TTEAKAOGTU Det Gamle Testamentes Eksegese: Kernefag: Apokalyptik i GT

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Old Testament: Apocalypticism in the Old Testament

Uddannelse
Teologi
Kursusindhold
Apokalyptiske tekster er ofte blevet beskrevet som et fænomen med en lidt marginal status i forhold til GT som helhed. Danielsbogens visioner er et indiskutabelt eksempel på apokalyptik inden for den gammeltestamentlige kanon; og de fleste vil være enige i, at en række andre tekster i hvert fald står apokalyptikken nær i et eller andet omfang. Til gengæld har man ofte hævdet, at apokalyptikken med dens gennemførte kosmiske og eskatologiske dualisme befinder sig langt fra den verdensopfattelse, der dominerer i det meste af GT. Apokalyptikken er blevet anskuet som en sent opstået strømning (Danielsbogen bestemmes gerne som det yngste skrift i GT), der først og fremmest kommer til udfoldelse i pseudepigraferne og i dele af Qumran-skrifterne og de tidligste kristne skrifter.

Man har diskuteret apokalyptikkens rødder i den israelitiske religion og uden for denne. Skal apokalyptikken primært opfattes som en fortsættelse af den gammeltestamentlige profetisme og profetlitteraturen? Eller skal de apokalyptiske skrifter snarere forstås i kontinuitet med visdomslitteraturen? Eller er de apokalyptiske tekster et eksempel på, at genrerne brydes op og kombineres på nye måder? På kurset vil vi gennemgå dele af apokalyptikkens forskningshistorie og overveje, om det er holdbart at operere med en håndfast modsætning f.eks. imellem apokalyptisk prægede tekster og visionsskildringerne i den gammeltestamentlige profetlitteratur generelt. De jødiske apokalyptiske tekster betegnes ofte som “kristetidslitteratur”, opstået under et akut politisk, socialt og religiøst pres udefra – fremmedherredømme, politisk og økonomisk undertrykkelse og/eller religiøse forfølgelser siges at have motiveret fremkomsten af denne type litteratur, der hævder eksistensen af en guddommelig plan bagved eller ovenover den erfarede verdens trængsler. Men i hvor høj grad giver det mening at kæde denne type litteratur sammen med bestemte historiske begivenheder og situationer? Og kan apokalyptiske tekster associeres med bestemte sociale grupperinger i den antikke jødedom? Kan man tale om apokalyptikken som en form for protestlitteratur i opposition til den herskende politiske magt? Og hvad betyder det i denne forbindelse, at apokalyptikkens udtryksformer – også – får karakter af litterære konventioner?

På kurset læses tekster fra GT, der er blevet forbundet med apokalyptik, ligesom vi skal inddrage en række andre gammeltestamentlige tekster, særlig fra profetlitteraturen, og se på eksempler på apokalyptik uden for GT. Meningen er, at vi fra en række forskellige vinkler skal nærme os en forståelse af apokalyptikkens til alle tider fascinerende verden med dens voldsomme, visionære billedsprog og kombination af åbenbaring og hemmelighedsfuldhed.

Kurset er baseret på en gennemgang og diskussion af følgende GT-tekster (i alt 30 sider hebraisk tekst):

Es 24-27 (5½ side), Joels Bog (7 sider), Zak 9-14 (7½ side), Dan 8-12 (10 sider).
Se studieordningen
Se studieordningen
Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 1
  • Eksamensforberedelse
  • 95
  • Holdundervisning
  • 42
  • Undervisningsforberedelse
  • 198
  • I alt
  • 336
Point
12 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Mundtlig prøve, 45 min.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Eksamensperiode
Vinter 2013/2014