JJUB55018U Selskabsret og kapitalmarked

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Companies and the capital market

Kursusindhold

Faget giver en indføring i selskabsretten, herunder regnskabsret, og kapitalmarkedsret, hvilket giver en fundamental forståelse for disse områder og samspillet mellem dem.
Faget introducerer en række grundlæggende principper, hvilket giver mulighed for progression i forhold til disse fag på KA. Denne grundlæggende viden forudsættes bekendt for disse fag på KA, og det anbefales derfor, at man har fulgt dette fag på BA og er bekendt med pensum, såfremt man ønsker at følge fagene på KA.
For selskabsret præsenteres selskabsformerne med fokus på finansiering, hæftelse og ledelse.
For regnskabsret præsenteres regnskabet og dets bestanddele samt hvordan regnskabet bruges i juridiske sammenhænge.
For kapitalmarkedsret præsenteres kapitalmarkedets aktører og indretning.
Endvidere præsenteres myndigheder i DK og EU, herunder det nye finansielle tilsynssystem, samt hvordan der reguleres.

Målbeskrivelser

- at redegøre for og sammenhængende forklare de forskellige selskabsaktørers interesser og stilling m.h.t. finansiering, hæftelse og ledelse, og hvordan disse forskelle kan afspejles i valget mellem de forskellige selskabsformer og indretningen af det enkelte selskab.

 - at analysere et regnskab og forholde sig kritisk til de valg, som regnskabet repræsenterer samt redegøre for og sammenhængende forklare regnskabets brug i juridisk sammenhæng. 

- at redegøre for og sammenhængende forklare de enkelte aktørers roller på og indretningen af kapitalmarkedet og analysere de interesser, der tilgodeses ved reguleringen.

- at redegøre for og sammenhængende forklare de hensyn, der ligger bag reguleringen af selskaber og kapitalmarked, og for de relevante myndigheders opgaver i reguleringen af og tilsynet med aktørerne.

- at redegøre for og sammenhængende forklare, hvordan der reguleres og føres tilsyn i EU, herunder hvilke metoder der bruges, og hvilke fordele og ulemper de forskellige former for regulering indebærer.

Introduktion til selskabsretten og kapitalmarkedsretten, JL Hansen, udkommer ult. august 2014, DJØF Forlag.

Årsregnskab og virksomhedsanalyse, J Ravn Elkjær og K Hjulsager, Karnov Group, 6. udg., 2012, kap. I – VI.

Faget bygger videre på en række af de grundsætninger og retsregler, som deltagerne har stiftet bekendtskab med gennem studierne af de formueretlige og offentligretlige fag. Der indgår endvidere emner fra forvaltningsret, EU-ret og strafferet. Undervisningen tager udgangspunkt i to lærebøger: en generel introduktion til selskabs- og kapitalmarkedsretten og en regnskabsretlig lærebog. De studerende forventes også at læse den relevante lovgivning direkte, herunder navnlig om selskabsret: selskabsloven (SL) og lov om erhvervsdrivende virksomheder (LEV), og om kapitalmarkedsret: værdipapirhandelsloven (VHL) og lov om finansielle virksomheder (FIL), samt anden relevant lovgivning. Faget er en introduktion til følgende fag på KA, hvor emnerne behandles mere indgående som led i progressionen fra BA til KA: Selskabsret – Kapitalselskaber, der særligt behandler selskabsformerne A/S og ApS; Selskabsret - Personselskaber, der særligt behandler de øvrige selskabsformer og valget mellem dem; Regnskabsret, der særligt behandler indretningen af regnskabet og den juridiske brug heraf; Kapitalmarkedsret, der særligt behandler værdipapirhandel; og Bankret og investering, der særligt behandler pengeinstitutter.
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 235
  • Praktiske øvelser
  • 17
  • Seminar
  • 23
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 min
Mundtlig eksamen med forberedelse, 20 minutter
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
12. - 16. januar 2015 (vejl. periode)