ASOK05342U Når flygtninge søger asyl. Om menneskerettighedernes labyrint og livet i Sandholm. NB: Kurset er overtegnet og der kan ikke tilmeldes yderligere studerende.

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

When refugees apply for asylum. On a critique of human rights and the life in an asylum center - Please note that this course is closed for further registrations

Uddannelse
KA temafag
Kursusindhold

Verden oplever den største flygtningekrise siden anden verdenskrig. Over 50 millioner mennesker er på flugt fra krig, forfølgelse og politisk undertrykkelse. I Danmark er medierne igen fyldt med nyhedshistorier om asylansøgere og flygtninge, og igen synes flygtningen at udgøre en foruroligende figur på såvel Christiansborg som i de små lokalsamfund, hvor asylcentrene skyder op.

 

Som modspil til hurtige nyhedshistorier og faktuel tal-forvirring skal vi på dette fag både undersøge flygtningefiguren i teoretisk perspektiv og beskæftige os med det danske asylsystem i praktisk og juridisk forstand; fra international flygtningelovgivning til de danske asylcentre og ikke mindst de mennesker, der bor i dem.

 

Faget vil således rumme en grundig læsning og diskussion af sociologiske og filosofiske teoretiske analyser af flygtningefiguren, f.eks. Arendts og Foucaults kritiske analyse af menneskerettighederne, Agambens nationalstatskritik og en samlæsning af Adorno, Arendt, Sontag og Butlers perspektiver på ansvar og etik, når Vesten konfronteres med flygtningestrømme. Men samtidig vil faget rumme en praktisk orienteret indføring i det aktuelle danske asylsystem i såvel juridisk som humanitær forstand; hvilken international og national lovgivning regulerer asylansøgerens flugtrute, livsvilkår og mulighed for beskyttelse i Danmark? Hvordan opleves ventetiden på et asylcenter? Hvem får asyl, og hvem får afslag? Hvordan foregår myndighedernes interview med asylansøgere om oplevelser om tortur, forfølgelse og krigsoplevelser, og hvilke rationaler præger myndighedernes vurdering af asylansøgernes troværdighed?

 

Underviseren arbejder i Dansk Flygtningehjælps Asylafdeling med rådgivning af asylansøgere og juridiske og sociologiske analyser af det danske asylsystem. Undervisningen vil derfor, foruden mere traditionelle forelæsninger, bære præg af inddragelse af aktuelle problemstillinger, som på baggrund af fagets teoretiske del belyses og diskuteres i sociologisk perspektiv.

Målbeskrivelser

Efter endt kursusdeltagelse vil den enkelte studerende have fået et kendskab til forskellige kritiske og sociologiske teorier og perspektiver på flygtningefiguren i en menneskerettigheds- og nationalstatskontekst. Samtidig vil den studerende have kendskab til resultaterne fra nyere danske empiriske undersøgelser af livet på asylcentre – og være i stand til at diskutere disse resultater i lyset af såvel sociologiske teoretiske og metodiske perspektiver.

Endelig vil den studerende have et opdateret kendskab til dansk og international asylret, det danske asylsystem og en række af de udfordringer asylansøgere oplever ved mødet med det danske samfund.

På baggrund af deltagelse i faget vil den studerende således kunne belyse, analysere og diskutere den aktuelle flygtningekrise i et velfunderet, såvel teoretisk som empirisk, sociologisk perspektiv.

Kompendium 800-1000 sider. Bl.a. tekster fra

 

Hannah Arendt: ”Menneskerettighedernes labyrint” ”Some questions on Moral Philosohy” og ”Menneskets vilkår”

Theodor Adorno:” Education after Auschwitz”

Giorgio Agamben: “Homo Sacer”

Michel Foucault: “Sikkerhed, territorium, befolkning”

Judith Butler: “Precarious life. The powers of mourning and violence” & “Giving an account of oneself”

Susan Sontag: “At betragte andres lidelser”

Alain Badiou: ”Etikken. Et essay om erkendelsen af det onde”

 

Kathrine Vitus: ”Asylbørn i Danmark. En barnddom i undtagelsestilstand”

Dorthe Staunæs: ”Transitliv. Andre perspektiver på unge flygtninge”

Forelæsning og diskussion.
Kurset fungerer også som linjefag for specialiseringsretningen: Politisk Sociologi.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Forelæsninger
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve
Individuel eksamen
Se detaljer for prøveform i studieordningen
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Intern censur
Eksamensperiode
Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på intranet.ku.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside. Aflevering sker til eksamenskoordinatoren.
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelse

Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Individuel/gruppe
Se detaljer for prøveform i studieordningen
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Intern censur
Eksamensperiode
Dato samt tidspunkt for aflevering kan ses på intranet.ku.dk. For meritstuderende og udenlandske studerende findes listen over afleveringsdatoer på Sociologisk Instituts hjemmeside. Aflevering sker til eksamenskoordinatoren.
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelse