ASOK05337U Viden, stat og magt – et videnskabssociologisk perspektiv - Bemærk: kurset er aflyst

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Knowledge, state and power – perspectives from sociology of science and knowledge

Uddannelse
Sociologiske Temafag
Kursusindhold

Siden den Anden Verdenskrig er mængden af samfundsvidenskabelige viden vokset voldsomt og i snart alle sociale sammenhænge anvendes former for samfundsvidenskabelig viden. Men hvordan produceres og anvendes samfundsvidenskabelig viden? Og hvad betyder det for hvordan vi forstår den mådes hvor på

Med udgangspunkt i de sidste 30 års udvikling i videnskabssociologien og STS (Science and Technology Studies), undersøger kurset hvordan samfundsvidenskabelig viden produceres og står i relationer til magtfulde institutioner og interesser.

Samfundsvidenskabelig viden indgår i nationale politiske diskussioner om økonomiske reformer, resultaterne fra PISA undersøgelserne og viden fra internationale organisationer som OECD. Viden som potentiel ændrer politiske dagsordner og reformerer velfærdsstatslige institutioner. Men også i anden skala anvendes samfundsvidenskabelige viden. På arbejdspladser i form at spørgeskemaer om arbejdsmiljø og kundetilfredshed, eller som del af bureaukratiske reform processer, hvor konsulenter og samfundsvidenskabsfolk bidrager med rapporter og analyser af organisationer, processer, outcome mv. Igennem kurset opnås en evne til at analysere, hvordan samfundsvidenskabelig videns produceres og de forskelligartede relationer hvori den anvendes. 

Kurset er opdelt i to blokke. I første del introduceres til teorier om relationerne mellem videnskab og samfund samt grundlæggende videnskabssociologisk diskussioner. Introduktionsdelen indeholder både mere programmatiske tekster og eksempler på anvendelses af dem i konkrete undersøgelser. I kursetes anden del introduceres til centrale diskussioner og tematikker i diskussionen om relationerne mellem viden, stat og magt. Kurset introducerer således til diskussioner om interne dynamikker i videnskaberne, statistik og metoders betydning, økonomisk videnskab og performativitet relationerne mellem velfærdstat og videnskab.
Målbeskrivelser
Kursisterne har kendskab til og kan anvende centrale begreber, teorier og problemstilling i relation til empiriske eksempler og cases.
Materialet til kurset optrykkes i et kompendium og lægges på Absalon.
Undervisningen vil bestå af en blanding af forelæsninger, gruppearbejde og studenteroplæg, hvor fagets problemstillinger og teoretiske indsigter diskuteres og relateres til samtidige cases.
Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Politisk sociologi

SAMF IT har oprettet en side for installering af programmer på egne computere: http:/​​/​​samf-it.ku.dk/​​stud/​​programmer/​​
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Eksamensforberedelse
  • 123,5
  • Forelæsninger
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtligt forsvar
Gruppe/individuel: Individuel opgave, kan afleveres i gruppe
Omfang: Synopsen max 3 sider á 2400 tegn
Synopsen er beregnet som diskussionsgrundlag og indgår ikke i bedømmelsen.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Omfang: Max 15 sider á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen