LOJA10285U Regnskab og økonomistyring
Accounting and Economic Management
Kurset omfatter introduktion til:
- grundlæggende regnskabsforståelse (resultatsopgørelse, likviditet
og balance)
- regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres
informationsværdi og validitet)
- ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter
(regnskabspraksis i landbruget)
- styring og opfølgningpå lønsomheden af virksomhedens forskellige
aktiviteter (produkter, kunder m.m.)
- forskellige omkostningsbegreber og deres betydning for styring af
ressourcer, omkostninger, lønsomhed og effektivitet
- budgettering og budgetkontrol som planlægnings- og
opfølgningsværktøj
- budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx
budgetteringsprincipper og procedure)
- økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx
motivation, aktualitet, beslutningsrelevans)
Kurset er dels et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på LIFE, dels et forudsætningsfag for det videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
• Opnå grundlæggende forståelse for indholdet i en resutatsopgørelse, likviditetsbeskrivelse og balance.
• Beskrive de forskellige regnskabssystemer og -principper
• Opnå kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer.
• Opnå kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring.
• Opnå kendskab til specifikke kalkule- og budgetteringsværktøjer og deres formål.
• Have indblik i forudsætningerne for effektiv implementering af økonomistyringssystemer.
Færdigheder:
• Gennemføre en regnskabsanalyse
• Gennemføre lønsomheds- og omkostningsstyring.
• Udarbejde et totalbudget for virksomheden
• Udarbejde følsomheds- og nulpunktsberegninger
• Gennemføre budgetkontrol
• Udarbejde likviditetsbudgetter
Kompetencer:
• Vurdere budgetdatas validitet og virkningen på budgetforudsætninger og
• Vurdere virksomhedens aktivitets- og kapacitetsplanlægning
• Vurdere virksomhedens kapitalbehov
• Analysere og vurdere budgetsystemet som ledelses- og delegeringsværktøj
• Analysere virksomhedens lønsomhed
Andersen, Michael og Rohde, Carsten: Virksomhedens økonomistyring. JØF.
- Kategori
- Timer
- Forberedelse
- 100
- Forelæsninger
- 40
- Praktiske øvelser
- 66
- I alt
- 206
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøveMundtlig prøve baseret på projektopgave
- Krav til indstilling til eksamen
- Aflevering og godkendelse af projektrapport
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
flere interne bedømmere
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LOJA10285U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
- Skemagruppe
- C
- Kursuskapacitet
- 99
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Naturressourcer og Miljø
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Kursusansvarlige
- Brian H. Jacobsen (brian@ifro.ku.dk)
- Mogens Lund
Undervisere
Afklares senere