SASA10148U Sundhed og velfærd
Health and Welfare
• Infektionsbiologi (virologi, bakteriologi, mykologi og parasitologi)
• Immunologi
• Epidemiologi
• Sundhedsfremme ved udformning og drift af anlæg til husdyrsdyrhold
• Monitorering af sundhed
• Dyrs naturlige adfærd
• Dyrs adfærdsbehov samt metoder for at vurdere disse
• De vigtigste velfærdsproblemer og sygdomme inden for de forskellige produktionssystemer
• Principper for at måle dyrevelfærd på besætningsniveau
Dette er et tværfagligt grundkursus målrettet husdyrbrugsstuderende, men er også egnet til biologi-bioteknologistuderende.
Indenfor emneområdet sundhed vil de studerende blive introduceret til almindelige patogener gennem forelæsninger og øvelser i infektionsbiologi. De vil lære om værtsdyrets forsvarssystem gennem forelæsninger i immunologi. Denne fokuserede viden om sygdomme og sygdomsrespons hos det individuelle dyr vil blive ført videre på gruppe niveau, hvor nogle af de mest almindelige sygdomme blandt husdyr vil blive introduceret. Ernæringsmæssige aspekter af sundhed vil også blive inddraget. På populations niveau vil de studerende blive introduceret til epidemiologi samt sundhedskontrol og overvågning og få indledende kendskab til genetiske sygdomme og sundhedsorienterede avlsprogrammer. Særlige problemstillinger vedrørende zoonotiske infektioner vil blive gennemgået og forebyggelse for såvel dyr som mennesker vil blive belyst.
Inden for emneområdet velfærd vil de studerende få kendskab til de vigtigste dyrearters naturlige adfærd, samt hvordan deres adfærdsmønster modificeres og udnyttes i forskellige produktionssystemer. De studerende vil blive introduceret til metoder til at vurdere sammenhængen mellem adfærdsbehov og dyrevelfærd, samt hvordan disse kan måles. Metoder til at vurdere dyrets indre tilstand vil blive gennemgået. Metoder til målinger af dyrevelfærd på besætningsniveau vil blive eksemplificeret og diskuteret. I denne sammenhæng vil også de mest alvorlige velfærdsproblemer for de forskellige produktionssystemer blive gennemgået.
Sundheds- og velfærdsmæssige hensyn ved udformning og drift af husdyrhold vil blive belyst. Samfundsmæssige aspekter vil inkludere en introduktion til forholdet mellem de forskellige sektorer (veterinær, husdyr og fødevare) i forbindelse med håndtering af zoonoser og begrebet ’One Health’ vil blive introduceret.
Efter at have afsluttet kurset vil den studerende være i stand til:
Viden
• At kunne demonstrere viden om de vigtigste patogener
• At kunne demonstrere viden om effekten af patogener og traumer på dyr
• At kunne demonstrere viden om praktisk landbrugsdrift med henblik på at forbedre sundhedsstatus
• At kunne demonstrere viden om infektionskontrol
• At kunne demonstrere viden om zoonoser
• At kunne forstå de grundlæggende principper for forskellige faktorers indflydelse på dyre sundhed og velfærd
• At kunne udvise overblik over fagets forsøgsdyrs naturlige adfærd
• At kunne beskrive metoder til at vurdere velfærd
• At kunne give eksempler på metoder til velfærdsvurdering på besætningsniveau
• At kunne beskrive de alvorligste velfærdsproblemer forbundet med de forskellige produktionssystemer kan give eksempler på mulige løsninger på til velfærdsproblemer
• At kunne forstå de grundlæggende principper for forholdet mellem husdyrvidenskab og veterinærvidenskab samt fødevaresikkerhed og fødevarevidenskab.
Færdigheder
• At kunne beskrive de vigtigste grupper af husdyrpatogener
• At kunne forklare de grundlæggende principper for hvordan individuelle dyr responderer på sygdom
• At kunne forklare de grundlæggende principper for hvordan grupper og populationer af dyr interagerer med hinanden og samfundet i relation til dyre- og human sundhed
• At kunne opstille forsøg til at vurdere adfærdsbehov for forskellige dyrearter
• Søge relevante faglige informationskilder, være kildekritisk, kunne citere rigtigt og udforme en korrekt litteraturliste
Kompetencer
• At kunne implementere og regulere simple metoder til at forebygge sygdom og forbedre velfærd
• At kunne fortsætte med andre kurser i undervisningsplanen
Lærerbøger:
Animal Welfare. 2nd edition. 2011. Appleby M., Mench J.A., Olsson I.A.S., Hughes B.O. (Eds.) Cambridge: CABI
Quinn PJ, Markey BK, Leonard FC, FitzPatrick ES, Fanning S and
Hartigan PJ. Veterinary Microbiology and Microbial Disease,
2nd ed., Wiley-Blackwell 2011.
Thamsborg, Roepstorff, Monrad. Veterinær Parasitologi,
helminthologi, 2010.
Thamsborg & Monrad. Veterinær Parasitologi, protozologi, 2010.
Monrad, Thamsborg & Pedersen. Veterinær Parasitologi,
entomologi, 2010.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 110
- Forelæsninger
- 130
- Projektarbejde
- 78
- Teoretiske øvelser
- 90
- I alt
- 412
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.Skriftlig aflevering, 4 uger3-timers multiple choice eksamen med alle hjælpemidler i hele pensum(67%) samt individuel bedømmelse af grupperapporten (33%)
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
For at opnå karakteren 12, skal den studerende kunne:
• demonstrere viden om de vigtigste patogener
• demonstrere viden om effekten af patogener og traumer på dyr
• demonstrere viden om praktisk landbrugsdrift med henblik på at
forbedre sundhedsstatus
• demonstrere viden om infektionskontrol
• demonstrere viden om zoonoser
• forstå de grundlæggende principper for forskellige faktorers
indflydelse på dyre sundhed og velfærd
• kan udvise overblik over fagets forsøgsdyrs naturlige adfærd
• kan beskrive metoder til at vurdere velfærd
• kan give eksempler på metoder til velfærdsvurdering på
besætningsniveau
• kan beskrive de alvorligste velfærdsproblemer forbundet med de
forskellige produktionssystemer
•kan give eksempler på mulige løsninger på til velfærdsproblemer
• kan forstå de grundlæggende principper for forholdet mellem
husdyrvidenskab og veterinærvidenskab samt fødevaresikkerhed og
fødevarevidenskab.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SASA10148U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 2 blokke
- Placering
- Blok 3 og Blok 4
- Skemagruppe
- B
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Biologi og Husdyrvidenskab
Udbydende institutter
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
- Institut for Produktionsdyr og Heste
Kursusansvarlige
- Björn Forkman (bjf@sund.ku.dk)
- Maria Vang Johansen (mvj@sund.ku.dk)
Hovedansvarlig