LBIF10141U Mikrobiologi
Microbiology
Bacheloruddannelsen i fødevarevidenskab
Bacheloruddannelsen i naturressourcer
MSc Programme in Animal Science
Kurset vil give de studerende kendskab til prokaryote og eukaryote mikroorganismers opbygning og cellestrukturer, samt give en forståelse af principperne bag mikrobiel diversitet og taksonomisk inddeling af mikroorganismer. Kurset giver endvidere kendskab til de vigtigste mikrobielle stofskifteprocesser og til mikroorganismers vækst- og overlevelsesstrategier. Ligeledes opnås der en forståelse af, hvordan mikroorganismers vækst kan hæmmes med fysiske og kemiske metoder. Antibiotiske stoffers virkningsmekanismer bliver gennemgået og relateret til de faktorer, der fører til udvikling af resistens. Betydningen af mobile DNA elementer og de mekanismer, der ligger til grund for deres spredning blandt mikroorganismer, vil blive gennemgået.
Under øvelsesdelen indøves følgende:
- sterile arbejdsmetoder;
- mikroskopering af bakterier og svampe til karakterisering af
morfologi og cellestrukturer;
- isolering, rendyrkning og overordnet klassifikation ved hjælp af
klassiske og molekylære metoder;
- undersøgelse af vækst samt kontrol af vækst ved hjælp af
antibiotika og desinfektionsmidler;
- påvisning af ekstracellulær enzymproduktion hos svampe
Studerende på Bioteknologi-uddannelsen:
Under kurset vil de studerende få kendskab til udvalgte
problemstillinger, som relaterer sig til bioteknologiske
anvendelser af bakterier og svampe, samt få en kort introduktion
til interaktioner mellem mikroorganismer og deres miljø, herunder
planter eller dyr.
Under kurset vil de studerende få kendskab til udvalgte mikrobiologiske problemstillinger inden for produktion af fødevarer, herunder metoder til bekæmpelse af bakterier, betydningen af probiotiske bakterier, eksempler på anvendelse af svampe i fødevareproduktion, samt præsentation af interaktioner mellem bakterier og svampe.
Studerende på Naturressource-uddannelsen:
Under kurset vil de studerende få kendskab til vigtige problemstillinger inden for mikroorganismers funktion i naturlige og menneskeskabte miljøer, ligesom der gives en kort introduktion til interaktioner mellem mikroorganismer og planter.
Viden
- demonstrere kendskab til forekomst, vækst og fysiologi hos vigtige grupper af bakterier og svampe
- referere basale principper bag isolering, identifikation, vækst og kontrol af mikroorganismer
- beskrive vigtige stofskifteprocesser hos mikroorganismer
- relatere anvendelse af antibiotika og andre hæmmende stoffer til hæmning af mikroorganismers vækst
- have kendskab til principper bag spredning af mikroorganismers gener i miljøet
Færdigheder
- formidle viden om bakterier og svampes morfologi og biologi
- analysere sammenhænge mellem stofskifte og forekomst af bakterier og svampe i forskellige miljøer samt i fødevarer;
- vurdere viden om anvendelse af mikroorganismer inden for fødevare- og plantebioteknologi
- analysere betydningen af mikroorganismer for plantedyrkning og stofomsætning i jorden
- vurdere principper om bakteriers betydning for udbredelsen af sygdomme, produktion af antibiotika, samt interaktioner med andre organismer
Kompetencer
- vurdere forekomst og betydning af bakterier og svampe i naturlige og menneskeskabte miljøer
- anvende mikrobiologiske teknikker til dyrkning og karakterisering af mikroorganismer
- bedømme muligheder for bioteknologisk udnyttelse af mikroorganismer
2. Olsson, S: Introduction to fungi (kompendium, hentes fra kursets hjemmeside på Absalon)
3. Øvelsesvejledning (hentes fra kursets hjemmeside på Absalon)
4. Udleveret materiale (omfang oplyses under kurset)
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 3
- Forberedelse
- 63
- Forelæsninger
- 32
- Praktiske øvelser
- 24
- Projektarbejde
- 84
- I alt
- 206
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.Eksamen består af en individuel bedømmelse i form af en skriftlig eksamen, som omfatter en 1 times multiple-choice test (uden hjælpemidler) samt en 2 timers skriftlig eksamen (essay) med hjælpemidler.
Vægtning: Multiple-choice testen tæller 1/3 og essay-opgaven tæller 2/3. - Krav til indstilling til eksamen
- Aflevering af mindst 75% af opgaver fra gruppearbejde samt 75% tilstedeværelse ved øvelseskursus og ved fremlæggelse af gruppearbejde
- Hjælpemidler
- Skriftlige hjælpemidler tilladt
Hjælpemidler er dog kun tilladt til essayopgaven. Multiple-choice opgaven besvares uden brug af hjælpemidler.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
1 intern bedømmer
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LBIF10141U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- BachelorKandidat
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- A
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Biomolekylær videnskab og Teknologi
Udbydende institut
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Kursusansvarlige
- Niels O. G. Jørgensen (nogj@plen.ku.dk)
Undervisere
Jan Sørensen; Ole Nybroe, Stefan Olsson; Kristian K. Brandt