NGEA09001U Punktbaserede GIS-analyser og -metoder
Point based GIS analyses and methods
Kurset giver en praktisk og teoretisk indføring i interpolation af punktbaserede målinger til flader og rumlig disaggregering af aggregerede data.Der vil blive taget udgangspunkt i konkrete datasamlinger, men i forbindelse med udarbejdelsen af et projekt sidst i forløbet lægges der op til, at de studerende kan analysere egne data.
Etablering af flader ud fra punktdata vha. forskellige interpolationsmetoder (lineær interpolation, trend surfaces, splines, IDW, kriging/semivariogram-analyse mv.), kvalitetsvurdering af resultater vs. metoder udtrykt ved middelfejl (mean error mv.), ikke-interpolationsbaserede transformationer af punkter til fladerepræsentationer (Thiesen polygoner/Voronoi diagrammer), optimale lagringsmetoder for små og store datamængder, bregning af lokale forskelle (aflejring/erosion/volumener) på tidsserier af flader, øvrige beregninger på flader (tværsnit, hældninger/eksponering mv.), asymetric mapping af aggregerede data.
Færdigheder:
Redegøre for teori for opskalering af punktbaserede data til flader, som repræsenterer et kontinuert fænomen (højdevariationer for en terrænoverflade, temperatur- og nedbørsvariationer o.l.) vha. interpolationsteknikker.
Udføre opskalering ved brug af forskellige interpolationsmetoder i et GIS.
Udvælge teknikker til visualiseringen af resultaterne
Redegøre for samplingsmetoder og samplingstætheder i tilknytning til feltarbejde.
Kompetencer:Analysere og vurdere resultater og anvende data og metoder i forbindelse med problemstillinger knyttet til punktbaserede GIS analyser
Se kursushjemmeside på Absalon
Deltagelse i dette kursus som enkeltfagsstuderende (meritstuderende eller under Åben uddannelse) kræver ikke, at du opfylder de områdespecifikke adgangskrav Dansk A, Engelsk B, Matematik A, som gælder for optagelse som bachelorstuderende.
- Kategori
- Timer
- Forberedelse
- 178
- Praktiske øvelser
- 28
- I alt
- 206
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig afleveringMundtlig prøve, 20 minutterOpgaven udarbejdes løbende og afleveres i eksamensugerne. Prøven er uden forberedelse. Den mundtlige prøve tager udgangspunkt i opgaven og inddrager pensum. Bedømmelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af den skriftlige og den mundtlige præstation.
- Hjælpemidler
- Uden hjælpemidler
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Der henvises til målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NGEA09001U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
- Skemagruppe
- A
- Kursuskapacitet
- 16 studerende (2 hold)
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Geovidenskaber og Planlægning
Udbydende institut
- Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Kursusansvarlige
- Bjarne Fog (bf@ign.ku.dk)