LFYB10041U Fødevarefysik

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Food Physics

Uddannelse
BSc i Fødevarer og ernæring
Kursusindhold
I kurset gennemgås grundlæggende teori for mekanik, hydromekanik, termodynamik og elektromagnetisk stråling. Der vises relevante anvendelser inden for disse hovedområder.

Mekanikdelen introducerer generelle begreber som kraft, bevægelsesmængde og energi samt anvendelser inden for stoffers elasticitet (træk/tryk, bøjning, drejning) og bevægelse, herunder rotation og vibration.

Hydrodynamikdelen beskriver viskøse væskers og gassers strømning samt overfladespænding.

Termodynamikken uddyber energi- og temperaturbegreberne, definerer entropi og behandler varmekraftmaskiner og varmetransport samt det kemiske potential.

Elektromagnetisk stråling beskrives i forbindelse med varmetransport og radioaktivitet.

Målbeskrivelser
Kurset søger at give de studerende en grundlæggende forståelse for nogle af de fysiske love, som optræder senere i løbet af studiet i fødevarevidenskab samt kort introducere anvendelserne af de samme fysiske love i fødevarerelevante sammenhænge.

Når kurset er færdigt, kan den studerende:

Viden:
Redegøre for grundlæggende fysiske love, principper, begreber og metoder, indenfor de udvalgte emneområder, som er relevante for fødevarevidenskab.

Færdigheder:
Anvende og kombinere definitioner og formler fra de udvalgte emneområder samt udføre enkle beregninger (inkl. enheder).

Kompetencer:
Identificere og analysere fødevarerelevante fysiske problemstilinger, fortolke resultatet af analysen og drage relevante konklusioner.
Fysik For LIFE. Steen Hansen. SL books, samt supplerende note, som kan downloades.
Forelæsninger og teoretiske (regne-)øvelser
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 4
  • Forberedelse
  • 106
  • Forelæsninger
  • 48
  • Teoretiske øvelser
  • 48
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.
Den skriftlige prøve består af 4 opgaver med hver 4-5 delspørgsmål.
Alle delspørgsmål vægtes ligeligt.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Én intern censor
Kriterier for bedømmelse
Se Målbeskrivelse.