HTEA00477U Teatervidenskab/IKK-tværfagligt: Radio Drama

Årgang 2014/2015
Uddannelse
Teatervidenskab
Kursusindhold

Tværfagligt kursus i samarbejde med DR fiktion/radio drama

 

Radio drama har i de senere år fået en renæssance. Det broadcast-producerede radiodrama har fået flere lyttere og mere opmærksomhed i medierne, og samtidig udfoldes det auditive drama på nye platforme, i netbaserede fora, som podcast, audiowalks, i biografen og på festivaler.  Brugen af auditive, dramatiserede fortællinger er vinder også indpas i kulturformidling såvel som i intern og ekstern virksomheds- og kulturformidling. Derfor er viden om audio-produktion og -dramaturgi blevet en væsentlig kompetence i mange sammenhænge.

 

Kurset introducerer radiodrama i teori og praksis med hovedvægten på det dramaturgiske og det mediespecifikke. Der introduceres til væsentlige dramaturgiske teorier, til æstetisk og dramaturgisk analyse af radio og til det medie- og kulturhistoriske grundlag for det auditive drama.

 

På praksissiden skal de studerende producere et kort radio drama som led i forståelsen af de dramaturgiske og mediespecifikke dimensioner af radiodramaet. Denne del af kurset giver også indblik i produktionsplanlægning, manuskriptskrivning og akustisk scenografi.Undervejs bliver produktionen evalueret af inviterede eksperter, herunder dramaturger fra bl.a. DR.

 

Sideløbende med kurset gives dels et kursus i lydoptagelse og redigering ved Susanna Sommer, dels en masterclass i lydteknik ved Helga Prip, DR. Erfaring med lydproduktion er derfor ikke en nødvendighed for at deltage.

 

Bemærk at disse kurser ligger på andre dage end selve kurset. Det er desuden nødvendigt at kalkulere med ekstra arbejdstid i perioder med manuskript- og radioproduktion.

 

Det er aftalt med DR radiodrama, at produktioner der er tilstrækkelig gode, vil kunne gøres tilgængelige på DR’s hjemmeside, hvor også produktionerne fra et tidligere radiodramakursus er tilgængelige, lyt her http://www.dr.dk/P1/Radiodrama/DramaLab/20130111120656.htm

 

Kurset er tværfagligt anlagt og henvender sig til BA- og KA-studerende på alle IKK'safdelinger, men studerende fra andre institutter og universiteter også velkomne. Vær opmærksom på forhold omkring tilmelding, som beskrevet nedenfor.

 

 

 

 

 

 

Grundbog: 

- Richard J. Hand & Mary Traynor: The Radio Drama Handbook: Audio Drama in Context and Practice, 2011

Forslag til læsning: 

- Rudolf Arnheim: Radio, 1936

- Paddy Scannel: Radio, Television and Modern Life, særligt afsnittet "Dailiness", 1996

- Neil Verma: Theater of the Mind, 2012 

For de tyskkyndige også denne: 

- Vito Pinto: Stimmen auf der Spur, 2012  (se:  http:/​/​www.transcript-verlag.de/​ts1972/​ts1972_1.pdf)

 

Holdundervisning
Både studerende fra Teatervidenskab og Musikvidenskab kan melde sig til kurset i undervisningstilmeldingen, og aflægge eksamener i hhv. Frit Emne A og B på Teatervidenskab samt Frit Emne A og Frit Emne C på Musikvidenskab.
Er du studerende fra et andet institut eller en anden institution, skal du søge om indskrivning på Teatervidenskab ved at benytte blanketten ”indskrivning på enkelte studielementer”. Blanketten findes på hum.ku.dk og her: http:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​skemaer/​enkeltestudieelementer.pdf For dig, vil eksamen skulle aflægges efter IKK Teatervidenskabs eksamensordninger.
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 420
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Se studieordning
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Censurform
Ingen ekstern censur
Se studieordning