ASOK05426U Generaliserede lineære modeller

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Generalized Linear Models

Uddannelse
KA Metodefag
Kursusindhold

Dette kursus introducerer generaliserede lineære modeller (GLM). GLM-modeller er regressionsmodeller, som benyttes når den afhængige variabel er ikke er målt på intervalskalaniveau (fx indkomst eller temperatur), men derimod antager diskrete værdier. En diskret afhængig variabel kan være binær (fx om man er levende eller død), ordinal (fx om man er ”uenig”, ”enig” eller ”meget enig” i et udsagn), ikke-ordnet (fx om man foretrækker bus, færge eller bil som befordringsmiddel) eller en tællevariabel (fx hvor mange gange man gik til lægen sidste år). Diskrete afhængige variable optræder ofte i samfundsvidenskabelige data og GLM-modeller er derfor et godt supplement til den traditionelle lineære regressionsmodel.

Målbeskrivelser

Formålet med kurset er at gøre deltagerne i stand til at estimere og fortolke resultater fra de mest almindelige GLM-modeller, fx den ordinale og multinomiale logistiske regressionsmodel og Poisson-modellen. Kurset introducerer også mere avancerede GLM-modeller som fx Conditional/Nested Logit, Zero-Inflated Poisson og Stereotype/Generalized Ordered logit. Resultater fra GLM-modeller er mere komplicerede at fortolke end resultater fra lineære modeller, og kurset lægger derfor vægt på, at deltagerne får ”hands on”-erfaring med at estimere og fortolke GLM-modeller. Kurset afvikles som en kombination af forelæsninger og praktiske øvelser hvor deltagerne benytter statistikpakken Stata til at estimere og fortolke GLM-modeller.

Kompedium.

 

Hovedlitteratur:

J. Scott Long (1997): Regression Models for Categorical and Limited Dependent Variables. Thousand Oaks: Sage

 

Daniel A. Powers and Yu Xie (2000): Statistical Methods for Categorical Data Analysis. San Diego: Academic Press

 

J. Scott Long and Jeremy Freese (2006): Regression Models for Categorical Dependent Variables Using Stata. College Station, TX: Stata Press

BA-uddannelse i sociologi eller tilsvarende metodiske færdigheder (grundlæggende kvantitativ metode, lineær regression)
Forelæsninger + øvelser
SAMF IT har oprettet en side for installering af programmer på egne computere: http:/​​/​​samf-it.ku.dk/​​stud/​​programmer/​​

Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Metode
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Forelæsninger
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Individuel/gruppe
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på intranet.ku.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside. Aflevering sker til eksamenskoordinatoren.
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen.