TTEAER012U KURSET ER AFLYST: Etik og Religionsfilosofi: Specialisering: Gendigtninger af Jesusfiguren hos Kierkegaard, Dostojvskij og Nietzsche

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Rewritings of the Figure of Jesus in Kierkegaard, Dostojvsky and Nietzsche

Uddannelse
Teologi
Kursusindhold

I Kierkegaards, Dostojevskijs og Nietzsches skrifter finder vi en række bemærkelsessværdige måder at digte Jesusfiguren (og andre bibelske figurer) både om og ind i stadig nye fortællinger og sammenhænge, der konfronterer inkarnationsbegivenhedens radikale kærlighedsbudskab med fremherskende kristendomsfortolkninger. Med en mangfoldighed af divergerende stemmer og litterære virkermidler aktiverer disse  forskellige litterære refigureringer af Jesusfiguren religionens eget religionskritiske potentiale.

Kierkegaard, Dostojevskij og Nietzsche karakteriseres ofte som det 19. århundredes fædre til det 20. århundredes eksistenstænkning, hvor Nietzsche skilles ud fra de to andre i kraft af hans angreb på kristendommen. Men i kurset vil vi have fokus på, hvordan Kierkegaard og Dostojevskij viderefører og reformulerer en religionkritisk stemme inden for den jødisk-kristne tradition, der frugtbart kan læses sammen med Nietzsches kristendomskritik.

I Nietzsches sene værk Antichrist hævder han, at kristendommens historie kan læses som én lang metafysisk forfalskning af Jesusfiguren. Jesus opfattes af Nietzsche som den “store symbolist”, der symbolsk og i lignelser talte om himmeriget som en ny måde at leve i verden på i ikke-ekskluderende kærlighed, og som sådan kan Nietzsche også tale om Jesusfiguren som idiot. Idiot-figuren spiller også en vigtig rolle hos både Dostojevskij og Kierkegaard, der i Indøvelse i Christendom digter Jesusfiguren ind midt på Amagertorv i Guldalderens København. Her udfolder han, hvordan Jesus hånes som fejlslagen revolutionær og idiot af præster, filosoffer, professorer og statsmænd, der repræsenterer samtidens etablerede kristendom. Dostojevskijs forfatterskab vrimler med litterære genskrivninger af Jesusfiguren f.eks. i skikkelse af fyrst Myskjin i romanen Idioten, og i Brødrene Karamazov, hvor Jesus digtes ind på domkirkepladsen i Sevilla midt i 1600-tallets kætterforfølgelser og fængsles af stor-inkvisitoren, der fordømmer Jesus glade budskab om frihed og kærlighed som en hån mod mennesket, der segner i frihedens åbne ubestemthed.

Arbejdsformen

Vil være en kombination af tekstgennemgange af uddrag fra forskellige tekster af Kierkegaard, Nietzsche og Dostojevskij, korte forelæsninger, fælles diskussioner og korte perioder med gruppearbejde (i form af 5-10 minutters drøftelse af spørgsmål i grupper af 2-3 personer). Korte studenteroplæg (max. 10 min.) er velkomne efter nærmere aftale. Teksterne vil være tilgængelige i elektronisk form i kursusrummet på Absalon.

Vedr. eksamen

Send pensumforslag og evt. spørgsmål per mail. Pensumgodkendelse finder sted efter undervisningen eller på mit kontor på AST efter aftale. Emne og litteratur for hjemmeopgaver aftales i forbindelse med undervisningen.

Se studieordningen
Se studieordningen
Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 120
  • Holdundervisning
  • 28
  • Undervisningsforberedelse
  • 272
  • I alt
  • 420
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Eksamensperiode
Sommer 2014