LFKM10381U Risikoanalyse af fødevarebårne kontaminanter
Årgang 2013/2014
Engelsk titel
Risk Analysis in Microbial and Chemical Food Safety
Uddannelse
Master i Fødevarekvalitet og
-sikkerhed
Kursusindhold
Kurset vil give en tværfaglig tilgang til
risikoanalyse indenfor fødevaresikkerhed. Risikoanalyse er et
internationalt anerkendt koncept og et centralt beslutningsværktøj
for risikohåndtører, fx myndigheder og producenter, til vurdering
af fødevaresikkerhed og fastlæggelse af principper for fremtidens
forbrugerbeskyttelse. Risikoanalysen består af tre komponenter:
Risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikation.
Risikovurderingen er den videnskabelige, strukturerede og
systematiske proces, der har til formål at analysere de potentielle
sundhedsskadelige effekter og konsekvenser af kemiske stoffer eller
mikroorganismer i fødevarer.
Fokus i undervisningen vil lægges på risikovurdering, men risikohåndtering og beslutningstagning, herunder økonomiske overvejelser, samt risikokommunikation, risikoopfattelse og accept blandt forskellige interessenter vil også blive præsenteret og diskuteret. De studerende vil vælge to case studier (fx Listeria i røget laks eller bly i fisk), på hvilke de vil udføre en (simple) risikovurdering, herunder identificere de nødvendige data. På grundlag af risikovurderingen, vil de blive bedt om at fremlægge forslag til forebyggelse og bekæmpelse af strategier, herunder drøftelse af andre faktorer, som fx risikoopfattelse, etiske og økonomiske spørgsmål, som skal indgå i beslutningsprocessen. Endelig vil metoder til kommunikation af resultater og konsekvenser blive drøftet.
Fokus i undervisningen vil lægges på risikovurdering, men risikohåndtering og beslutningstagning, herunder økonomiske overvejelser, samt risikokommunikation, risikoopfattelse og accept blandt forskellige interessenter vil også blive præsenteret og diskuteret. De studerende vil vælge to case studier (fx Listeria i røget laks eller bly i fisk), på hvilke de vil udføre en (simple) risikovurdering, herunder identificere de nødvendige data. På grundlag af risikovurderingen, vil de blive bedt om at fremlægge forslag til forebyggelse og bekæmpelse af strategier, herunder drøftelse af andre faktorer, som fx risikoopfattelse, etiske og økonomiske spørgsmål, som skal indgå i beslutningsprocessen. Endelig vil metoder til kommunikation af resultater og konsekvenser blive drøftet.
Målbeskrivelser
Målet med modulet er at gøre deltagerne
fortrolige med principperne for overvågning og risikoanalyse af
fødevarebårne sygdomme og give dem redskaber til at identificere,
analysere og håndtere aktuelle nationale og internationale
problemstillinger i relation til fødevaresikkerhed.
Viden
Den studerende vil efter dette modul kunne:
•redegøre for de internationale principper for kemisk og mikrobiologisk risikoanalyse dvs. risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikation.
•redegøre for hvordan risikoanalysen udføres i praksis.
•have kendskab til principperne for overvågning og kontrol af forekomsten af kemiske stoffer og mikroorganismer i hele fødevareproduktionskæden
•vide hvordan overvågningsdata anvendes i risikovurdering.
Færdigheder
Kandidater vil efter dette modul kunne anvende de tillærte redskaber og metoder til at
•Identificere potentielle fødevarerisici
•Analysere relevante data (fx overvågningsdata fra dyr, fødevarer og mennesker) med henblik på risikovurdering.
•Deltage aktivt i vurdering og håndtering af mikrobiologiske fødevarebårne risici
•Kommunikere resultaterne af mikrobiologiske og epidemiologiske analyser samt risikoanalyser til forskellige grupper, herunder myndigheder, erhverv og forbrugere.
Kompetencer
Kandidater vil efter dette modul kunne
•reagere på aktuelle fødevaresikkerhedsmæssige problemstillinger i og udenfor Danmark, herunder
•foreslå yderligere undersøgelser eller iværksættelse af tiltag med henblik på at sikre effektiv, forebyggelse og kontrol samt
•diskutere resultaterne i relevante fora.
Viden
Den studerende vil efter dette modul kunne:
•redegøre for de internationale principper for kemisk og mikrobiologisk risikoanalyse dvs. risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikation.
•redegøre for hvordan risikoanalysen udføres i praksis.
•have kendskab til principperne for overvågning og kontrol af forekomsten af kemiske stoffer og mikroorganismer i hele fødevareproduktionskæden
•vide hvordan overvågningsdata anvendes i risikovurdering.
Færdigheder
Kandidater vil efter dette modul kunne anvende de tillærte redskaber og metoder til at
•Identificere potentielle fødevarerisici
•Analysere relevante data (fx overvågningsdata fra dyr, fødevarer og mennesker) med henblik på risikovurdering.
•Deltage aktivt i vurdering og håndtering af mikrobiologiske fødevarebårne risici
•Kommunikere resultaterne af mikrobiologiske og epidemiologiske analyser samt risikoanalyser til forskellige grupper, herunder myndigheder, erhverv og forbrugere.
Kompetencer
Kandidater vil efter dette modul kunne
•reagere på aktuelle fødevaresikkerhedsmæssige problemstillinger i og udenfor Danmark, herunder
•foreslå yderligere undersøgelser eller iværksættelse af tiltag med henblik på at sikre effektiv, forebyggelse og kontrol samt
•diskutere resultaterne i relevante fora.
Undervisningsmateriale
Liste over udvalgt relevant litteratur,
herunder pensumstof, vil være tilgængelig via Absalon. Dette
indbefatter artikler, udleveret kompendie,
PowerPoint-præsentationer og lign. De studerende vil desuden få en
et-årig licens til risikoanalyse programmet
@Risk.
Undervisningsform
Der er 2 plus 2x3
undervisningsdage med holdundervisning på Danmark Tekniske
Universitet (DTU). Undervisningen består af et forelæsningsprogram
efterfulgt af praktiske øvelser, som bl.a. vil danne grundlag for
projektrapport dvs. de studerende arbejde med deres case studier
parallelt med undervisningsforløbet. Der lægges op til, at
projektrapporten udarbejdes af en gruppe på 3-4 studerende, evt.
individuelt. Case studierne – et mikrobiologisk og et
kemisk/toksikologisk emne - skal godkendes af kursuskoordinatoren,
som knytter en faglig vejleder til de studerende.
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 35
- Praktiske øvelser
- 20
- Projektarbejde
- 117
- Teoretiske øvelser
- 10
- Vejledning
- 4
- I alt
- 247
Eksamen
- Point
- 9 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 30 min.---
- Krav til indstilling til eksamen
- Aflevering af projektrapport.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Kriterier for bedømmelse
Karakteren 12 gives til studerende, der udfylder samtlilge
elementer i målbeskrivelsen (se nedenfor)
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LFKM10381U
- Point
- 9 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- Tre måneder.
- Placering
- Sommer
Kurset afvikles næste gang 1. februar – 30. april 2015. Kurset består af forelæsninger samt teoretiske og praktiske øvelser
- Skemagruppe
- Skemalagt undervisningen foregår på et antal (forventeligt 3) faglige samlinger af 2-3 dages varighed på Frederiksberg Campus.
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Kursusansvarlige
- Jesper Lassen (jlas@ifro.ku.dk)
Administrativ kursusansvarlig.
Bemærk: Det fagligt kursusansvar
placeret hos forskningsleder Tine Hald, DTU-Food. Mail:
tiha@food.dtu.dk. Alle henvendelser vdr. indhold og afvikling af
kurset (pensum, kursusplaner mv) skal således rettes hertil.
Gemt den
24-09-2013