CSU2015013 Kriminalprævention - hvornår virker det og hvorfor?

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Criminal prevention

Kursusindhold

Se kursusbeskrivelsen på kampagnesiden for Copenhagen Summer University

Forebyggelse af kriminalitet er en stor og vigtig samfundsmæssig udfordring, som mange er beskæftiget med at tage beslutninger om, såvel som at udføre i praksis. På dette kursus får du viden om, hvad der virker – og hvad der ikke virker – i forskellige sammenhænge, så de ofte begrænsede ressourcer bruges bedst muligt.

Ofte har indsatsen ikke den ønskede effekt, i nogle tilfælde langt fra. Men vi ved efterhånden meget om, hvad der virker! For at udnytte de menneskelige og økonomiske ressourcer bedst mulig skal både de politiske beslutninger og det konkrete håndværk være tilpasset de konkrete problemstillinger. Kurset tager udgangspunkt i såvel klassiske som helt nye undersøgelser af kriminalpræventive tiltag, og du får metodiske kundskaber, der sætter dig i stand til at tænke nyskabende i forhold til konkrete kriminalpræventive problemstillinger.

Dit udbytte

Efter deltagelse i kurset vil du:

  • Have den nyeste viden om effektiv forebyggelse af kriminalitet, og hermed bl.a. kunne selektere og kritisk vurdere evalueringer og rapporter, der kommer på det forebyggende område.
  • I højere grad kunne udforme og rådgive omkring en effektiv kriminalpræventiv indsats.
  • Kunne vurdere de mulige positive og negative virkninger af en konkret forebyggende indsats og navigere herefter.
  • Kunne vurdere, hvornår der er brug for forebyggelse, og hvornår det er bedre at lade være.

 

Kursusindhold

Kurset er bygget op omkring en række studier af kriminalpræventive indsatser fra ind-og udland, og med udgangspunkt i disse fokuserer vi på tre problemstillinger:

For det første: Hvordan finder man ud af, om en kriminalpræventiv indsats virker efter hensigten? Her vil vi komme ind på nogle centrale kriminologiske metoder, som kan hjælpe i vurderingen.

For det andet fokuseres på årsager til kriminalitet: Skal vi forebygge kriminalitet, må vi have en idé om, hvorfor den opstår, ellers risikerer vi, at de forebyggende tiltag rammer ved siden af.

For det tredje vil vi se på, hvordan viden om effektiv forebyggelse på ét område kan overføres til andre sammenhænge, herunder deltagernes egne.

Kurset vil omhandle mange forskellige former for forebyggelse, herunder situationel forebyggelse, kampag_ner, undervisning og behandlingsindsatser, forebyggelse gennem design og byplanlægning, samt forebyggelse via påvirkning af sociale normer. Kursusformen vil være en blanding af forelæsninger, diskussioner, metodiske øvelser samt udveksling af deltagernes egne idéer.

Deltagere

Kurset er for personer, som påvirker og arbejder med kriminalitetsforebyggelse/-bekæmpelse til daglig. Det kan for eksempel være SSP-medarbejdere, retspolitikere, politifolk, jurister, sundhedspersonale, retsjournalister og andre med erfaring på området, som ønsker at styrke og målrette deres arbejde yderligere. Kurset foregår på dansk, men en del af kursusmaterialet vil være på engelsk, svensk og norsk.

Se "Kursusindhold"
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 10
  • Holdundervisning
  • 35
  • I alt
  • 45
Point
0 ECTS
Prøveform
Kursusdeltagelse
Bedømmelsesform
Ingen bedømmelse
Censurform
Ingen ekstern censur