ASTK12240U Udbud: Politisk økonomi

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Course: Political Economy

Kursusindhold

Politisk økonomi er en gren af politologien, der er kendetegnet ved på den ene side at benytte økonomiske indsigter og logikker til at forstå politik og politiske aktører bedre, og på den anden side at inddrage politiske forhold for derved at forstå økonomien og økonomiske forhold bedre. Dette samspil mellem politiske og økonomiske forhold og forklaringer har vist sig at være et meget frugtbart forskningsfelt, der har fået stor interesse både fra politologer og økonomer de senere år. Kurset giver de studerende en indføring i forskningsfeltets vigtigste teorier og metoder. Desuden betragtes en række specifikke emneområder med politologisk relevans, fx lobbyisme, politiske ”business cycles” og forfatningers økonomiske konsekvenser. Dette vil også styrke de studerendes generelle forståelse for, hvordan makroøkonomien og den internationale økonomi fungerer. 
 

Kompetencebeskrivelse

Kurset giver de studerende økonomiske færdigheder og forståelse for samspillet mellem økonomiske og politiske forhold. Desuden opøves de studerende i at anvende analysemodeller og forklaringer, der trækker på økonomisk teori og rational choice tilgangen. Begge dele er særdeles nyttigt, både i offentlig og privat ansættelse, hvor en økonomisk forståelse er uhyre nyttig, og i forbindelse med en akademisk karriere. 

 

Målbeskrivelser

Udbuddet sigter mod at give deltagerne en god forståelse politisk økonomi som forskningsfelt og samspillet mellem politiske og økonomiske forhold. Desuden øger udbuddet de studerendes kendskab til og forståelse for økonomiske forklaringsmodeller og analyseredskaber. Endelig opnår de studerende konkret viden og forståelse for en række emner med en betydelig direkte politologisk relevans. Disse kompetencer omsættes konkret til en karakterbedømt eksamensopgave.  

Der anvendes ikke en fast lærebog, men en blanding af artikler og boguddrag. Følgende lærebøger giver en god oversigt over politisk økonomi som forskningsområdet og de hovedområder, kurset dækker. Bemærk dog, at selvom meget af litteraturen er temmelig teknisk og matematisk funderet er faget lagt tilrette således, at det uden videre kan tages af statskundskabsstuderende:

Allan Drazen: Political Economy in Macroeconomics

Weingast & Wittman (red.) The Oxford Handbook of Political Economy

Persson & Tabellini. Political Economics.

Mueller: Public Choice III


Pensum bliver lagt på Absalon

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Fri opgave
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/​eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.