ASTK12246U Udbud: Putin's Ruslands rolle i det internationale politiske system

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Course: The Role of Putin's Russia in the International Political System

Kursusindhold

25 år efter Berlin-murens fald og den kolde krigs afslutning er Rusland tilbage i en hovedrolle i international politik. 2014 har i Europa primært været præget af kampen om Ukraine med bl.a. Ruslands annektering af Krim og – i skrivende stund – international krise mellem USA, EU & Rusland om Ukraine, pro-russiske oprørsgrupper i det østlige Ukraine op til det ukrainske præsidentvalg, der er planlgat til 25. Maj.

Rusland come-back in international politik har også vist sig med en nu årelang og signifikant rolle i Syrienskonflikten. I det store globale spil om territorialopdeling af Arktis og adgang til naturressourcer. Med militær intervention og besættelse af regioner i Georgien. Som en markant spiller i international energisikkerhed. Med en synlig ny balance med henholdsvis Kina, EU og USA.  Med afholdelse af et opulent vinter-OL i 2014 og et fodbold-VM lige om hjørnet i 2018. Og som en markant aktør i internationale værdipolitiske spørgsmål om demokrati, ytringsfrihed, mindretalsbeskyttelse m.m. – et såkaldt ”managed democracy”, fængslingen af Green Peace aktivister, Snowdon, Pussy Riot, den såkaldte ”anti-gay”-lov, folkelig opstand mod valgsvindel, terrorbevægelser i Kaukasus og statslig mediekontrol som det mest tydelige eksempler i den vestlige mediedækning af Rusland i dag. Rusland er i dag tilbage som en hovedaktør efter Sovjets sammenbrud, de tidligere vasalstaters optagelse i EU og NATO og en nær-statsbankerot i 1990’erne.

Forløbet er opbygget primært på en række cases med realistisk og neo-liberal teori udgør det primære teorigrundlag – suppleret med andre teoriretninger i enkelte cases, hvor det giver relevant perspektivering og refleksion (bl.a. social-konstruktivisme).

Forløbet er struktureret som følger:

  1. Introduktion til forløb og en tour de force i russisk historie fra 862 frem til i dag med fokus på stiafhængighed med relevans for udbuddet.
  2. Putins regime. Et kig ”Inside the box”. Rusland politiske system, politikdannelse i Rusland, centrale russiske institutioner i udenrigspolitik, sikkerhed og international politik. Regimestabilitet og udfordringer.
  3. Arven fra den kolde krig. Ruslands rolle i det internationale politiske system fra den kolde krig til i dag.
  4. Case: Rusland og det nære udland (de tidligere Sovjetrepublikker).
  5. Case: Rusland og EU. Inkl. NATO, OSCE og det europæiske sikkerhedssystem.
  6. Case: Rusland, USA og Kina. Inkl. FN og den unipolære, multipolære eller nul-polære verdensorden?
  7. Case: Georgienskonflikten.
  8. Case: Rusland og Syrien.
  9. Case: Rusland og Ukraine 1 - Baggrund.
  10. Case: Rusland og Ukraine 2 – Kampen om Ukraine 2014.
  11. Case: Rusland og Ukraine 3 – Europæisk sikkerhed efter Ukrainekrisen?.
  12. Case: Arktis 1. (Inkl. Arktis Råd & Barentsrådet).
  13. Case: Arktis 2. (Gæsteforelæsning)
  14. Spørgetime

Kompetencebeskrivelse: 
Udbuddet giver den studerende en grundlæggende forståelse af Ruslands udenrigspolitik og rolle både sikkerhedspolitisk og i det internationale politiske system. De studerende får trænet anvendelsen af grundlæggende politologiske teorier med hovedvægt på realisme og neo-liberalisme på aktuelle internationale politiske konflikter (cases). Derudover får den studerende lejlighed til refleksion over den globale værdikamp og mediernes (inklusiv de sociale mediers) rolle for staters internationale omdømme og implikationerne for deres relative kapabiliteter. Og slutteligt for man et kig ”indside-the-box” – i Ruslands politiske system og det nuværende regime’s opbygning.

Målbeskrivelser

Udkast til målbeskrivelse:

  • Beskrive og diskutere Ruslands rolle i det internationale system og perspektivere determinanter/scenarier for Ruslands rolle fremover.
  • Beskrive og diskutere stiafhængighed i relation til russisk udenrigspolitik og Ruslands rolle i det internationale politiske system.
  • Anvende grundlæggende IP teoriretninger – med fokus på realisme (varianter) og neoliberalisme – på det gennemgåede pensum.
  • Beskrive og diskutere det russiske politiske system og perspektivere spørgsmålet om regimestabilitet i kontekst af det internationale politiske system
  • Beskrive og diskutere relevansen/brugbarheden (eller ej) af at kigge ”inside the box” (politisk system, indenrigspolitiske processer) i forklaringen af de gennemgåede cases.
  • Beskrive og diskutere de gennemgåede cases. 
  • Reflektere over mediernes rolle i staters (in casu Ruslands) betydning for staters kapabiliteter i det internationale politiske system.

Andrea Charron , Joël Plouffe & Stéphane Roussel (2012): The Russian Arctic hegemon: Foreign policy implications for Canada, Canadian Foreign Policy Journal, 18:1

DeBardeleben, Joan, “Applying constructivism to understanding EU–Russian relations”, Int Polit 49

Dmitriev, Mikhail; Treisman, Daniel. Foreign Affairs. Sep/Oct2012, Vol. 91 Issue 5

Ekman, Joakim (2009), ”Political Participation and Regime Stability: A Framework for Analyzing Hybrid Regimes”, International Political Science Review January 2009 30

Kanet, Roger E. (2010), “Russian Foreign Policy in the 21’st Century”, Palgrave Macmillan (udvalgte kapitler)

Mearsheimer, John J (1990), “Back to the Future – Instability in Europe After the Cold War”, International Security, Vol. 15, No. 4

Mouritsen, Hans & Wivel, Anders: ” Explaining Foreign Policy: International Diplomacy and the Russo-Georgian War” (udvalgte kapitler)

Nau, Henry R. (2011), Ideas have consequences: The Cold War and today, International Politics 2011 48

Sarotte, Mary E (2011), “In victory, magnanimity: US foreign policy, 1989-1991, and the legacy of prefabricated multilateralism”, International Politics 2011 48

Sakwa, Richard (2011), ”The crisis of Russian democracy – the dual state, factionalism, and the Medvedev Succession”, Cambridge University Press       (udvalgte kapitler)

Shleifer, Andrei & Treisman, Daniel (2011), “Why Moscow Says No – A Question of Russian Interests, Not Psychology”, Foreign Affairs, Vol. 90, No. 1, Jan/Feb 2011

White, Stephen (2011), ”Understanding Russian Politics”, Cambridge University Press (udvalgte kapitler)

Wohlforth, William C (2011), “No one loves a realist explanation”, International Politics 2011 48

De opgivne titler udgør 900 sider. Enedelig pensumliste vil ligge klar 1. August. De resterende 300 sider vil være nyere, aktuel litteratur.

Underviser og gæsteforelæsere
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve
Mundtlig synopsiseksamen
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/​eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.