ASOA05052U Ghettoen og Gadekulturen

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Ghetto and street culture

Uddannelse
BA + KA
Kursusindhold

Vi vil i dette kursus gennemgå to fænomener der er en stærk mediebevågenhed omkring, nemlig såkaldte ”ghettoer” og det der i den internationale forskning defineres som ”gadekultur”. Kurset er således by- og kultursociologisk og har både et teoretisk og empirisk element.

Det vil lægge ud med at karakterisere hvad en ghetto er. Vi vil i denne henseende foretage en historisk gennemgang af de mest centrale teorier og værker om sådanne områder. Vi starter med renæssancens Venedig, arnestedet for begrebet ghetto og et af verdenshistoriens tidlige ghettoer, og bevæger os over Chicagoskolens analyser til de dominerende teorier og diskussioner nu til dags, for til sidst at afslutte dette segment med en gennemgang af nutidig forskning i sådanne områder i Skandinavien. Dette vil udgøre den ene halvdel af kurset og vil være mere teoretisk orienteret.
Den anden halvdel er mere empirisk orienteret, idet det er en analyse af det liv de unge mænd fra sådanne områder har på gaden. Ligesom det foregående vil vi her gennemgå diverse etnografiske værker som skildrer dette liv på gaden i diverse historiske og nationale kontekster. Disse empiriske værker vil være tilknyttet de tidligere teorier om ghettoer, da flere af dem bl.a. trækker på disse i deres forklaringer af hvorfor gadelivet er som det er, eller igennem deres etnografiske fund modsiger disse. Endvidere vil teorier der ikke direkte er om ghettoer men ikke desto mindre er væsentlige for en forklaring af gadelivet blive gennemgået (såsom kriminologiske og subkultur teorier). De to elementer i kurset er således komplementære, i form af henholdsvis et fokus på teori og strukturelle forhold på det ene led, og et fokus på empiri, kultur og hverdagsliv på det andet.

Den forståelse for samspillet imellem disse elementer som dette giver, vil blive anvendt i diskussioner af om der i Danmark er ghettoer? Og om de forskelle og ligheder i den danske gadekultur og især den amerikanske skyldes lignende strukturelle forhold imellem Danmark og USA eller om der er særegne ting ved den danske situation?

Målbeskrivelser

Efter endt kursusdeltagelse vil den enkelte studerende kende til diverse teoretiske forklaringer på dannelsen af ghettoer og gadekulturer, samt besidde en empirisk viden om livet i sådanne områder. Endvidere vil den enkelte studerende få en forståelse for samspillet mellem strukturelle og kulturelle forhold for livet i disse områder.
Denne viden vil give en baggrund for at kunne forstå og forske i lignende områder i Danmark.

Et kompendie som består af cirka 800 sider.

Forelæsninger og gruppediskussioner
Studerende der tidligere har fulgt kurset ”Gadekultur” kan ikke deltage i dette kursus, da der er et stort overlap mellem de to kurser.

Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Kultursociologi

SAMF IT har oprettet en side for installering af programmer på egne computere: http:/​/​samf-it.ku.dk/​stud/​programmer/​
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Andet
Individuel eller gruppe
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Intern bedømmelse
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse

Se målbekrivelsen

Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Omfang: Max 15 sider á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelsen.