LFKM10214U Kvalitet af råvarer
Årgang 2013/2014
Engelsk titel
Quality for Primary Produce
Uddannelse
Master i Fødevarekvalitet og
-sikkerhed
Kursusindhold
Vegetabilske produkter:
Modulet omhandler kvalitetsparametre for vegetative produkter herunder bl.a. indholdsstoffer som f.eks. protein, kulhydrat, fedt, smagsstoffer, vitaminer, mineraler, deres sammensætning og næringsværdi og andre faktorer er farve, renhed, udseende, form, konsistens, holdbarhed. I modulet vil produktionsfaktorer, som har betydning for produktkvalitet indgå, herunder sortsvalg, gødskning, pesticidanvendelse, skader som følge af svampe og insektangreb, mekaniske skader, høst, rensning, transport af råvarer samt opbevaringsforhold. Fordele og ulemper ved dyrkning af gensplejsede afgrøder samt risikovurdering vil også blive behandlet.
Animalske produkter:
Undervisning omhandler produktionssystemer og hvordan ernæring, fodersammensætning, opstald-ningsforhold og andre produktionsfaktorer kan påvirke råvarekvaliteten. I modulet introduceres de metoder man har til at overvåge og kontrollere kvalitetetsparametre i en husdyrproduktion, ligesom kvalitetsanalyser behandles. Modulet indeholder også bioteknologiske metoders anvendelse samt etiske problemstillinger.
Modulet omhandler kvalitetsparametre for vegetative produkter herunder bl.a. indholdsstoffer som f.eks. protein, kulhydrat, fedt, smagsstoffer, vitaminer, mineraler, deres sammensætning og næringsværdi og andre faktorer er farve, renhed, udseende, form, konsistens, holdbarhed. I modulet vil produktionsfaktorer, som har betydning for produktkvalitet indgå, herunder sortsvalg, gødskning, pesticidanvendelse, skader som følge af svampe og insektangreb, mekaniske skader, høst, rensning, transport af råvarer samt opbevaringsforhold. Fordele og ulemper ved dyrkning af gensplejsede afgrøder samt risikovurdering vil også blive behandlet.
Animalske produkter:
Undervisning omhandler produktionssystemer og hvordan ernæring, fodersammensætning, opstald-ningsforhold og andre produktionsfaktorer kan påvirke råvarekvaliteten. I modulet introduceres de metoder man har til at overvåge og kontrollere kvalitetetsparametre i en husdyrproduktion, ligesom kvalitetsanalyser behandles. Modulet indeholder også bioteknologiske metoders anvendelse samt etiske problemstillinger.
Målbeskrivelser
Viden:
- beskrive hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt.
- opsummere råvarerhåndteringens indvirkning på kvalitet
- udvise overblik over betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen
Færdigheder:
- formidle viden skriftligt og mundtligt om problemstillinger, der vedrører fremstilling af råvarer til fødevareproduktion
- forklare sammenhænge mellem produktionsmetoder og råvarekvalitet
Kompetencer:
- bedømme produktionsprocesser for råvarer og analysere styrke og svagheder af betydning for kvaliteten.
- diskutere og vurdere betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen.
- anvende udvalgte parametre til analyse af råvarekvalitet
- beskrive hvordan forskellige kvaliteter af råvarer fremkommer og hvordan råvarernes kvalitet indvirker på forarbejdningsprocesserne og på kvaliteten af det færdige fødevareprodukt.
- opsummere råvarerhåndteringens indvirkning på kvalitet
- udvise overblik over betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen
Færdigheder:
- formidle viden skriftligt og mundtligt om problemstillinger, der vedrører fremstilling af råvarer til fødevareproduktion
- forklare sammenhænge mellem produktionsmetoder og råvarekvalitet
Kompetencer:
- bedømme produktionsprocesser for råvarer og analysere styrke og svagheder af betydning for kvaliteten.
- diskutere og vurdere betydningen af overvågning og kontrol af råvareproduktionen.
- anvende udvalgte parametre til analyse af råvarekvalitet
Undervisningsmateriale
Bogen "Fødevarer og
Kvalitet- råvarer og forarbejdning" redigeret af Lise,
Justesen, Ulla Uebel og Karin ØStergaard, Nyt Teknisk Forlag.
Desuden vil litteratur, der indgår i pensum vil være tilgængelig via campusnet, eller blive udleveret, hvilket indbefatter artikler, PowerPoint-præsentationer og lign
Desuden vil litteratur, der indgår i pensum vil være tilgængelig via campusnet, eller blive udleveret, hvilket indbefatter artikler, PowerPoint-præsentationer og lign
Formelle krav
Tidligst mulig
placering: Master udd. (efteruddannelse)
Undervisningsform
Der er 4 undervisningsdage
med holdundervisning på Københavns Universitet (KU) og en dag på
Danmark Tekniske Universitet (DTU). Undervisningen består af et
intensivt forelæsningsprogram samt nogle få praktiske og teoretisk
øvelser. Derudover skriver de studerende en projektrapport vedr. et
delvist selvvalgt emne. Projektrapporten kan udarbejdes af en
gruppe på 2-3 studerende eller individuelt. Emnet skal godkendes af
kursuskoordinatoren, som knytter en faglig vejleder til de
studerende
Arbejdsbelastning
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 31
- Forelæsninger
- 27
- Praktiske øvelser
- 2
- Projektarbejde
- 100
- Teoretiske øvelser
- 2
- Vejledning
- 2
- I alt
- 165
Tilmelding
Selvbetjeningen på KUnet
For information om tilmelding - klik
her!
Eksamen (sluteksamen)
- Point
- 6 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 10 minMundtligt forsvar, 20 minBeskrivelse af eksamen: Ved eksamen fremlægges kort dele af rapporten. Der kan eksamineres i hele rapportarbejdet samt det øvrige pensum
Vægtning: Mundtlig eksamen: 100% - Krav til indstilling til eksamen
- Aflevering af projektrapport
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Projektrapport
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Aflevering af projektrapport
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LFKM10214U
- Point
- 6 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Forår
Udenfor blokstruktur
- Skemagruppe
- Afholdes næste gang 26. januar – 21. marts 2014. Kurset består dels af forelæsninger som finder sted på to samlinger og dels af udarbejdelse af en projektopgave.
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Pris: 11.250,- kr.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
- Institut for Fødevarevidenskab
Kursusansvarlige
- Christian Andreasen (can@plen.ku.dk)
Gemt den
02-05-2013