LLEB10265U Introduktion til menneskets ernæring
Årgang 2013/2014
Engelsk titel
Introduction to Human Nutrition
Uddannelse
Bacheloruddannelsen i
fødevarer og ernæring.
Kursusindhold
Kurset opbygges omkring en række
forelæsninger og øvelser indenfor følgende emner:
- Introduktion (kursusoversigt)
- Makronæringsstoffer: Protein, kulhydrat og fedt. Definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, samt fysiologiske funktion
- Mikronæringsstoffer med fokus på systematisk gennemgang af udvalgte næringsstoffer vedr. definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, kilder i kosten, absorption samt fysiologisk funktion
Under gennemgang af næringsstofferne berøres også:
- Næringsstofanbefalinger og kostråd, herunder ernæring til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
Forelæsninger og øvelser vedrørende makronæringsstoffer og udvalget mikronæringsstoffer vil danne grundlag for, at de studerende opnår indsigt i principper og metodikker indenfor ernæringsvidenskab, hvorved der opnås forudsætning for at de studerende kan tilegne sig basal viden om andre mikronæringsstoffer gennem anviste litteraturhenvisninger
- Målemetoder i ernæringsforskning til bestemmelse/vurdering af ernæringsstatus
Herudover arbejder de studerende under vejledning i grupper på en selvstændig opgave, der tager udgangspunkt i en ernæringsrelateret problemstilling
- Introduktion (kursusoversigt)
- Makronæringsstoffer: Protein, kulhydrat og fedt. Definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, samt fysiologiske funktion
- Mikronæringsstoffer med fokus på systematisk gennemgang af udvalgte næringsstoffer vedr. definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, kilder i kosten, absorption samt fysiologisk funktion
Under gennemgang af næringsstofferne berøres også:
- Næringsstofanbefalinger og kostråd, herunder ernæring til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
Forelæsninger og øvelser vedrørende makronæringsstoffer og udvalget mikronæringsstoffer vil danne grundlag for, at de studerende opnår indsigt i principper og metodikker indenfor ernæringsvidenskab, hvorved der opnås forudsætning for at de studerende kan tilegne sig basal viden om andre mikronæringsstoffer gennem anviste litteraturhenvisninger
- Målemetoder i ernæringsforskning til bestemmelse/vurdering af ernæringsstatus
Herudover arbejder de studerende under vejledning i grupper på en selvstændig opgave, der tager udgangspunkt i en ernæringsrelateret problemstilling
Målbeskrivelser
Kurset henvender sig til 1. års
fødevarebachelorer. Kurset er en introduktion til forskningsområdet
menneskets ernæring. Med dette kursus skal den studerende opnå en
basisviden om ernæring med udgangspunkt i gennemgang af
makronæringsstoffer og udvalgte mikronæringsstoffer. Det berøres
under hvert emne desuden næringsstofanbefalinger og metoder til
bestemmelse af ernæringsstatus.
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Forstå næringsstoffernes grundlæggende fysiologiske funktion, fordøjelse, absorption og metabolisme
- Beskrive de grundlæggende principper for næringsstofanbefalinger og kostråd for det raske individ (barn som voksen) og til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
- Forstå de grundlæggende principper for enkelte målemetoder anvendt i ernæringsforskning
Færdigheder:
- Gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
- Formidle den opnåede viden på en tilfredsstillende måde
Kompetencer:
- Kunne anvende den basale viden om ernæring der er opnået på kurset til at sætte andre problemstillinger i et ernæringsmæssigt perspektiv
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Forstå næringsstoffernes grundlæggende fysiologiske funktion, fordøjelse, absorption og metabolisme
- Beskrive de grundlæggende principper for næringsstofanbefalinger og kostråd for det raske individ (barn som voksen) og til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
- Forstå de grundlæggende principper for enkelte målemetoder anvendt i ernæringsforskning
Færdigheder:
- Gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
- Formidle den opnåede viden på en tilfredsstillende måde
Kompetencer:
- Kunne anvende den basale viden om ernæring der er opnået på kurset til at sætte andre problemstillinger i et ernæringsmæssigt perspektiv
Undervisningsmateriale
Geissler and Powers: Human Nutrition.
Elsevier Churchill Livingstone, 2010, 12. udgave.
Undervisningsform
Kurset vil indeholde en
blanding af forelæsninger, øvelser, gruppearbejder,
litteratursøgning og opgaveløsning.
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 3
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 27
- Projektarbejde
- 79
- Teoretiske øvelser
- 35
- Vejledning
- 2
- I alt
- 206
Tilmelding
Selvbetjeningen på KUnet
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
Eksamen
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 2,5 timer med opsyn.Beskrivelse af eksamen: Skriftlig multiple choice eksamination på 1/2 time uden hjælpemidler (vægtning 30%). Efterfulgt af 2 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler (vægtning 70%).
- Krav til indstilling til eksamen
- Godkendt projektrapport.
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
1. del: Skriftlig multiple choice på 1/2 time, uden hjælpemidler
2. del: 2 timers skriftlig eksamen, med hjælpemidler. - Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Kriterier for bedømmelse
Se venligst under
"Målbeskrivelser".
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LLEB10265U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
- Skemagruppe
- A
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning.
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Idræt og Ernæring
Kursusansvarlige
- Nanna Roos (3-7e827f507e7588833e7b853e747b)
Gemt den
24-09-2013