HMKA03221U Moderne kultur: Teoretisk emne: Rum og Sted: kortlægninger, netværk og situationer

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Space and Place: mappings, networks and situations

Uddannelse
Moderne Kultur og Kulturformidling
Kursusindhold

I kulturvidenskaberne taler man ofte om forskellige ”turns”: tendenser i den måde, vi tænker på, hvor en vending finder sted. I de senere år har man talt om en ”topografisk vending” eller ”rumlig vending”, hvilket vil sige opkomsten af nye måder at tænke verden på. En vending fra et fokus på sprog og repræsentation af sted mod produktionen af sted gennem praksis og forbindelsen til materialitet. Vi skal undersøge, hvordan disse interdisciplinære teoretiske trends på tværs af videnskaberne former vores tilgang til forskellige kulturelle former og den verden, de indgår i.

 

Hvad gør et rum til et sted? Hvad kan steder fortælle? Hvordan er vi knyttet til steder?

Vi undersøger visualiseringer af steder og rummets betydning for fortællinger, herunder de mange forskellige former for rum, vi kan analysere i værker: strukturelle rum, fiktive verdener, forestillingsrum, reelle rum. Vi skal arbejde med kartografiens måde at kortlægge steder og i forlængelse heraf det digitales betydning for kortlægninger blandt andet i kraft af de mange måder, spatiale data bidrager til at konstruere steder på. Stedsforståelsen i den digitale, globale verden forankrer os til et bestemt koordinatsæt og bringer samtidigt andre lokationer tæt på.  Hvad er digitale rum? Hvor er de digitale steder? Hvilke mulighedsrum åbner sig i vores omgang med kulturen? Vi skal arbejde med, hvordan steder konstrueres i vores fælles forestillinger på film, i litteratur, i fotografi, i tegneserier og i billedkunst og i en afsøgning af, hvordan vi skaber forbindelse til steder skal vi udforske soundscapes og diskutere, hvordan begreber som territorium og netværk udfordrer vores måde at omgås og forstå steder.

 

Humangeografiens teorier om steder som konstruktioner, der er multiple og dynamiske inddrages som forståelsesramme for den måde, vi kan tænke sted som bærere af mening, der er mangefacetteret og i konstant forandring. Steders integration i socio-økonomiske, politiske og historiske kontekster undersøges som et aspekt af en måde, steder kan fortælle, iscenesætte og kortlægge betydninger. Vi eksperimenterer med hverdagsrum, spektakulære rum, ikke-steder, fantasiverdener og bruger rum og sted som undersøgelsesmetode og refleksionsredskab. Der vil være rig mulighed for at bruge de forskellige tilgange til rum og sted til at undersøge værker eller fænomener efter eget valg.   Tim Cresswell.  Place: a short introduction.

Litteratur:

Doreen Massey. For Space.

Latour, Bruno (2005): ”From Realpolitik to Dingpolitik – or How to Make Things Public”.

Denis Cosgrove. Maps.

Michel De Certeau. “Vandringer i byen”.

Edward S. Casey. ”How to Get from Space to Place in a Fairly Short Stretch of Time”.

Forelæsning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 84
  • Forberedelse
  • 300
  • Forelæsninger
  • 33
  • Vejledning
  • 3
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur