HHIA05131U HIS Pest og kolera – de store epidemier i historien

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

HIS Pest og kolera – de store epidemier i historien

Uddannelse
HISTORIE
KA-niveau:
Modul I-VI [Kandidatuddannelsen, 2008-ordningen]
KA-tilvalg:
Modul I-VI [Kandidattilvalg, 2008-ordningen]
BA-tilvalg [Kun internt BA-tilvalg for Historiestuderende]:
Modul T4 (Fagelement HHIB10501E) [Bachelortilvalg, 2007- og 2013-ordningen]
Modul T5 (Fagelement HHIB10511E) [Bachelortilvalg, 2007- og 2013-ordningen]
Kursusindhold

Pest og kolera – de store epidemier i historien
Smitsomme infektioner har været et grundlæggende menneskeligt livsvilkår i omkring 5000 år. Mere eller mindre dødbringende sygdomme er kommet og nogle af dem forsvundet igen og har været en afgørende faktor, når vi taler om befolkningsvækst eller det modsatte, befolkningsnedgang.

Men sygdomspresset har ikke været konstant. Særlig to perioder – tidlig middelalder og renæssancen – var kendetegnet af høj dødelighed som følge af hyppige epidemier. I begge perioder var hovedårsagen, at nye infektioner – i reglen kaldet ”pest” – dukkede op. Andre smitsomme infektioner – f.eks. syfilis og kolera – har ikke tilnærmelsesvist haft de samme demografiske konsekvenser. Til gengæld havde de sociale og kulturelle følger.

Kursets formål er (1) at give de studerende et overblik over det historiske epidemiforløb i Europa og Mellemøsten og (2) at diskutere epidemiernes historiske betydning, demografisk og (i bredere forstand) kulturelt.

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:

Som udgangspunkt anbefales W. McNeill, Plagues and People (1976, talrige senere udgaver). Der er som bekendt ikke nødvendigvis udløbsdato på historiske værker. McNeill er godt nok forældet på en række punkter, men bogen er original og er stadig et af de bedste bud på en sammenhængende hypotese og historisk sygelighed og meget velegnet som afsæt for diskussion.

 

Holdundervisning /seminar
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 56
  • I alt
  • 56
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet med opsyn.
Kriterier for bedømmelse