HHIK04101U HIS, Modul VIII: Historisk område med projektplanlægning

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

HIS, Module VIII: Historical Theme and Research Planning

Uddannelse
Historie
KA-niveau:
Modul VIII (Fagelement HHIK03561E) [2008-ordningen - Forsøgsordning]
Kursusindhold

Modul VIII: Historisk område med projektplanlægning
Ifølge Studieordning for Kandidatuddannelsen i Historie, 2008-ordningen skal alle studerende gå til en obligatorisk eksamen i Historisk område med projektplanlægning, inden de begynder at skrive speciale. Kurset er for alle, der skal begynde at skrive speciale i det kommende semester. Modulet er normalt placeret i 3. semester og består af et fagelement, som er et historisk område, der samtidig er specialeforberedende. Aflæggelse af eksamen på andre tidspunkter i studieforløbet kan ske efter godkendelse i studienævnet.

Formålet er at komme godt i gang med at søge, læse og forholde sig til den relevante forskning inden for specialets emnekreds, og på den baggrund formulere en velbegrundet og velfungerende problemstilling for det kommende speciale. Det er derfor væsentligt, at man allerede ved kursets begyndelse har taget hul på overvejelser om sit kommende specialeemne, da en meget væsentlig del af kurset har form af sparring og vejledning ift. individuelle inputs om litteratur, emneindkredsning, problemformulering mv.

Kurset afsluttes med en porteføljeeksamen indeholdende tre elementer: En forskningsdiskussion, en arbejdsbibliografi og en procesplan for specialet. Kun forskningsdiskussionen er karaktergivende, mens de to andre elementer skal godkendes som forudsætning for bedømmelse.

Kompetencemål for modulet, jf. studieordningen

Fagelementet giver den studerende en omfattende, velstruktureret viden om et fagligt væsentligt område af historien, defineret i tid og rum, som led i opbygningen af en generel forståelse for historiske processer. Det styrker og videreudvikler den studerendes erfaringer med og færdigheder i komparation, abstraktion og generalisering, som momenter i den historiske erkendelse, ligesom det styrker evnen til at anvende overordnede teoridannelser og teorielementer, samt metodisk bevidste overvejelser på det historiske stof. Endelig forbereder det den studerende til at træffe et personligt begrundet og fagligt reflekteret valg af emne til kandidatspeciale, samt et valg af metode og udarbejdelse af en procesplan i tilknytning hertil.

Faglige mål jf. studieordningen

Eksaminanden skal kunne:
• gøre rede for og diskutere centrale problemstillinger forbundet med et væsentligt område af historien defineret i tid, rum og tematik
• placere området i historisk sammenhæng bestemt ud fra tid, rum og tematik
• placere et udvalgt problemkompleks i dets historiske sammenhæng
• placere et udvalgt problemkompleks i de teoretiske og metodiske sammenhænge, der er valgt i den opgivne teoretisk-metodiske litteratur
• gøre rede for det valgte problemkompleks’ forskningshistorie (dets historiografiske sammenhæng)
• opstille og begrunde en relevant arbejdsbibliografi med henblik på en dyberegående behandling af det valgte problemkompleks
• opstille og begrunde en relevant og realistisk procesplan for en sådan behandling

Undervisnings- og arbejdsformer

Forud for kurset - første gang der logges på kursusrummet i Absalon - skal deltagerne uploade en foreløbig tilkendegivelse af specialeemne, evt. flere mulige. De danner grundlag for holdinddeling i to hold, som oftest fordelt efter historisk periode; og for det videre arbejde på kurset.

Kurset består i
holdundervisning, kombineret med arbejdsgrupper samt gruppevis og individuel vejledning i tilsammen normalt 42 timer. Dertil kommer sideløbende vejledning fra den kommende specialevejleder i sammenlagt 6 timer inkl. vejleders forberedelse.

Undervisning og vejledning knytter sig til arbejdsprocessen: Emneindkredsning, indhentning af den første litteratur, arbejde med problemformulering, yderligere litteratursøgning og -læsning, disposition for og indhold af forskningsdiskussionen,  samt procesplan for det videre specialeforløb.

Holdundervisning og workshops
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 42
  • Vejledning
  • 6
  • I alt
  • 48