ASOK05420U Social Netværksanalyse

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Social Network Analysis

Uddannelse
Methodological Courses (MA + BA-Undergraduates from foreign countries can sign up for these courses)
Kursusindhold

Indenfor den kvantitative sociologiske værktøjskasse repræsenterer den sociale netværksanalyse en radikal anderledes måde at tænke såvel data som analyse på. Frem for at se på egenskaber hos personer og korrelationer mellem disse, som man gør i traditionel variabelanalyse, ses på relationer mellem individer. Ved at følge disse relationer kan strukturen af netværk for udveksling af forskellige typer ressourcer, fx information, tillid eller magt, identificeres og forskellige strategiske positioner i disse netværk lokaliseres. På den måde kommer teoretiske overvejelser og metodiske valg til at hænge særdeles tæt sammen.

Social netværksanalyse kan bruges på et væld af forskellige felter og datatyper: Fra venskabsrelationer blandt arbejdere på samlebåndsfabrikken, over familierelationer i stammesamfundet, forbi netværk af partnere i potentielle smittekæder for seksuelt overførte sygdomme, over teleselskaber data på telefonsamtaler til forbindelser mellem medlemmer af topvirksomheders bestyrelser. Analysen af blandt andet det ovenstående har åbnet sociologers blik for betydningen af relationer og positioner indenfor disse relationer.

Kurset vil også give de studerende et overblik over de teoretiske positioner – og hermed forskellige metodiske strategier og fortolkninger – der har præget netværksanalysen.

Kurset vil tage udgangspunkt i egne erfaringer med at indsamle data om og analysere netværksrelationer indenfor den danske magtelite.

Målbeskrivelser

Dette kursus vil give de studerende de grundlæggende redskaber til at forstå netværksanalyser samt selv at kunne opbygge relationelle datasæt og anvende disse i konkrete netværksanalyser gennem statestikprogrammet R (som der vil blive undervist introducerende i) samt introducere til andre programpakker.

De studerende vil blive i stand til at analysere, fortolke og grafisk formidle såvel strukturen af som individuelle positioner i sociale netværk.

Desuden forventes det, at den studerende under kurset bliver i stand til at forholde sig kritisk til såvel begrænsninger som potentialer i social netværksanalyse. 

Kompendium

Samt grundbogen:

Scott, John. Social Network Analysis : A Handbook. London: Sage, 1991.

Der forudsættes ingen statistiske eller programmæssige forudsætninger udover interessen for at tillære sig en ny – og radikalt anderledes - metode.
Ugentlige forelæsninger med indlagte øvelser
SAMF IT har oprettet en side for installering af programmer på egne computere: http:/​​​/​​​samf-it.ku.dk/​​​stud/​​​programmer
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Omfang: Max 15 sider á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen