HDEB15031U BA-tilvalg: Arkitektur og Urbanitet

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Architecture and urbanity

Kursusindhold

Arkitektur og urbanitet er en indføring i arkitektur og byrumsdannelse fra omkring 1800 og frem til i dag. Overordnet anskues perioden ud fra tematiske nedslag i arkitekturhistorien og ud fra teoridannelser om urbane fænomener og programmer, steds- og rumdannelse, ligesom den sammenfattes i forhold til en belysning af de mekanismer, der genereret via arkitekturteori, filosofi, medier og politik i stadigt stigende grad påvirker dannelsen af byer, byrum og bygninger og deres vekslende skalaer.

I undervisningen kombineres analyser af konkrete eksempler med historiske og teoretiske perspektiver på arkitekturen og byrumsdannelsen. En række forskellige arkitektoniske emner vil blive belyst, som de studerende så på basis af undervisningen i udarbejdelsen af et formidlingsprojekt fordyber sig yderligere i. Således sammenbindes et arkitektonisk genstandsfelt, teorien og formidlingsprojektet til en reflekteret enhed. Formidlingsprojektet udformes som en fotoserie, og der knyttes forbindelse mellem det arkitektoniske emne, der formidles - og så formidlingens og projektets formelle virkemåder i øvrigt. I undervisningen vil emner som moderne byplanlægning, det offentlige byrum, offentlige bygninger for magtudøvelse eller administration samt for kultur og kunst, designets rumdannelse, stedsdannelse, bæredygtig arkitektur, fælleskabets rum og citybranding blive berørt og videre behandlet ud fra forskellige udvalgte tematikker. Indføringer i mediernes formelle og konceptuelle virkemåder vil finde sted sideløbende med undervisningen og i tæt dialog med de arkitektoniske emner, kurset gennemgår.

Kursets form er holdundervisning med introducerende forelæsninger og aktiv inddragelse af de studerende i form af indlæg og diskussioner af det fremlagte stof. Hertil kommer udarbejdelsen af et formidlingsprojekt med dertil hørende følgerapport.

I forbindelse med undervisningen og udviklingen af formidlingsprojektet vil der blive arrangeret ekskursioner, så fælles snitflader mellem teori, genstandsfelt og formidling kan opstå i løbet af kurset. Der vil i den forbindelse være oplæg fra fotograf Kirstine Autzen.

Kwinter, Sanford: Requiem: For the City at the End of the Millennium, Actar, 1. Edition, 2010.

 Lynch, Kevin: The image of the city, Cambridge, Mass., MIT Press, [200-?]. - Originalår: 1996

Gausa, Manuel [et al.]: The metapolis dictionary of advanced architecture : city, technology and society in the information age, Barcelona : Actar, 2003.

Samual, Flora: Le Corbusier and the Architectural Promenade, Birkhäuser Basel, 2010.

Forelæsninger
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 84
  • Forberedelse
  • 294
  • Forelæsninger
  • 42
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet