HMVA0438AU Musikvidenskab: Magtens musik - musikkens magt: Om hofmusikkultur i Danmark i de 16. og 17. århundreder

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

This course is not available in english

Uddannelse
Musikvidenskab
Kursusindhold

I den tidlige moderne tid havde musik en stærk symbolværdi for samfundets sociale top, og dets udtryk blev benyttet som led i politiske agendaer, som magtdemonstration og som elitens uindskrænkede legeplads. Samtidig var musik en integreret del af den dagligdag, som udspillede sig ved et hof, og her kunne dens rolle være af repræsentativ karakter eller som et led i underholdning og adspredelse. Også musikkens funktioner i religiøse sammenhænge var vigtig for en protestantisk regent for at underbygge fyrstens rolle som Guds repræsentant på jord.

Vi vil se nærmere på disse forskellige funktioner, musik udfyldte indenfor den dagligdag, som udspillede ved hoffet. Den varierende funktionalitet vil vi sætte i relation de institutionelle betingelser, som musikudøvelsen var betinget af, herunder kapellets organisation, musikernes sociale vilkår og status. Desuden vil vi undersøge, hvordan funktionerne kommer til udtryk i den anvendte musik: i dens strukturelle opbygning, i dens klanglige fremtrædelsesform, i dens opførelsespraktiske forudsætninger.

Løbende på kurset vil vi kigge musikhistorikeren i kortene for at få et indblik i, hvilke kilder han/hun arbejder med. Vi vil også selv kaste os ud i læsningen af gamle skriftlige kilder, hvilket vil hjælpe den studerende til at styrke sine kompetencer i kildekritik. På kurset vil vi løbende diskutere historiografiske problemstillinger bl.a. ved at se på, hvordan historierne om hofmusik i Danmark er blevet skrevet og vi vil belyse, hvilke narrativer der har præget fremstillingerne gennem de seneste ca. 120 år. Kurset vil koncentrere sig om danske forhold, men disse sættes i relief med perspektiver til udlandet, bl.a. Sverige, Tyskland, England, Frankrig og Italien.

Kurset vil blive sammensat af en række forskellige aktiviteter som supplement til holdundervisningen på KUA. Der vil blive planlagt et besøg på Rosenborg Slot, hvor vi skal se i hvilke omgivelser musikken udspillede sig. Det er også tanken at besøge Rigsarkivet og Det kongelige Bibliotek, hvor kilderne til historien gemmer sig. I oktober finder den store internationale Heinrich-Schütz-Festival sted i København (se www.renaissancemusik.dk), og i den forbindelse vil der være mulighed for at deltage i koncerter og foredrag. Vi vil desuden samarbejde med tidsskriftet om tidlig musik Custos med henblik på, at vi bidrager med tekster til de kommende numre

 

 

 

Litteratur til kurset vil blive tilgængeligt i et elektronisk kompendium i Absalon samt på kursets hylde med pensumsamlinger.

Forud for første lektion kan man læse:

Erik Kjellberg, “Hovens musikvärldar”, i: Gregor Andersson (red.), Musik i Norden, Kungl. Musikaliska akademien, 1997, s. 92-107.

Nils Schiørring, Musikkens Historie i Danmark, bind 1, København, 1977, s. 116-194.

Holdundervisning, 2 timer pr. uge i 12 uger.
Kurset er på KA-niveau men åbent for studerende, der skal skrive BA-projekt.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 42
  • Holdundervisning
  • 24
  • Undervisningsforberedelse
  • 143
  • Vejledning
  • 1
  • I alt
  • 210
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Andet
Se studieordningen.
Krav til indstilling til eksamen
Se egen studieordning. ECTS point samt eksamensvalg afhænger af studieordningen.