SVEB13005U Husdyrernæring
Årgang 2013/2014
Engelsk titel
Animal Nutrition
Uddannelse
Bacheloruddannelsen i
veterinærmedicin - obligatorisk
Kursusindhold
Kurset indeholder
en introduktion til de basale begreber indenfor fagområdet
huadyrernæring efterfulgt af mere specifikke forhold vedr.
herbivore (drøvtyggere og heste); omnivore (grise, fjerkræ) og
carnivore (mink).
Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer (f.eks.. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation). Principper for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov og –normer for produktionsdyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede fodermidler for disse dyr, herunder påvirkning af produktkvalitet. Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning og værdi karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller ernæringsskadelige stoffer. Vurdering af foderplaner også i relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug af diæter i forbindelse med forskellige lidelser særligt indenfor produktionsdyr.
Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer (f.eks.. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation). Principper for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov og –normer for produktionsdyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede fodermidler for disse dyr, herunder påvirkning af produktkvalitet. Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning og værdi karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller ernæringsskadelige stoffer. Vurdering af foderplaner også i relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug af diæter i forbindelse med forskellige lidelser særligt indenfor produktionsdyr.
Målbeskrivelser
Kurset skal give
et basalt kendskab til de grundlæggende principper vedrørende
fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr for de vigtigste
husdyrarter i Danmark.
Viden:
Ernæring
- beskrive grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr.
- udpege væsentlige faktorer af betydning for den kvantitative energi- og næringsstofomsætning.
- nævne karakteristiske ernæringsmæssige egenskaber ved typisk anvendte fodermidler
- identificere egnede fodermidler til produktionsdyr
Færdigheder:
Ernæring
- anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og sammenhæng mellem ernæring og sygdom
- vurdere foders anvendelighed til produktionsdyr
- analysere forhold vedrørende sygdomsforebyggende ernæring
Kompetencer:
Ernæring
- samarbejde med andre rådgivere om ernæring af produktionsdyr
- anvende et fagsprog med henblik på at diskutere ernæring med klienter, rådgivere og andre fagfolk
Viden:
Ernæring
- beskrive grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og syge dyr.
- udpege væsentlige faktorer af betydning for den kvantitative energi- og næringsstofomsætning.
- nævne karakteristiske ernæringsmæssige egenskaber ved typisk anvendte fodermidler
- identificere egnede fodermidler til produktionsdyr
Færdigheder:
Ernæring
- anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og sammenhæng mellem ernæring og sygdom
- vurdere foders anvendelighed til produktionsdyr
- analysere forhold vedrørende sygdomsforebyggende ernæring
Kompetencer:
Ernæring
- samarbejde med andre rådgivere om ernæring af produktionsdyr
- anvende et fagsprog med henblik på at diskutere ernæring med klienter, rådgivere og andre fagfolk
Undervisningsmateriale
Materiale uploaded på
Absalon.
A. Chwalibog: Husdyrernæring. Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur.
A. Chwalibog: Husdyrernæring. Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur.
Faglige forudsætninger
SVEB10386U Veterinær
anatomi og fysiologi 1
SVEB10387U Veterinær anatomi og fysiologi 2
SVEB13000U Cytologi og almen histologi
SVEB11001U Veterinær genetik
SVEB13013U Veterinær kemi og biokemi
SVEB13003U Basal statistik og epidemiologi
SVEB10387U Veterinær anatomi og fysiologi 2
SVEB13000U Cytologi og almen histologi
SVEB11001U Veterinær genetik
SVEB13013U Veterinær kemi og biokemi
SVEB13003U Basal statistik og epidemiologi
Undervisningsform
Undervisningsformen er en
kombination af forelæsninger, teoretiske øvelser og cases samt en
ernæringsekskursion.
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Ekskursioner
- 4
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 28
- Teoretiske øvelser
- 28
- I alt
- 124
Tilmelding
Selvbetjeningen på
KUnet
Eksamen
- Point
- 4,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, 24 timerCase-baseret eksamen udføres i grupper med individuel aflevering inden for 24 timer.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Én bedømmer
Kriterier for bedømmelse
For at bestå Husdyrernæring skal den studerende ud fra
oplysninger om en given diæts sammensætning som et minimum kunne
beregne indholdet af energi og næringsstoffer i diæten ved hjælp af
relevante fodermiddel- og normtabeller samt vurdere diætens
egnethed til et givet hus- eller familiedyr, herunder vurdere om
diæten overholder de gængse normer for den pågældende dyreart ved
en given livsytring samt mulige konsekvenser for dyrets sundhed.
Der lægges vægt på en korrekt anvendelse af fagets termer og
forståelse for samspillet mellem ernæring, fysiologi og
mave-tarmkanalens opbygning hos de enkelte arter, herunder
vurdering af fodermidlers egnethed, samt kendskab til metoder til
fastlæggelse af dyrs energi- og
næringsstofbehov.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SVEB13005U
- Point
- 4,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- Tidsplan offentliggøres på Absalon senest 14 dage før kursusstart
Organisationen af forelæsninger og øvelser foregår i samarbejde med andre fag i blokken - Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning. Forbeholdt veterinærstuderende.
- Studienævn
- Veterinærstudienævnet
Udbydende institut
- Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab
Kursusansvarlige
- Jan Elnif (elnif@sund.ku.dk)
Hovedansvarlig
Gemt den
02-05-2013