SVEK10379U Praktisk kødkontrol
Årgang 2013/2014
Engelsk titel
Meat Inspection and Hygienic Control
Uddannelse
Kandidatuddannelsen i
veterinærmedicin - obligatorisk
Kursusindhold
Det
lovgivningsmæssige grundlag gennemgås. Den praktiske kødkontrol,
herunder udvidede undersøgelser (efterkontrol), indøves på slagteri
(svin/kreatur), og ved brug af patologiske/anatomiske præparater
bibringes forståelse for fortolkning af patologiske fund. Der
lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af
zoonotiske agens i slagtemiljøet. Under kurset udarbejdes en
hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn
med tilhørende rengøringskontrol. Rapporten baseres på den for
eksportautoriserede slagterier og kødvirksomheder gældende
lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten
udarbejdes et kontrolprogram efter
HACCP-princippet.
Målbeskrivelser
Når kurset er
afsluttet forventes at de studerende kan fungere som embedsdyrlæger
i henhold til EU forordning 854/2004.
Viden:
Beskrive den praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området
Redegøre for principperne for kødkontrol og kødkontrolmæssige aspekter af observerede kødkontrolfund
Færdigheder:
Anvende principper og metoder inden for praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn
Kompetence:
Kan fungere som embedsdyrlæge i henhold til EU forordning 854/2004
Viden:
Beskrive den praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området
Redegøre for principperne for kødkontrol og kødkontrolmæssige aspekter af observerede kødkontrolfund
Færdigheder:
Anvende principper og metoder inden for praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn
Kompetence:
Kan fungere som embedsdyrlæge i henhold til EU forordning 854/2004
Undervisningsmateriale
Kødkontrol - Det
patoanatomiske grundlag.
Jensen, H.E:, Leifsson, P.S., Nielsen, O.L., Agerholm, J.S. & Iburg T.
Forlag: Biofolia, 2006.
Hygiejneforordningen 852/2004,
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer 853/2004
med ændringsforordninger 2074/2005, 2076/2005, 1662/2006, 1791/2006og 1243/2007
Kontrolforordningen for animalske fødevarer 854/2004
med ændringsforordninger 882/2004, 2074/2005, 2076/2005, 1663/2006 og 1791/2006
Cirkulære nr. 9724 af 26. juli 2007 om udøvelse af kødkontrol
Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene (inkl. HACCP), CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-20031
Uddrag af relevante vejledninger, jf. www.fvst.dk/
Jensen, H.E:, Leifsson, P.S., Nielsen, O.L., Agerholm, J.S. & Iburg T.
Forlag: Biofolia, 2006.
Hygiejneforordningen 852/2004,
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer 853/2004
med ændringsforordninger 2074/2005, 2076/2005, 1662/2006, 1791/2006og 1243/2007
Kontrolforordningen for animalske fødevarer 854/2004
med ændringsforordninger 882/2004, 2074/2005, 2076/2005, 1663/2006 og 1791/2006
Cirkulære nr. 9724 af 26. juli 2007 om udøvelse af kødkontrol
Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene (inkl. HACCP), CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-20031
Uddrag af relevante vejledninger, jf. www.fvst.dk/
Faglige forudsætninger
300034 Klinik og patologi
- Speciel patologi
300040 Patobiologisk basiskursus - Virologi
300037 Patobiologisk basiskursus - Bakteriologi og mykologi
300039 Patobiologisk basiskursus - Invertebratzoologi og parasitologi
300007 Anvendte veterinærfag - Mikrobiel fødevaresikkerhed
300040 Patobiologisk basiskursus - Virologi
300037 Patobiologisk basiskursus - Bakteriologi og mykologi
300039 Patobiologisk basiskursus - Invertebratzoologi og parasitologi
300007 Anvendte veterinærfag - Mikrobiel fødevaresikkerhed
Undervisningsform
Forelæsninger, seminarer,
selvstændige opgaver og praktiske øvelser.
Særlige forhold: De studerende skal på Slagteriskolen underskrive en tro og loveerklæring på, at de ikke lider af sygdomme, der overføres via fødevare.
Særlige forhold: De studerende skal på Slagteriskolen underskrive en tro og loveerklæring på, at de ikke lider af sygdomme, der overføres via fødevare.
Bemærkninger
Dele af kurset foregår på
Slagteriskolen i Roskilde.
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- E-læring
- 0
- Forberedelse
- 20
- Forelæsninger
- 22
- Praktiske øvelser
- 30
- Projektarbejde
- 10
- I alt
- 83
Tilmelding
Selvbetjeningen på
KUnet
Eksamen
- Point
- 3 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig afleveringEksamen afvikles på Instituttet løbende. Beståelse af tilsynsrapport inklusive rengøringskontrol samt HACCP- og auditrapport. Ved kødkontroleksamen skal min. 50 % være besvaret rigtigt.
- Krav til indstilling til eksamen
- Min. 80 % deltagelse i undervisningen
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Rapport skal vise tilfredsstillende viden, færdigheder og
kompetencer. Mht. kødkontroleksamen se ovenfor under
prøveform.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SVEK10379U
- Point
- 3 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- Placering
- Blok 1, Blok 2, Blok 3 og Blok 4
Uden for blokstruktur
- Skemagruppe
- Uden for skemastruktur
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning. Forbeholdt veterinærstuderende.
- Studienævn
- Veterinærstudienævnet
Udbydende institut
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Kursusansvarlige
- Jørgen Leisner (jjl@sund.ku.dk)
Gemt den
02-05-2013