HHIA04107U HIS, Riddere og Ridderlighed

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

HIS, Riddere og Ridderlighed

Uddannelse
HISTORIE
KA-niveau:
Modul I-VI [Kandidatuddannelsen, 2008-ordningen]
KA-tilvalg:
Modul I-VI [Kandidattilvalg, 2008-ordningen]
BA-tilvalg [Kun internt BA-tilvalg for Historiestuderende]:
Modul T4 (Fagelement HHIB10501E) [Bachelortilvalg, 2007- og 2013-ordningen]
Modul T5 (Fagelement HHIB10511E) [Bachelortilvalg, 2007- og 2013-ordningen]
Kursusindhold

Riddere og Ridderlighed
Riddere og ridderlighed er sagnomspundne og idealiserede begreber i middealderen såvel som i dag. Selvom ridderen for flere hundrede år siden ophørte med at eksistere som den dominerende figur på slagmarken og ved fyrstehofferne, så lever figuren og idealet stadig den dag i dag i bedste velgående i populærkulturen og i forestillingen om middelalderen – om den så var lys eller mørk.

På kurset skal behandle riddervæsnets opståen, guldalder og forfald. Kurset fokuserer dels på en undersøgelse af ridderideologiens bestanddele, f.eks. ære, nåde, mod, kristendom, og largesse og dels på ridderlig praksis i felten såvel som ved hoffet. Vi skal i casestudier sammenligne idealer og praksis for at opnå en dybere forståelse af hvad riddere og ridderlighed egentlig er. Til belysning heraf inddrages forskellige tilgange til emnet fra henholdsvis militærhistorie, litteraturhistorie, politisk historie, social historie og kønshistorie.

Periodisk vil fokus ligge årene 1100-1400, dvs. riddervæsnets guldalder, men der vil blive trukket linjer tilbage til Senantikken såvel som til den tidlig moderne periode. Geografisk ligger fokus på Frankrig, England og i mindre grad Tyskland og Spanien. Danmark og danske eksempler vil dog blive inddraget, når det er muligt.

Kurset er åbent for alle eksamenstyper, men fokus lægges fra starten på skriftlighed og skriftlig eksamen. Det indebærer, at vi i semesteret skal arbejde med deltagernes egne udkast til den endelige eksamensaflevering, og at deltageren er forberedt på at fremlægge og modtage konstruktiv kritik fra medstuderende på deres udkast til problemformuleringer, dispositioner og næsten færdige opgaver. Den studerende skal således være forberedt på at fremlægge ufærdige tanker, opgaver og projekter for holdet. Dette gælder også for studerende, der ønsker at aflægge mundtlig eksamen.

Faglige mål
(uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:
• gøre rede for hovedlinjerne i riddervæsnet opståen og forandringer i middelalderen
• udvise en grundlæggende forståelse af samfundsstrukturen og kulturen i middelalderens Europa
• demonstrere en grundlæggende evne til at inddrage forskningsdiskussionen og relevant litteratur af teoretisk karakter i fortolkningen af materialet
• anvende og analysere relevante kilder om emnet
• vise indsigt i, hvorledes ideal og praksis former og udfordrer riddervæsnet

- Maurice Keen: Chivalry. Yale, 2010 (1984).
- Geoffroi de Charny: The Book of Chivalry of Geoffroi de Charny. Eds. et transl.: Richard W. Kaeuper & Elspeth Kennedy. Philadelphia, 1996.
- Ramon Llull: The Book of the Order of Chivalry. Transl.: Noel Fallows. Woodbridge, 2013.
- Richard W. Kaeuper: Holy Warriors. The Religious Ideology of Chivalry. Philadelphia, 2009.
- Richard W. Kaeuper: Chivalry and Violence in Medieval Europe. Oxford, 1999.

Holdundervisning /seminar
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 56
  • I alt
  • 56
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet med opsyn.
Kriterier for bedømmelse