden om staten, kommunerne og konkurrencen, som lægger op til videre studier i kursusfagene i udbudsret, EU State Aid Law og kommunalret.
Mortensen og Jensen: Konkurrenceudsættelse og Firmatisering, DJØF (2013). Jesper Fabricius: Offentlige indkøb i praksis Thomson (2012). Karsten Revsbech: Kommunernes opgaver DJØF (2010). Sune Troels Poulsen: Statsstøtte og konkurrence (2014). Udvalgte vejledninger, domme og afgørelser.
Pensum er ca. 700 sider.
Faget bygger videre på de studerendes viden om EU-ret og forvaltningsret opnået i andre fag på den juridiske bacheloruddannelse.
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 358,5
  • Seminar
  • 54
  • I alt
  • 412,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 min
Mundtlig eksamen med forberedelse, 20 minutter
Krav til indstilling til eksamen
Faget er baseret på deltagernes aktive medvirken, og en studerende skal have analyseret et emne indenfor faget, analyseret en dom og løst en opgave, samt fremlagt resultaterne af sine analyser på holdet. Emner, domme og opgaver vil fremgå af undervisningsmaterialet.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
8. - 12. december 2014 (vejl. periode)
Kriterier for bedømmelse
Den studerende skal for at kunne opnå karakteren 12 kunne:
- Redegøre for fagets teoretiske og praktiske problemstillinger.
- Identificere tværgående juridiske problemer knyttet til fagets emner.
- Analysere tværgående juridiske problemer ud fra forskellige indfaldsvinkler.
- Argumentere for forskellige fagligt begrundede løsninger, foretage en kritisk afvejning af relevante argumenter og træffe et sagligt begrundet valg mellem forskellige løsninger.
- Perspektivere fagets problemstillinger på en måde, som viser overblik og indsigt i fagets emner.
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.