SVEK13009U Veterinær retsmedicin og dyrevelfærdsvurdering

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Veterinary Jurisprudence and Animal Welfare Assessment

Uddannelse
Kandidatuddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk
Kursusindhold

Kurset omfatter forelæsninger og teoretiske og praktiske øvelser vedrørende lovgivning om dyrlægegerning og opbygningen af det veterinære administrative system, foder og destruktionsanstalter, velfærdsvurdering, strategier for bekæmpelse af husdyrsygdomme, EU Veterinære forhold, sæd og embryoner og æg, omsætning 
af dyr og eksport og import af dyr og animalske produkter, samt avlsforhold.Der gennemføres øvelser i ovenstående emner samt i planlægning af bekæmpelsesprogrammer samt praktiske beredskabsøvelser. Der gives forelæsninger og gennemføres øvelser i at kunne kombinere lovgivningsmæssige forhold med medicinsk, patologisk og klinisk viden og årsagsmæssige rækkefølger. Dette skal sætte den studerende i stand til at udføre sygdomsbekæmpelse og dyreværn og til at formulere sig fagligt objektivt også i handels-, dyreværns-, dyrevelfærds-, forsikrings, og syns- og skønssager.

Kurset omfatter også forelæsninger og øvelser om vurdering af dyrevelfærd på besætningsniveau.
Der gives en baggrund for de forskellige mål, der anvendes ved forskellige metoder til velfærdsvurdering, samt en oversigt over de videnskabelige resultater, der ligger til grund for de forskellige mål, og dels over de etiske og teoretiske ræsonnementer, der indgår i en velfærdsvurdering. F ordele og ulemper ved management-baserede mål, ressource-baserede og dyre-baserede mål gennemgås og diskuteres. Ø velserne giver den studerende mulighed for at afprøve dele af velfærdsvurderingsskemaer.

Som en særlig forudsætning for at kunne forstå begrebet dyrevelfærd og gennemføre dyrevelfærdsvurdering og -velfærdskontrol, herunder  med relation til dyreværnsloven, er det kursets mål at koble retsmedicn og dyrevelfærdsvurdering, - netop fordi kursus i forvejen omfatter hele dyreværnslovgivningen, som dels i stort omfang baserer sig på etologisk viden, dels har mange gråzoner, hvor en juridisk afgørelse baserer sig på et skøn af hvorvidt grænsen for dårlig velfærd er overskredet, og dermed i en teknisk juridisk forstand fører til en krænkelse af dyreværnsreglerne.
Målbeskrivelser

Kursets hovedformål er at lære den studerende at forvalte gældende regler vedrørende veterinærvæsen og husdyrsygdomme. Endvidere skal den studerende kunne anvende principper til at kombinere lovgivningsmæssige forhold med medicinsk, patologisk og klinisk viden og årsagsmæssige rækkefølger. På det grundlag skal den studerende kunne udtrykke sig fagligt objektivt også i handels-, dyreværns- og forsikringssager.

Når kurset er færdigt, forventes den studerende at kunne følgende:
Viden:
Redegøre for lovgivning om veterinærvæsen, husdyrsygdomme, dyreværn og dyrevelfærd og dyrevelfærdsvurdering og om udformning af juridiske dokumenter.
Mestre procedurer for håndtering af handels-, dyreværns-, forsikrings- og syns- og skønssager.
Redegøre for de alvorlige velfærdsproblemer, der findes hos produktionsdyr.
Redegøre for relationen mellem dyrevelfærdskontrol og dyrevelfærdsvurdering.

Færdigheder:
Mestre at arbejde i henhold til lovgivning om dyrlægearbejde, veterinærvæsen og husdyrsygdomme.
Udforme juridiske dokumenter og heri formulere sig fagligt objektivt ved bedømmelse af tids- og årsagssammenhænge i handels-, dyreværns-, dyrevelfærds-, og i forsikrings-, syns- og skønssager.
Formulere sig fagligt korrekt og i lægmandssprog med henblik på, at de juridiske dokumenter skal kunne bruges i retslige og civile instanser, der ikke har kendskab til veteriært fagsprog.
Kunne udforme et foreløbigt dyrevelfærdsvurderingsskema baseret på faglige overvejelser.

Kompetencer:
Planlægge og samarbejde med dyreejere, andre dyrlæger (herunder myndighedsansatte) og med retsinstanser (herunder politi) om sygdomsbekæmpelse, dyrevelfærdsvurdering og i handels-, dyreværns-, dyrevelfærds-, forsikrings- og syns- og skønssager.
Tage veterinært ansvar i hht lovgivning i kritiske situationer.
Tage ansvar for egen opdatering af kendskab til veterinærrelateret lovgivning.

I. Fødevare- og Veterinærportalen, Schultz Forlag. Adgang fra http:/​/​www.bvfb.life.ku.dk/​Default.aspxKU-LIFE, Søg og find, Lovportaler, og Fødevare- og Veterinærportalen. Alternativt kan lovgivning hentes på www.retsinfo.dk.
II. Noter om EU-lovgivningen på de veterinære områder (lægges på Absalon). III. Uddrag af bog: Nielsen, M.: Uddrag af Veterinær retsmedicin. 3. udgave af vejledning i veterinær retslære, 1. del. København, Kandrup & Wunsch forlag 1956, side 31-61 indgår i pensum. Redigeret og sprogligt revideret af lektor H.B. Simonsen 23. oktober 2001. (lægges på Absalon).
IV. Videnskabelige artikler (referencer og kildehenvisninger lagt på Absalon).
Alle kurser på kandidatdelens 1. år forudsættes gennemført. Begrundelsen er, at kursusdeltagerne skal have en god indsigt i medicinske sygdomme samt reproduktion som biologisk grundlag for at forstå lovgivningen, samt de forskellige aspekter af dyrevelfærd.
Undervisningen gives som E-læring, som kan tilgås i hele blok 3 og 4, men lærerstyret e-læring gives kun i den sidste uge af blok 4.

Undervisningen omfatter forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser og skriftlige opgaver, herunder anvendelse af lovdatabaser. Valget begrundes i et stort pensum med nødvendigheden af at give oversigtsforelæsninger, at træne skriftlig brug af lovtekster og udformning af juridiske dokumenter, samt træning i praktisk anvendelse af lovgivningen i sygdomsbekæmpelse og dyrevelfærdsvurdering.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 4
  • E-læring
  • 64
  • Forberedelse
  • 50
  • Projektarbejde
  • 10
  • I alt
  • 128
Point
3,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 4 timer
Skriftlig eksamen med besvarelse af opgaver af samme type som brugt i undervisningen. Se målbeskrivelse.

TIlføjelse pr. 20-6-2014: Eksamen foregår via Absalon. Studerende kan logge på Absalon fra egen computer. Derfor er eksamen UDEN opsyn.
Krav til indstilling til eksamen
Aflevering af besvarelse af opgaver inden den sidste uge af kurset.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Mere end en intern bedømmer
Kriterier for bedømmelse
Viden:
Redegøre for lovgivning om veterinærvæsen og husdyrsygdomme og om udformning af juridiske dokumenter.
Mestre procedurer for håndtering af handels-, dyreværns-, forsikrings- og syns- og skønssager.
Redegøre for de alvorlige velfærdsproblemer der findes hos produktionsdyr.
Redegøre for relationen mellem dyrevelfærdskontrol og dyrevelfærdsvurdering.


Færdigheder:
Mestre at arbejde i henhold til lovgivning om dyrlægearbejde, veterinærvæsen og husdyrsygdomme.
Udforme juridiske dokumenter og heri formulere sig fagligt objektivt ved bedømmelse af tids- og årsagssammenhænge i handels-, dyreværns-, forsikrings- og syns- og skønssager.
Formulere sig fagligt korrekt og i lægmandssprog med henblik på, at de juridiske dokumenter skal kunne bruges i retslige og civile instanser, der ikke har kendskab til veterinært fagsprog.
Kunne udforme et foreløbigtg dyrevelfærdsvurderingsskema baseret på faglige overvejelser.

Kompetencer:
Planlægge og samarbejde med dyreejere, andre dyrlæger (herunder myndighedsansatte) og med retsinstanser (herunder politi) om sygdomsbekæmpelse, dyrevelfærdsvurdering og i handels-, dyreværns-, dyrevelfærds-, forsikrings- og syns- og skønssager.
Tage veterinært ansvar i hht lovgivning i kritiske situationer.
Tage ansvar for egen opdatering af kendskab til veterinærrelateret lovgivning.
Tage ansvar for egen opdatering af kendskab til metoder for velfærdsvurdering.