LKEB10113U Naturstofkemi og mikrobiologi
Natural Product Chemistry and Microbiology
Kurset er sammensat af to velafgrænsede dele, naturstofkemi og
mikrobiologi, som undervises hver for sig.
Undervisningen i naturstofkemi sigter målrettet mod teoretiske og
eksperimentelle kompetencer der er nødvendige for at følge kurset
Biokemi 1 (LKEB10077). Disse kompetencer opnås gennem en kemisk,
biokemisk og analysekemisk introduktion til biologisk vigtige
komponenter i foder og husdyrprodukter såsom kød og mælk.
Undervisningen tager derfor udgangspunkt i fire laboratorieforsøg
om henholdsvis (a) fedtstof-karakterisering vha. NMR og
omesterificering+gaskromatografi, (b) identifikation af aminosyrer,
(c) isolering og kemisk/biokemisk undersøgelse af stivelse, (d)
analyse for sekundære metabolitter i foder. Med udgangspunkt i
laboratoriearbejdet studeres (a) triacylglycerolers kemi og
biokemi, NMR spektroskopi, gaskromatografi, (b)aminosyrers og
proteiners kemi og biokemi, tyndtlagskromatografi, UV-spektroskopi,
optisk drejning, (c) kulhydraters og andre carbonylforbindelsers
kemi og biokemi, (d) naturstofkemisk diversitet, kvantitativ
analyse med HPLC ("højtryksvæskekromatografi"),
massespektrometri.
Inden for mikrobiologi vil de studerende (a) få kendskab til
cellestrukturer hos prokaryote og udvalgte eukaryote organismer,
(b) opnå viden om de vigtigste mikrobielle stofskifteprocesser og
mikroorganismers vækst- og overlevelsesstrategier, (c) opnå
forståelse af principperne bag mikrobiel diversitet og taksonomisk
inddeling, (d) få kendskab til kontrol af mikroorganismers vækst
med fysiske og kemiske metoder, (e) opnå viden om funktion og
betydning af mikroorganismer for dyrs omsætning af foder og (f) få
kendskab til dyrs betydning som vektorer for mikrobielle
sygdomme.
Formålet med kursets mikrobiologiske del er at give de studerende et bredt kendskab til bakteriers og svampes forekomst og aktivitet i forskellige miljøer, som er relevante for husdyrproduktion. Vigtige grupper af mikroorganismer bliver karakteriseret med hensyn til vækst og fysiologi, ligesom sameksistens og konkurrence mellem bakterier og svampe beskrives. Metoder til kontrol (hæmning) af mikroorganismers vækst ved hjælp af antibiotika og fysiske metoder gennemgås, ligesom deres identifikation og taksonomi beskrives. De studerende introduceres til betydningen af mikroorganismer inden for husdyrproduktion, f.eks. med hensyn til foderomsætning og spredning af sygdomme.
Efter at have gennemført kursets naturstofkemiske del forventes den studerende at kunne
Viden:
- redegøre for den kemiske opbygning af proteiner, polysaccharider, udvalgte lipider og udvalgte glycosider, samt for de monomere stoffer der indgår i disse naturlige polymere molekyler (aminosyrer, monosaccharider, fedtsyrer, udvalgte andre metabolitter).
- redegøre for kemiske egenskaber af de bindinger (amid, ester, glycosid, disulfid) der binder monomerer sammen til biologiske polymerer og de tilsvarende funktionelle grupper i monomerer (amin, carboxylsyre, alkohol, aldehyd, keton, thiol, hemiacetal).
- redegøre for reaktionstyper der indgår i dannelse af C-C bindinger i biokemiske reaktioner (aldol-condensation og fedtsyrebiosyntese).
Færdigheder:
- udføre og fortolke udvalgte naturstofkemiske analyser.
- udføre kvantitative beregninger af resultater af disse analyser, og groft vurdere måleusikkerhed og simple fejlkilder.
- bestemme simple organiske forbindelsers struktur ud fra spektroskopi og evt. andre kemiske analyser.
- rationalisere udvalgte organiske reaktioners mekanisme med krumme pile og sandsynlige intermediater, og beskrive reaktioner og mekanismer med korrekt nomenklatur.
- forudsige hovedprodukter af udvalgte organisk kemiske reaktioner.
Kompetencer:
- rapportere om teori, databehandling og fortolkning for naturstofkemiske eksperimenter.
- ud fra kemisk struktur give et begrundet gæt på egenskaber og reaktivitet for et i øvrigt ukendt naturstof.
Efter at have gennemført kursets mikrobiologiske del forventes den studerende at kunne
Viden:
- demonstrere kendskab til forekomst, vækst og fysiologi hos vigtige grupper af bakterier og svampe
- referere basale principper bag vækst og kontrol af mikroorganismer
- beskrive vigtige stofskifteprocesser hos mikroorganismer og deres betydning for dyrs ernæring
- relatere anvendelse af antibiotika og andre hæmmende stoffer til kontrol af mikroorganismers vækst
Færdigheder:
- formidle basal viden om bakterier og svampes morfologi og biologi
- analysere vigtige problemstillinger mellem stofskifte og forekomst af mikroorganismer i husdyrrelevante miljøer
- vurdere viden om vækst og kontrol af mikroorganismer inden for vigtige områder af husdyrproduktion
- analysere betydningen af mikroorganismer i miljøer som er relevante for husdyrproduktion
Kompetencer:
- vurdere forekomst og betydning af bakterier og svampe i husdyrrelevante miljøer
- anvende mikrobiologisk viden om dyrkning og karakterisering af mikroorganismer
- bedømme betydningen af mikroorganismer i husdyrproduktion
Mikrobiologi: M. Wheelis: Principles of Modern Microbiology. Jones and Barlett Publishers. ISBN-13: 978-0-7637-1075-0
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 28
- Forberedelse
- 126
- Praktiske øvelser
- 16
- Teoretiske øvelser
- 32
- I alt
- 206
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Eksamen består af to separate dele. Del 1: 2 timers skriftlig eksamen i Naturstofkemi. Del 2: 2 timers skriftlig eksamen i mikrobiologi. Der gives én samlet karakter. Begge fagområder skal hver for sig være bestået for at bestå den samlede eksamen, i øvrigt vægtes de to fagområder ligeligt ved bedømmelsen. Består den studerende kun den ene af de to eksaminer vil reeksamen kun blive afholdt i det fagområde den studerende ikke har bestået.
- Krav til indstilling til eksamen
- Mindst 75% fremmøde til laboratorieforsøg og præsentation af gruppearbejde. Mindst 75% godkendte rapporter fra laboratorieforsøg (kemi). Mindst 75% godkendte rapporter fra gruppearbejde (mikrobiologi)
- Hjælpemidler
- Skriftlige hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Én intern bedømmer
- Reeksamen
- Hvis der er ti eller færre tilmeldte til en reeksamen, ændres eksamensformen til mundtlig eksamen.
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LKEB10113U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- C og BPrimært skemagruppe C, men mulighed for øvelser i gruppe B.
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Biologi og Husdyrvidenskab
Udbydende institutter
- Kemisk Institut
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Kursusansvarlige
- Niels Agerbirk (nia@plen.ku.dk)
Naturstofkemi - Niels O. G. Jørgensen (nogj@plen.ku.dk)
Mikrobiologi
Undervisere
Niels Agerbirk (PLEN), Niels O.G. Jørgensen (PLEN), Keld Ejdrup Markedal (IFV), ansatte fra PLEN og IFV.